Projekcija filma “S ljubavlju, Vinsent: Misterija Van Goga”

ULAZNICE ZA 23. i 24.12. SU RASPRODATE. ZBOG VELIKOG INTERESOVANJA PUBLIKE DODATNE PROJEKCIJE: 25.12. u 19č i 21č!

Režija: Dorota Kobiela (Little Postman, Chopin Drawings) & Hugh Welchman (Peter & the Wolf)
Cena ulaznice: 250 dinara

“S ljubavlju, Vinsent: Misterija Van Goga” (“Loving Vincent“) o životu Vinsenta van Goga  (1853 – 1890) prvi je dugometražni animirani film za koji su frejmovi ručno slikani uljanim bojama na platnu, i to u tehnici pointilizma koju je koristio i sam van Gog. Film se u vizualnom smislu bazira isključivo na radovima ovog umetnika, a junaci filma su likovi sa van Gogovih slika. Da bi se portreti, pejzaži i drugi ambijenti van Gogovih slika oživeli, angažovano je više od 125 vrhunskih slikara, među kojima i naši umetnici Biserka Petrović i Vladimir Vinkić. Radnja prati događaje o kojima je van Gog pisao u više od 800 pisama, a oslanja se i na jednu od novijih hipoteza istoričara umetnosti da slavni umetnik život nije okončao samoubistvom kako se do skora smatralo.

“Ne možemo govoriti drugačije nego samo kroz svoje slike” – napisao je slavni majstor u pismu bratu Teu. Ove reči inspirisale su reditelje Dorotu Kobijelu i Hjua Velčmana da na autentičan i jedinstven način ožive slike i rekonstruišu tragičnu smrt genija i događaje njegovog života koji su joj prethodili. Interesovanje profesionalaca likovne i filmske umetnosti, studenata obe oblsti,  kritike i najšire publike, za  film „S ljubavlju, Vinsent: Misterija Van Goga“ ogleda se i u činjenici da trejler za ovaj film ima preko 130 miliona pregleda!


Prikazivanje filma u Domu omladine biće premijerno u Srbiji, a nakon projekcija  biće organizovani razgovori sa Biserkom Petrović i Vladimirom Vinkićem, našim umetnicima koji su dali svoj doprinos ovom izvanrednom  animiranom filmu.

 
VLADIMIR VINKIĆ (1978, Pančevo)
Diplomirao je slikarstvo na Fakultetu Likovnih Umetnosti u Beogradu, a postdiplomske studije završio je na Accademia delle Belle Arti u Firenci. Svoja dela izlagao je mnogobrojnim samostalnim i grupnim izložbama, između ostalog i u Domu omladine Beograda 2005.  Od 2009. član  je ULUS-a

BISERKA PETROVIĆ
Magistrirala je umetničku grafiku na Univerzitetu  umetnosti u Beogradu i Accademia di Belle Arti u Firenci. Predavala je  slikarstvo na međunarodnim umetničkim školama u Firenci i učestvovala u više od 30 grupnih i 6 samostalnih programa u Italiji, Srbiji, Danskoj, Americi, Rumuniji i Bugarskoj. Biserka Petrović osvojila je brojne nagrade i priznanja za slikarstvo i grafiku u Srbiji, Americi i Italiji. Njene slike istražuju načine na koje opažamo stvari oko nas i različite tačke gledišta u duhu geštalt-psihologiji i kvantne fizike, povezujući tradicionalno s novim praksama koje ostavljaju prostor posmatračima da komuniciraju s umetničkim delima i da ih tumače.

 

Komentari