REEL ROCK TOUR 8 – Festival penjačkog filma

Jednodnevni festival pod nazivom REEL ROCK TOUR, predstavlja neke od najvećih podviga u svetu slobodnog penjanja i alpinizma zabeleženih filmskom kamerom. Ovogodišnje, osmo izdanje, REEL ROCK 8, prikazuje se na preko 400 lokacija širom sveta. Uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država ovaj festival  biće održan po drugi put u Beogradu, a novina od ove godine su projekcije u  Novom Sadu i Nišu. Ulaz na sva tri događaja biće besplatan.

Poslednjih desetak godina filmovi o penjanju i alpinizmu su u svetu stekli veliku popularnost i pronašli svoju publiku na internetu i na specijalizovanim festivalima avanturističkog filma. Često praćeni teškim uslovima snimanja (velike visine, nepristupačni tereni) ovi filmovi dosegli su vrhunac produkcijskog kvaliteta a njihovi stvaraoci neretko su i sami sportisti u top kondiciji, koji izdžavaju jednako teške uslove kao i sami protagonisti. Među produkcijskim kućama koje su se specijalizovale za ovu vrstu filma istakle su se američke kuće „Big Up Productions” i „Sender Films”, čiji filmovi preovladavaju u REEL Rock Turneji. Njihove kamere prate svaki značajniji podvig u svetu slobodnog penjanja i alpinizma, a ono što njihove filmove čini posebnim je osećaj da prepoznaju i ispričaju dobru priču.

Ovoga puta REEL Rock predstaviće srpskoj publici četiri intersantna filma. „The Sensei” – film o legendi japanskog penjanja Yuji-ju Hirajamiju i njegovom podvigu u kome ga prati mladi učenik sa zapada, Daniel Vuds. „Spice girl” – priča o mladoj i neustrašivoj britanki Hazel Findllay; „The Stone Masters” – film o počecima i istoriji slobodnog penjanja i legendama Josemitske doline, „High Tension” – neverovatna priča o tome šta se stvarno desilo ove godine na Everestu u tuči koja je izbila izmedju alpinista i šerpasa.

Osim filmova na Beogradskom izdanju REEL Rock-a posetioci će moće moći da čuju interesantna predavanja i učestvuju u podeli poklona koje su obezbedili partneri ovog projekta. Takodje, biće predstavljeno i prvo izdanje penjačkog vodiča u Srbiji.  Ovo je prava prilika za svakog ko je zainteresovan da sazna nešto više o svetu penjanja i alpinizma, da se upozna sa loklanom penjačkom zajednicom, a možda čak i osvoji nagradu u vidu besplatnih termina na veštačkoj steni ili besplatnih kurseva sportskog penjanja u nekom od beogradskih klubova.

Lokacije:

Beograd: 19. Novembar 2013. 19h, Dom оmladine Beograda, Makedonska 22

Novi Sad: 21. Novembar 2013. 19h, Omladinski centar CK13, Vojvode Bojovića 13, Novi Sad

Niš: 23. Novembar 2013. 19h, Niški kulturni centar, Stanoja Bunuševca bb, Niš

 

Detaljnije informacije o programu: http://reelrocktour.serbianclimbing.com/

Komentari