Projekcija anime ostvarenja: KIGEKI & HOTARUBI NO MORI E

U saradnji sa Društvom Sakurabana
Ulaz je besplatan!

Svi znamo da je oktobar, kao mesec u kome se slavi Noć veštica, tradicionalno rezervisan za natprirodnu tematiku i priče o duhovima. U tom raspoloženju, Sakurabana je za vas pripremila projekciju ne jednog, već dva fantastična anime ostvarenja.

Iako je reč o filmovima koji se međusobno prilično razlikuju u stilu i tonu (od jednog će vas proći trnci, dok će vas drugi možda i rasplakati – pogodite sami koji je koji), ono što „Kigeki“ i „Hotarubi no Mori e“ imaju zajedničko jeste glavni element zapleta. Naime, u oba filma pratimo sudbine devojčica koje se upuštaju u svet duhova i sklapaju prijateljstva s natprirodnim bićima.

Iza filma „Kigeki“ (čiji se naslov zapravo prevodi kao „Komedija“) stoji slavna produkcijska kuća Studio 4°C, poznata po nezavisnoj animaciji i sklonosti ka umetničkim eksperimentima. Radnja se dešava u Irskoj, u vreme rata za nezavisnost. Engleski vojnici kruže zemljom i gaze sve pred sobom, nemilosrdno ubijajući stanovništvo. Uplašena za svoju porodicu, jedna devojčica će se sama uputiti u ukletu šumu gde u ruševinama starog zamkaživi tajanstveni crni mačevalac, u nadi da će ga ubediti da spase njeno selo. Iako ne traje ni punih 10 minuta, „Kigeki“ uspeva da ispriča veoma snažnu, istovremeno ljupku i jezivu priču čiji će šokantni rasplet publika sigurno dugo pamtiti.

„Hotarubi no Mori e“ (u slobodnom prevodu: „U šumi svitaca“) snimljen je prema mangi Juki Midorikave, koja se proslavila svojim izuzetno uspešnim i više puta animiranim serijalom „Natsume Yuujinchou“. Midorikavin rad odlikuju melanholična atmosfera i poigravanje s japanskim folklorom, tako dačitajući njene mange možete svašta naučiti o čudesnim bićima iz zemlje izlazećeg sunca, bilo da se radi o vodenim goblinima ili zaboravljenim drevnim božanstvima. „Hotarubi no Mori e“ počinje kada Hotaru, devojčica iz velikog grada koju su poslali da provede raspust na selu, u obližnjoj šumi upozna duha koji, iako živi tu već vekovima, izgleda kao običan mladić. Hotaru i šumski duhće se zbližiti, i ona će s nestrpljenjem iščekivati svaki naredni raspust kako bi mogla da se vidi sa svojim neobičnim prijateljem. Ali, kako godine prolaze, Hotaru odrasta i menja se, a šumski duh i dalje ostaje isti…

Komentari