Premijera dokumentarnog filma “DRUGI SUSRET”

Ambasada USA i Dom omladine Beograda predstavljaju premijeru dokumentarnog filma “DRUGI SUSRET” reditelja Željka Mirkovića. Ulaz je slobodan!
Nakon uspešnih pred premijera u USA, u New Yorku i Wasingtonu, dokumentarni film “Drugi susret”, reditelja Željka Mirkovića, rađen u produkciji Optimistic filma, imaće svoju premijeru i u Beogradu.

Već sledećeg dana 30. oktobra film će biti prikazan u bioskopu Arena u 19h u Novom Sadu, zatim 31. u bioskopu Kupina u 19h u Nišu i u Kovinu 01. novembra u 19h u Kulturnom centru. Svim projekcijama prisustvovaće junaci filma Zoltan Dani sa svojom porodicom i US pilot Dale Zelko sa svojom porodicom, kao i autor filma Željko Mirković.

Rat je spojio dva čoveka. Jedan je bio pilot nevidljivog aviona F-117A, drugi vojnik koji je komandovao jedinicom koja ga je oborila. Njihov prvi susret je bio na radaru, a 12 godina kasnije Dale Zelko i Zoltan Dani su odlučili da se sretnu I upoznaju. Ovo je ljudska priča o jedinstvenom susretu.

“Sretan je čovek koji ima mogućnost izbora. U suštini i sloboda se sastoji u tome da imaš izbor, tj.  da imaš više mogućnosti, ili da imaš novi početak, ako se to pokaže kao moguće. Upravo to je i ’’Drugi susret’’, to je u stvari novi početak. “- kaže Zoltan Dani pre projekcije u Srbiji.

Dale Zelko je i dalje pod snažnim utiscima: “Drugi susret“ nije mogao biti divniji na tako mnogo neočekivanih načina i nije mogao biti prirodniji i spontaniji. Bilo je to neopisivo lepo iskustvo van svih mojih očekivanja. Bilo je to iskustvo koje mi je zgrabilo srce i koje će ga držati srdačno i prijatno do kraja mog života. To je blagosloveno putovanje koje se nastavlja – putovanje na kom smo svi mi na ovom svetu zajedno. To iskustvo i tu priču želimo da podelimo…”

“Projekcije u USA su mi pokazale da film komunicira sa dušom čoveka. U ovaj projekat je ulozeno 5 godina rada i života sve tri porodice , Zoltanove, Daleove i moje , jer su nas spojile iste vrednosti u koje verujemo – porodica, mir i želja da se pokaže da nada i  humanost  još  uvek  nisu ugašene u jurnjavi za drugim sistemima vrednosti. Zato i želim da ovaj film vidi što više ljudi različitih struktura ne samo u Srbiji i u USA, već  i u celom svetu, jer je poruka univerzalna i vanvremenska”, kaže Željko Mirković, reditelj i producent filma .

Film su sufinansirali Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski Sekretarijat za kulturu AP Vojvodine, Ambasada SAD, Beograd, Balkan Trust for Democracy Fond, Grad Niš i opštine Apatin, Medijana i Pantelej  kao i sponzori Jablanica, Kim Tec doo, Em Dip Pro iz Serbije i  Motel Jack Daniels Motor Inn, Peterborough, New Hampshire, USA.

Takođe, film je dobio podršku Kabineta Predsednika Republike Srbije, Ministarstva Odbrane Republike Srbije i Ambasada Česke i Holandije.

www.optimisticfilm.com

 

 

Komentari