REZ | 1. festival savremenog eksperimentalnog filma

2014. HEINZ EMIGHOLZ – ARHITEKTURA FILMA

Teorija koja Hoda (TkH) pokreće filmski festival koji će se baviti savremenim praksama eksperimentalnog i umetničkog filma. Festival je zamišljen kao trodnevni događaj, a koncipiran je po principu: 1 izdanje festivala – 1 autor – 1 knjiga. Svake godine, u fokusu će biti jedan od najznačajnijih i još uvek aktivnih autora koji svoje radove smeštaju u polje filmskog eksperimenta. Tokom festivala predstavićemo seriju filmova, organizovati diskusije i izdati knjigu, koja bi doprinela trajnijoj proizvodnji znanja u ovoj oblasti. Cilj festivala je da kreira umetničku i edukativnu platformu za predstavljanje i promociju inovativnih i radikalnih filmskih praksi.

 

Prvo izdanje festivala predstaviće rad Hajnca Emigholca (Heinz Emigholz), jednog od najznačajnijih nemačkih reditelja u oblasti eksperimentalnog filma, koji je bio profesor i osnivač katedre za Umetnost i medije na Univerzitetu umetnosti u Berlinu. Tema prvog izdanja je «arhitektura filma», što se odnosi kako na rad samog autora u tematskoj oblasti «film i arhitektura», tako i na širi kontekstualni gest iniciranja festivala, koji kroz predstavljanje novih autora i produkciju znanja želi da utiče na drugačije poimanje filma u lokalnom kontekstu.

Tokom tri dana festivala predstavićemo neka od najznačajnijih ostvarenja Hajnca Emigholca, kao sto su recentni dugometražni filmovi Parabeton – Pier Luigi Nervi i rimski beton koji je svetsku premijeru imao na 62. Berlinalu, a zatim bio prikazan na brojnim festivalima širom sveta, kao i Perret u Francuskoj i Alžiru koji je premijerno prikazan u Lokarnu, a nakon toga i u Torontu, na Viennalu, DocLisboi, kao i u MOMA-i u Njujorku. Pored toga, prikazaćemo i izabrane rane radove ovog autora, pod nazivom Formativne godine, kao i selekciju kratkih filmova i muzičkih spotova koji su nastali u saradnji sa grupom Kreidler, a od kojih je poslednji nagrađen prestižnom Muvi nagradom za najbolji muzički spot, prošle godine na festivalu u Oberhausenu.

 

  

 

„Umetnički rad Hajnca Emigholca istražuje granicu između filma i vizuelnih umetnosti. Njegovi rani filmovi dali su ključan podstrek međunarodnom pokretu eksperimentalnog filma 70ih i 80ih godina prošlog veka. Smatraju se retkim eksperimentalnim radovima iz Nemačke koji su stekli trajno poštovanje u svetu. Projekat THE FORMATIVE YEARS (Formative godine) osvetljava i približava deo istorije filma koji, u svetlu obrtâ u analognom svetu i pomeranja ka digitalnom, omogućava razmatranje sasvim savremenih tendencija.“ (Stefanie Schulte-Strathaus)

Pored projekcija filmova tokom prvog izdanja festivala organizovaćemo i nekoliko diskurzivnih događaja, kao sto su predavanje samog autora, javni razgovor Emigholca sa rediteljem Slobodanom Šijanom,  kao i predstavljanje Arsenala – instituta za film i video umetnost iz Berlina koji uređuje sekciju “Forum” berlinskog filmskog festivala. Gost na prezentaciji biće Ulrih Cimons (Ulrich Ziemons), saradnik Arsenala koji će govoriti o Think:Film inicijativi.

 

 

 

Festival se realizuje u saradnji sa Multimedijalnim institutom iz Zagreba, Domom omladine Beograda i Gete institutom, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

 

HEINZ EMIGHOLZ (Hajnc Emigholc)

Od 1973. Hajnc Emigholc je aktivan kao filmski autor, umetnik, pisac i producent u Nemačkoj i SAD. Od 1993. redovni je profesor eksperimentalnog filma na Univerzitetu umetnosti u Berlinu, gde je osnovao Institut za time-based medije i odsek Umetnost i mediji. Jedan je od retkih autora eksperimentalnog filma čiji se filmovi redovno mogu videti na festivalima A kategorije, kao što su Berlinale i Venecija ili na internacionalnim filmski festivalima u Torontu, Lokarnu, Njujorku, Roterdamu itd. Godine 2003. filmski distributer Filmgalerie 451 započeo je izdavanje DVD serije svih filmova ovog autora. Hajnc Emigholc je član Akademije nauka i umetnosti u Berlinu. (Više na www.pym.de i www.filmgalerie451.de)

 

PROGRAM:

 


+ Ulaz na sve programe je besplatan.
++ Diskurzivni program festivala je na engleskom jeziku.

 

03. 10. [PETAK]

 

19.00 _ Od partiture do naracije
[Uvodno predavanje Hajnca Emigholca]

 

20.00 _ Parabeton – Pier Luigi Nervi i rimski beton
[Parabeton – Pier Luigi Nervi und römischer Beton, 2011, 100′]
+ razgovor sa autorom
Parabeton u hronološkom sledu pokazuje 17 još uvek očuvanih građevina italijanskog inženjera i arhitekte Pier Luigija Nervija (1891-1979). Prikaz tih odvažnih konstrukcija Emigholc spaja sa filmskim studijama antičkih zdanja napravljenih od rimskog betona.

 

04. 10. [SUBOTA]


17.30 _ Formativne godine:
Schenec-Tady I [1972/73, 40′]
Demon [1976/77, 29′]
„Umetnički rad Hajnca Emigholca istražuje granicu između filma i vizuelnih umetnosti. Njegovi rani filmovi dali su ključan podstrek međunarodnom pokretu eksperimentalnog filma 70-ih i 80-ih godina prošlog veka. Smatraju se retkim eksperimentalnim radovima iz Nemačke koji su stekli trajno poštovanje u svetu. Projekat THE FORMATIVE YEARS (Formativne godine) osvetljava i približava deo istorije filma koji, u svetlu obrtâ u analognom svetu i pomeranja ka digitalnom, omogućava razmatranje sasvim savremenih tendencija.“ [Stefanie Schulte-Strathaus]

 

19.00 _ Misli:Film
[Think:Film, predstavljanje inicijative + diskusija]
Učesnici: Hajnc Emigholc (Think:Film, Berlin) i Ulrich Ziemons (Arsenal, Berlin)
Moderira: Marta Popivoda (TkH, Beograd)

Misli:Film – Međunarodni kongres eksperimentalnog filma održan je na berlinskoj Akademiji umetnosti u organizaciji Arsenala – Instituta za film i video umetnost, a u saradnji sa Institutom za film Univerziteta umetnosti u Berlinu.
Nakon razdoblja diverzifikacije eksperimentalnih oblika umetničke proizvodnje, novi načini razmišljanja o filmu i vrstama mišljenja koje film može da stvori postali su neophodni. Glavni cilj kongresa Misli:Film bio je da ponudi novu filozofsku procenu posebnog položaja koji film i filmska slika uživaju u umetničkoj i intelektualnoj praksi.

 

20:00 _ Perret u Francuskoj i Alžiru
[Perret in Frankreich und Algerien, 2012, 110′]
+ razgovor sa autorom
Auguste Perret (1874-1954) je bio poznati francuski arhitekta i inženjer, posebno važan zbog inovativnih betonskih konstrukcija oblikovanih u neo-klasičnom izrazu. Film prikazuje 30 Perretovih ostvarenja u Francuskoj i Alžiru, artikulišući time indirektno i odnos modernizma i kolonijalizma u arhitekturi.

 

05. 10. [NEDELJA]


17.30 _ Kratki film i muzički spotovi:
Dva muzeja [Two Museums, 2013, 18′]
Heinz Emigholz & Kreidler:
Crvena pustinja [Rote Wüste, 2012, 21′]
Zima [Winter, 2012, 8′]
Trka moljaca [Moth Race, 2012, 4′]

 

19.00 _ Dijalog

[Razgovor dva autora]
Učesnici: Slobodan Šijan i Heinz Emigholz
Moderira: Petar Milat (Multimedijalni institut, Zagreb)

 

20.00 _ Goff u pustinji
[Goff in The Desert, 2003, 110′]
+ razgovor sa autorom
Bruce Goff (1904-1982) je velika nepoznanica američke arhitekture, pa su još za života, njegovi radovi izazivali brojne kontroverze. Film prikazuje 62 građevine – od malih benzinskih stanica do reprezentativnih muzeja – koje je projektovao ovaj američki arhitekta. Gotovo sva njegova zdanja stajala su kao šokovi u krajoliku, utirući put tada još uvek nezamislivim prodorima u arhitekturi.

Komentari