Retrospektiva filmova Džona Votersa

Od ponedeljka, 9. decembra do srede 11. decembra na više lokacija održava se retrospektiva filmova američkog režisera Džona Votersa, koja se organizuje kao uvod u peti Međunarodni festival LGBT filma „Merlinka“, koji se održava od 12. do 16. decembra u Domu omladine Beograda. U Magacinu u Kraljevića Marka 8 program će biti održa u utorak, 10. decembra od 16 časova.

Retrospektiva počinje u ponedeljak 9. decembra u Muzeju jugoslovenske Kinoteke u 16.30 filmom „Peker“, o prodavcu sendviča koji preko noći postaje popularan kad fotografija njegove čudne porodice postane hit na umetničkoj sceni. Nakon toga slede filmovi „Plačljivko“ sa Džonom Depom koji glumi lošeg momka zlatnog srca koji se zaljubljuje u devojku iz dobre kuće i „Ružičasti flamingosi“ sa legendarnom Divajn koja se bori da održi titulu najprljavije osobe na svetu.

     

Retrospektiva se nastavlja u utorak 10. decembra od 16.00 u Magacinu u Kraljevića Marka 8 ranim radovima Džona Votersa „Mondo trešo“ i „Višestruki manijaci“ i završava 11. decembra u Kulturnom centru „Grad“ filmovima „Poliester“ i „Ženske nevolje“.

     

Džon Voters je jedan od najznačajnijih LGBT režisera 20. veka koji je svojim filmovima šokirao američku i svetsku javnost i od anonimnog komšije i prijatelja napravio zvezdu Divajn. Povod ove retrospektive je baš Divajn i dokumentarac „Ja sam Divajn“ koji će biti prikazan u okviru Merlinka festivala u četvrtak 12. decembra u 21 čas.

Komentari