ŠPANSKI METAR u DOB-u: “Ženski ugao: Nove nade za budućnost”

Cena ulaznice: 200 dinara.

Nastavljajući dugogodišnju saradnju sa Domom omladine Beograda kroz brojne muzičke, filmske i druge umetničke programe, Institut Servantes ove godine i svoju filmsku poslasticu zvanu Španski metar organizuje u kultnoj gradskoj dvorani DOB-a. Festivalski program „Ženski ugao“ tako će u DOB doneti nesvakidašnje filmske rukopise kako već priznatih, tako i mladih španskih rediteljki.

Ženski ugao je sastavni deo redovnog programa Instituta Servantes i odraz je želje da se istakne specifičnost ženske vizure u različitim oblastima španske filmske produkcije. Program započinje sa dva dugometražna filma koji predstavljaju prelomnu tačku u filmskom stvaralaštvu dve priznate autorke – Paule Ortis i Letisije Dolere. Ciklus je organizovan tako da prikaže žanrovsku raznovrsnost koja karakteriše špansku kinematografiju i započinje igranim filmovima, tačnije slobodnom adaptacijom “Krvave svadbe” Federika Garsije Lorke, koju Paula Ortis prikazuje u svom drugom dugometražnom ostvarenju, a nastavlja se sa “Šta sve moraš da uradiš da bi bio normalan” koji je režirala glumica i rediteljka kratkometražnih filmova Letisija Dolera, koja koketira sa postmodernom komedijom i u prvi plan stavlja žensko ja. Pored toga, ciklus sadrži jedan dokumentarni film koji se ne sme zaobići kada je reč o instituciji koja je posvećena promociji španskog jezika: reč je o filmu u režiji Viki Kalavije o španskoj bibliotekarki i leksikografkinji Mariji Moliner, autorki čuvenog rečnika koji je pripremala dugi niz godina. Program je dopunjen jednom od najpoznatijih komedija naše gošće Ines Paris, “Migel i Vilijam”, a zatvara se sesijom kratkometražnih filmova pod nazivom “Riot girls” (selekcija Cortosfera) koju čine četiri kratka filma koje su režirale i u kojima igraju žene koje nikako ne prihvataju svoju stvarnost.

Sreda, 23. maj, 19:00
MLADA

Španija, 2015, 93 min
Žanr: Drama
Režija: Paula Ortis
Scenario: Paula Ortis, Havijer Garsija Aredondo (Delo: Federiko Garsija Lorka)
Uloge: Inma Kuesta, Asier Ećeandija,  Aleks Garsija,  Luisa Gavasa,  Karlos Alvares-Novoa, Ana Fernandes, Konsuelo Truhiljo, Letisija Dolera, Marija Alfonsa Roso

Adaptacija Lorkine drame “Krvava svadba”. Od malih nogu, mlada, mladoženja i Leonardo, činili su  nerazdvojni trojac. Međutim, kako se približava dan svadbe, stvari se komplikuju, jer je između nje i Leonarda uvek postojalo nešto više od prijateljstva. Rastuća tenzija među njima je poput nevidljive niti koja se ne može opisati, ali ni pokidati.

Sreda, 23. maj, 21:00
ŠTA SVE MORAŠ DA URADIŠ DA BI BIO NORMALAN

Španija, 2015, 94 min.
Režija: Letisija Dolera
Scenario: Letisija Dolera
Žanr: romantična komedija
Uloge: Letisija Dolera,  Manuel Burke,  Đordi Ljodra,  Silvija Munt,  Miki Esparbe, Aleksandra Himenes,  Blanka Apilanes,  Horhe Suket,  Karmen Maći, David Verdager,  Nurija Gago,  Irene Visedo

Marija de las Montanjas je tridesetogodšnja devojka kojoj ne ide u životu: nema posao, izbacili su je iz stana, nema dečka i nije u dobrim odnosima sa porodicom. Na jednom razgovoru za posao pitaju je koji je tip osobe. Kada shvati da na ispunjava nijedan uslov da bi je smatrali “normalnom”, baca se na posao kako bi postala upravo to: normalna osoba.

Četvrtak, 24. maj, 17:00
MARIJA MOLINER. ŠIRENJE REČI

Španija, 2017, 70 min.
Žanr: documental
Režija: Viki Kalavija
Scenario: Viki Kalavija
Učestvuju: Aurora Ehido, Karme Rijera, Karmen Ramon Moliner, Inmakulada de la Fuente, Hose Manuel Blekua, Luisa Gutjeres, Marija Antonija Martin Sorakino, Soledad Puertolas.
*SPECIJALNA PROJEKCIJA. ULAZ SLOBODAN.

Ovaj dokumentarni film nas vodi kroz važne momente iz života Marije Moliner, ističući  značajne aspekte njene ličnosti, kao i definicije koje o njima nudi sama Marija u svom rečniku. Reč je, dakle, o naraciji kroz njene sopstvene reči, pri čemu se naglašava snažan uticaj koji je ličnost Marije Moliner imala na njeno remek delo: Rečnik upotrebe španskog jezika.
Niz ličnosti iz sveta kulture, književnosti, istorije, obrazovanja, filologije, leksikografije, novinarstva…vode nas kroz životni put ove zaljubljenice u jezik, kao instrument komunikacije i razumevanja drugih ljudi, sveta i nas samih.

Četvrtak, 24. maj, 19:00
MIGEL I VILIJAM

Španija, 2007, 101 minuta
Režija: Ines Paris
Scenario: Ines Paris, prema priči Tirsa Kalera i Migela Anhela Gomesa
Žanr: romatnična drama / komedija
Uloge: Elena Anaja,  Huan Luis Galjardo, Vil Kemp, Đozep Marija Pou, Džeraldina Čaplin, Malena Alterio, Mirijam Đovaneli, Hose Luis Toriho

Leonor de Vibero, potpuno očarana pozorištem, kćerka je španskog trgovca koji živi u Engleskoj. Treba da napusti London kako bi se vratila u Kastilju i sklopila brak sa bogatim vojvodom udovcem. Leonor ostavlja u Londonu neutešnog ljubavnika, Vilijama Šekspira, autora komedija koji obećava, i koji jednako uživa u putenim zadovoljstvima i u aplauzima publike. U Španiji Leonor upoznaje Migela de Servantesa, pisca i nekadašnjeg vojnika koji je izgubio veru u sebe i u svoj talenat. Šekspir stiže u Španiju kako bi sprečio brak između svoje voljene i vojvode. Leonor tada uviđa priliku da udruži talente dvojice pisaca i dobije jedinstveno delo.

Četvrtak, 24. maj, 21:00
RIOT GIRLS: ŠPANJOLKE U KRATKOM METRU. (RIOT GIRLS: ESPAÑOLAS EN CORTO)

1.    Miss Wamba, originalna drama Estefanije Kortes o emotivnom siromaštvu, sa fascinantnim dijalozima. 2017, 17 min.
2.    Oaza (Oasis), triler o društvenoj i individualnoj odgovornosti snimljen u Americi u režiji Karmen Himenes, čija se radnja dešava u na gradililštu u zgradi koja na kraju postaje jedan od protagonista  zapleta. 2013, 16 min.
3.    Waste (Desechos), u kome Laura Sistero (zajedno sa korediteljem Alehom Levisom) postavlja intigrantan eksperiment o pet mladih devojaka koje su spremne da se ubiju zbog jedne olovke – vrlo specifična verzija Kuće Bernarde Albe.  2016, 16 min.
4.     Sara u bekstvu (Sara a la fuga), minuciozan i očajnički portret tinejdžerke koja očekuje posetu jednog oca Godoa u prihvatnom centru, u režiji Belen Funes.  2015, 15min.

Komentari