SHORT SHOTS: “Gosti samo što nisu došli”

Projekcija i razgovor o filmu „Gosti samo što nisu došli”

Učestvuje: rediteljka Tea Lukač

Tribinu vodi: Miloš Milovanović, filmski i televizijski reditelj.

Marija (Neda Arnerić) na vratima svoga stana upoznaje Žaklinu (Elizabeta Djorevska) koja joj saopštava da gosti samo što nisu došli. Ali ko je Žaklina i zašto gosti dolaze nepozvani?

Nakon projekcije “Gosti samo što nisu došli” (14 min), razgovaraćemo sa rediteljkom Teom Lukač o svemu šta se dešavalo „iza kamere“ kao i o mogućnostima obrazovanja mladih u oblasti filmske režije u Srbiji.

Fotografija iz filma

Tea Lukač, filmska i televizijska rediteljka koja je režirala dokumentrane, igrane filmove i muzičke spotove. Završila je osnovne, master i doktorske studije na Fakultetu dramskih umetnosti i 2023. godine stekla zvanje doktora umetnosti iz oblasti dokumentarnog filma. Član je udruženja DOKSrbija i alumni EX Oriente i IDFAcademy programa a predaje u Školi filma Fokus. Njen debitanski celovečernji dokumentarni film ‘Koreni’ premijerno je prikazan na festivalu Karlovi Vari 2021. godine, a njeni radovi su prikazivani na brojnim festivalima, ukjučujući Jihlavu, Zagrebdox, Ulju i Dok.fest Munchen.

O CIKLUSU FILMSKIH TRIBINA SHORT SHOTS
Dom omladine Beograda pokrenuo je 2024. godine ciklus filmskih tribina posvećen studentima umetničkih fakulteta, mladima, ali i budućim profesionalcima, vezanim za domaće i strane kratke filmove koji su nagrađivani i koji su imali uspešan život na festivalima, a koji se ne mogu videti u domaćim bioskopima ili na drugim platformama. Nakon svake projekcije sledi vođen i metodološki strukturisan razgovor Miloša Milovanovića, filmskog i televizijskog reditelja, sa nagrađenim autorom, kako bi kroz analizu rediteljskih postupaka posetioci tribine mogli da iste primene u svojim budućim radovima. Fokus programa je na: fenomenu uspešnog (kratkog) filma – razlici između uspešnog i nagrađivanog filma; profesionalnom životu mladog autora nakon nagrade na velikom festivalu – šta posle?; postupcima koji su se dešavali „iza filma“, doživljajima i kreativnim izazovima na snimanju, ali i u montaži; rediteljsko-dramaturško-glumačkoj analizi odabrane scene iz filma; gledanju kadrova koji nisu ušli u film (i zašto).

O MODERATORU
Miloš Milovanović je rođen u Beograd 1983. godine. Završio je osnovne i master studije na smeru Filmska i TV režija na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Snimio više kratkih igranih filmova, korporativnih videa i bio koreditelj filma „Gde je Nađa“ (specijalno priznanje za režiju, na festivalu CINEMA CITY, Novi Sad). Od 2012. do 2019 godine organizovao filmske kurseve i radionice za osobe svih uzrasta u Kolarčevoj zadužbini. Bio je mentor na umetničkim projektima „Naša priča“ (2017-2019) , “Kako se pravi film”(2023) i „oFILMIse!“ (2023).

Komentari