DANI BUGARSKOG FILMA

Cena ulaznice: 100 dinara

Bugarska kinematografija predstavlja veliku nepoznanicu za domaću publiku, mada je ova zemlja, baš kao i njena kinematografija umnogome slična našoj. Izlazak iz komunizma, tranzicija, moralni potresi i društvene promene samo su neke od tema kojima se Bugarska kinematografija često bavi.

U ovom izboru, jednom od prvih ikada napravljenih, domaća publika će imati priliku da vidi uglavnom recentnija ostvarenja koja su imala uspeha kako u zemlji tako i u inostranstvu. Od popularnih komedija, preko egzistencijalnih drama, dokumentaraca pa sve do koprodukcija sa internacionalnim zvezdama, ovaj izbor predstavlja dobar povod za upoznavanje naših suseda.

 

2. oktobar

19.00 č. – Svečano  otvaranje  –  Slobodan ulaz

19.30 č. „DUGI PUT KROKODILA“

(2011., 51 min., dokumentarni, Australija, Bugarska, Izrael, Papua Nova Gvineja, dokumentarni)

Reditelj:  Pančo Cankov

Projekcija uz prisustvo reditelja

Uzbudljivi dokumentarac o šarmantnom avanturisti i tragaču za zlatom…

Žeđ za slobodom naterala je Ljubu da pobegne iz Bugarske. Kod njega je to begstvo više pitanje instinkta, nego izbor. On je od tih ljudi, avanturista – državljanin sveta i sudbina ga baca svuda, gde postoje izazov, avantura i rizik.

Prelazi granicu u toku sabora na Kalotini. Usled neverovatnih preokreta, prolazi kroz čitavu bivšu Jugoslaviju i za jednu noć uspeva da prepliva Jadransko more, uprkos buri i opasnosti od  krvoločnih ajkula. Nakon boravka u logoru u Italiji, putuje u Australiju, gde se neko vreme bavi rizičnim lovom na krokodile.

Nailazi na knjigu „Zlatna reka“ i ona zauvek menja njegov život. Sluša o bezbrojnim nalazištima u Papui Novoj Gvineji i odlazi tamo. Dok istražuje džungli i prikuplja kolekciju od 2 000 drvenih maski shvata da su sloboda i zlato njegova sudbina i dok je živ, biće deo te avanture.  

 

 

21.00

 „Tilt“

 ( 2011. g., 93 min. drama)

 Reditelj Viktor Čučkov,

Uloge: Javor Baharov, Radina Krdžilova, Ovanes Torosjan, Ivajlo Dragiev, Aleksandar Sano, Filip Avramov, Žoreta Žoreta, Georgi Stajkov

Nagrade: “Najbolji balkanski film ” i “Kamermanska veština” na međunarodnom festivalu “Cine Days“ u Makedoniji u 2011. g. Nagrada žirija za najbolji debi na festivalu Raindance” (2011.) i najbolja režija na festivalu „Woodstock” (2011.g.).

„Bugarski film o mladim buntovnicima koji naprosto varniči energijom“

The Hollywood reporter

Staš je sitan kriminalac koji se nakon godinu dana provedenih u Nemačkoj vraća u Bugarsku koja je u punom procesu tranzicije. Pokušava da obnovi vezu sa Beki ali istovremeno sprema i posao koji bi trebao da mu obezbedi budućnost… Retko koji film na ovaj način progovara o tranzicionoj stvarnosti kao Titl.

 

3. oktobar

18.00

„STOIČKOV“

( 2012. g., 98 min., dokumentarni)

 Reditelj i scenarista : Borislav Kolev

Nagrade:
Zlatni riton“, 2012.nagrada za najbolji debi
Godišnje nagrade Nacionalne filmske akademije 2013.:
Nagrada za najbolji scenario

Nagradu za najbolju montažu

Nominaciju za najbolji debi

Film je dramatična priča o sportskoj karijeri i burnoj životnoj sudbini Hrista Stoičkova. Film razbija dosadašnje klišee o ovoj neobičnoj ličnosti i  razotkriva osećajnog čoveka, skrivenog iza lika genijalnog fudbalera, sa svim njegovim protivrečnostima.

20.00
„Jarac“

( 2009. g., 112 min.)

Scenarista i reditelj Georgi Дјulgerov

Uloge: Kristin Dimitrova, Ivan Brnev, Anđela Rodel, Ljubov Ljubčeva, Krasimir Dokov

Nagrade: Nagrada publike „Zlatna jabuka“ – Sofija film fest u Plovdivu /2009./

Film je snimljen na osnovu novele „Jarac“ i po motivima stvaralaštva Jordana Radičkova, jednog od najznačajnijih bugarskih pisaca. U priči, koja je postala osnov scenarija, životinje su blagoslovene mudrošću, pronicljivošću i dobrotom. Jarac je pripovedač i junak priče. On silazi sa neba sa misijom – sprečiti ljude da pronađu blago koje je sakriveno u blizini traćansle svetinje. Oko potrage za blagom muškarac i žena, Bugarin i Amerikanka, sukobljavaju se u borbi svojih kulturnih predrasuda, da bi shvatili konačno da je bliskost između njih najveće blago.

 

4. oktobar

18 00

 „Migaracija palamide“

( 2011.g., 85 min., komedija)

 Scenarista i reditelj Ljudmil Todorov

Uloge : Hristo Mutafčiev, Stefan Vldobrev, Vladimir Zombori, Velko Kanev, Ichak Finci

Nagrada za najboljeg glumca – Hristo Mutafčiev na festivalu „Zlatna ruža“ u Varni u 2012. g.

Film je savremena komedija koja pripoveda kako se dva oca i njihova dva sina koji se bore sa različitim životnim nedaćama čekajući bolje dane. no što ih održava  toj neprestanoj borbi je nada u bolji život, ma koliko ona bila mala i nerealna. Jedna od najpopularnijih komedija u Bugarskoj poslednjih godina.

 

 „Čast“

(2013,  30 min., kratkometražni, drama)

 Reditelj: Pavel G. Vesnakov

 Igraju: Mihail Mutafov, Ani Bakalova, Svetlana Jančeva, Aleksandar Aleksiev

Velika nagrada žirija 36. Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Klermon-Feranu

Film prikazuje jedan dan života Manola – generala u penziji, patrijarha porodice, u kojoj godinama uspostavlja  svoj konzervativni moral i pravila. Ali danas on saznaje da je njegov unuk, koga je on podigao, gej. Pred njime je bitka, koja je sa samog početka izgubljena.

 

20 30

„Love.net“

( 2011.g., 109 min., romantična komedija)

Reditelj Ilian Dževelekov

Uloge : Vladimir Penev, Hristo Šopov, Diljana Popova, Mik Boks, Jordanka Kuzmanova, Lora Češmedžieva, Teo Avramov i dr., producenti: Ilian Dževelekov, Georgi Dimitrov, Matej Konstantinov

Nagrade:

2011. – Festival Bugarskog igranog filma Zlatna ruža

  Nagrada — Scenario
  Nagrada — Glavna ženska uloga – Lilija Maravilja
  Nagrada — Režiserski debi

  2011. – Nagrade Bugarske filmske akademije

  LOVE.NET prati nekoliko parova različitih godina, profesija i socijalnog statusa u pokušaju da svoj ljubavni život poboljšaju putem interneta, to jest sajtova za upoznavanje. To je priča o ljubavi u svim njenim oblicima – o neizbežnoj, mističnoj i neobjašnjivoj njubavi, ali i o površinskoj, brzo prolazećoj ljubavi.

   

  5. oktobar

  18 00

  „Ostrvo”

  ( 2011. g., 110 min., Bugarska, Švedska)

  Scenarista, režiser i producent Kamen Kalev

  Uloge : Ture Lindhard, Letisija Kasta, Bojak Velkova, Rusi Čanev, Mihail Mutafov, Alehandro Hodorovski

  Nagradu za kameru„Zlatna ruža“ za 2011.

  Danijl i Sofi su od četiri godine zajedno i žive u Parizu. Sofi, koja ništa nije naslutila, odlučuje da organizuje putovanje do Bugarske kako bi iznenadila Danijla. On je vodi na skoro pusto ostrvo u Crnom moru. Vrućina i malobrojni čudni stanovnici tog mesta počinju da utiču na njihovo  ponašanje. Ostrvo postaje iskušenje za njihovu ljubav. Suptilna psihološka drama koja progovara o duboko skrivenim strastima. Film je snimljen na ostrvu Sveta Anastasija u burgaskom zalivu, kao i u Burgasu, Sofiji i Parizu. 

   

  20 00

   „Posle kraja sveta”

  ( 1998. g., 112 min., drama, Nemačka, Grčka, Bugarska)

  Režija: Ivan Ničev

  Uloge: Tatjana Lolova, Nikola Rudarov, Katerina Didaskalu, Stefan Danailov.  

  Nagrade:

  Pet nagrada Saveza bugarskih filmskih radnika za: najbolji film, režiju, mušku ulogu, kamermansku veštinu i muziku (1999.g.);

  Nagrada za režiju Ivanu Ničevu sa XXIV Festivala bugarske kinematografije (1999.g.)

  Zvanična selekcija i nominacija „Kristalni globus“ za režiju Ivanu Ničevu sa Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima (1999.g.)

  Učešće na Međunarodnim filmskim forumima u Berlinu, Monrealu, San Francisku, Sidneju i Los Anđelesu…

  Najpopularniji bugarski film krajem devedesetih godina, koji predstavlja emocionalno razmišljanje o etničkim potresima na Balkanu. On je istovremeno i vesela i tužna priča čije komične strane prikrivaju oporu istiniost. Film je priča o izgubljenoj etničkoj harmoniji u siromašnoj četvrti grada Plovdiva  – Evropsko mesto na kome suživot u uzajamnom poštovanju imaju Bugari, Turci, Jevreji, Grci i Romi.

Komentari