PROJEKCIJA FILMA “VRTLOG“

Režija: Emilija Gašić. Uloge tumače: Sofija Uzunović, Nataša Tapušković, Jelena Grjučić, Jasna Đuričić, Svetozar Cvetković, Dejan Ćorković.
Produkcija: Akademija umetnosti i Emilija Gašić
Ulaz je slobodan!

Za vreme bombardovanja 1999. godine Sofija (Sofija Uzunović) se povlači sa majkom (Nataša Tapušković) na selo u staru porodičnu kuću. Kuća je veoma stara i nosi nemire prethodnih generacija koje su u njoj obitavale.

Film se bavi pozicijom žena za vreme dva rata u Srbiji.  Sedamnaestogodišnja Sofija koja pati od depresije se za vreme bombardovanja 1999. godine povlači sa majkom iz Beograda u staru porodičnu kuću na selu, dok je otac na Kosovu.  U istoj kući, 1941. godine Sofijina prababa Ljubica zajedno sa svekrvom čeka vesti o mužu Dobrivoju. Stara porodična kuća odiše tragedijama prethodnih generacija koje su u njoj obitavale, uvlačeći svoje ukućane u vrtlog.

Emilija Gašić je autor nekoliko kratkometražnih igranih i dokumentarnih filmova sa kojima je učestvovala na brojnim festivalima. Pohađala je filmske kurseve i radionice u Parizu, Pragu i Njujorku. Trenutno završava filmsku režiju na Akademiji umetnosti u Beogradu.

Ekipa filma
Scenario: Tijana Grumić i Emilija Gašić
Muzika: Dimitrije Cvetković
Dizajn zvuka: Dora Filipović
Montaža: Sara Santini
Scenografija: Maja Đuričić
Kostim: Đorđe Joksimović
Direktor fotografije: Igor Marović
Izvršna produkcija: Ramona Plazinić, Miroslav Đurđević, Aleksandar Nećakov

Komentari