Premijera dokumentarnog filma “PARAĆINSKI ŠTIT”

Humanitarna i razvojna organizacija ADRA Srbija i Dom omladine Beograda premijerom dokumentarnog filma “Paraćinski štit” 20. maja od 19 časova obeležiće godišnjicu poplava koje su u maju 2014. godine pogodile Paraćin ali i veliki deo Srbije. U okviru premijere biće održana tribina o ulozi psihologa nakon katastrofa, kao i izložba rukotvorina od tekstila osoba koje su u Paraćinu prošle kroz psihološku, i obuku u tekstilnoj radionici.

19.00  Uvodna reč: Igor Mitrović, direktor ADRA Srbija
Saša Paunović, predsednik opštine Paraćin

Od 19:10 Tribina: ULOGA I MESTO PSIHOLOGA NAKON KATASTROFE
Govore:
prof. dr Mila Alečković Nikolić, psiholog – Rad psihologa nakon katastrofe;
doc. dr Gordana Nikolić, neuropsihijatar – Psihosomatika nakon katastrofe;
Biljana van Veghel Kondić, psiholog – Iskustva u radu sa postradalima nakon katastrofe;

Od 19.40 do  20.10 Premijera filma PARAĆINSKI ŠTIT
Posle projekcije filma – Predstavljanje učesnika filma

Od 20.20  PARAĆINSKI MODEL INTERVENCIJE NAKON KATASTROFE
Govori: Petar V. Jeknić, psiholog

Od 20.30 do 21.00
Razgovor učesnika sa publikom

“Paraćinski štit” je 25-minutni film koji je svedočanstvo žrtava o dometima katastrofe i njenom uticaju na mentalno zdravlje, kao i o “Paraćinskom modelu” psihološke intervencije nakon katastrofe, koji je bio odgovor nekoliko psihologa na pretnju urušavanju mentalnog zdravlja postradalog stanovništva. Projekat koji je sprovela ADRA Srbija zvao se “Štit” čime je ilustrovana suština uloge psihologa na situaciju u Paraćinu. Ovo je jedini grad u Srbiji u kojem su psiholozi radili sa postradalima u odloženom periodu, četiri meseca nakon poplave, od septembra 2014. do februara 2015. godine a od februara programu je pridotata tekstilna radionica.

Poruka filma je da obnova nakon eventualnih budućih katastrofa mora obuhvatiti i psihološku intervenciju u kasnijim fazama suočavanja postradalih sa posledicama katastrofe sa ciljem održavanja psihičke stabilnosti i prevencije komplikovanja psihofizičkog zdravlja, o čemu se u sličnim uslovima nije dovoljno razmišljalo.

U tribini posvećenoj ulozi psihologa nakon katastrofa govoriće prof. dr Mila Alečković-Nikolić, psiholog, doc.dr Gordana Nikolić, neuropsihijatar i Biljana van Veghel Kondić, psiholog.
Marija Babić, koja rukovodi tekstilnom radionicom, uz podršku njenih članova, prirediće izložbu predmeta od tekstila koji su izrađeni od februara 2015. godine. Reč je uglavnom o unikatnim šalovima od vune.

Premijera i tribina biće održani u sali “Amerikana” dok će izložba biti postavljena u holu Doma omladine.

Komentari