DANI IZRAELSKOG FILMA 2015.

Organizacija: Dom omladine Beograda u saradnji sa Ambasadom Izraela. Cena ulaznice: 100 dinara
Treća po redu revija izraelskog filma jedinstvena je prilika da se domaća publika upozna sa pet premijernih, nagrađivanih filmova iz najnovije produkcije ove kinematografije koja je već godinama u usponu. Od urnebesnih komedija pa do uzbudljivih i kontraverznih dokumentaraca, ova kinematografija pokazuje izuzetnu vitalnost i raznovrsnost koja je itekako primećena od strane međunarodne kritike i publike na najprestižnijim festivalima.

 
Četvrtak, 28.maj 19:30
 
Film: BEZ TOLERANCIJE (Zero Motivation, Izrael, 2014, 97 min)
Režija: Talya Lavie
Uloge: Dana Ivgy, Nelly Tagar, Shani Klein
Otkačena, mračna i urnebesna komedija o svakodnevnici žena vojnika u Izraelskoj vojsci… U nedođiji grupa mladih žena živopisnih karaktera provode vreme brojeći dane do kraja roka. Priča o ambiciji, seksizmu, ljubavi i prijateljstvu. Film je dobio šest najprestižnijih izraelskih nagrada (uključujući scenario, režiju i  glavnu ulogu), nagradu na Tribeka filmskom festivalu (uz komentar da je jedan od najurnebesnijih ikad prikazanih na ovom festivalu) kao i prestižnu Nora Efron nagradu.
 
Petak, 29. maj 20:00
 
Film: VITLEJEM (Bethlehem, Izrael, 2013, 99 min)
Režija: Yuval Adler
Uloge: Tsahi Halevi, Shadi Mar’i, Hitham Omari
Vitlejem je kompleksna i uzbudljiva priča o odnosu službenika Izraelske tajne policije i njegovog mladog  palestinskog  informanta. Film na sirov način prikazuje svu kompleksnost sukoba, snažne karaktere koji su u procepu između moralnih dilema i lojalnosti istovremeno dajući do sada neviđen pogled na svet tajnih službi i njihov način rada. Film je osvojio na Venecijanskom festivalu prestižnu Fedora nagradu, kao i pet nacionalnih nagrada.
 
Subota, 30. maj 20:00
 
Film: BLIZU NjE (Next to her, Izrael, 2015, 90 min)
Režija: Asaf Korman
Uloge: Liron Ben-Shlush, Liat Goren, Varda Ben Hur
Jedan  od ovogodišnjih uzdanica izraelske kinematografije, film koji je iznenadio i oduševio mnoge kritičere neobačnom mešavinom drame i komedije o kompleksnim odnosima dve sestre od kojih jedna ima probleme u razvoju. Stvari se usložnjavaju kada u njihov život dolazi mlad i poželjan muškarac… Film je dobio niz nagrada na brojnim festivalima od Tokija, Čikaga do Soluna, a bio nominovan je za gotovo sve nagrade na Izraelskom nacionalnom festivalu.
 
Nedelja, 31. maj 18:00
 
Film: ZELENI PRINC (The Green Prince, Izrael, 2014, 101min)
Režija: Nadav Schirman
Uloge: Mosab Hassan Yousef, Gonen Ben Yitzhak, Sheikh Hassan Yousef
Eksplozivan dokumenatrac o tome kako je sin osnivača Hamasa počeo da špijunira za Izrealsku tajnu policiju. Priča o dva čoveka, o poverenju i lojalnosti, izdaji i prijateljstvu, jedan od njih učiniće najveću sramotu u svom životu, dok će drugi doživeti krunu svoje karijere. Film je izabran kao najbolji dokumentarni film na nizu festivala, od Sandensa, preko Moskve pa sve do Izraelske filmske akademije.
 
Nedelja, 31. maj 20:00
 
Film: U POTRAZI ZA MAĐIONIČAREM (Magic man, 2014, Izrael, 100 min)  
Režija: Guy Nattiv, Erez Tadmor
Uloge: Ariane Labed, Makram Khoury, Marina Tsigonaki
Gorko smešan film o čoveku od 78 godina koji se vraća u Grčku praćen svojim sinom reperom da bi pronašao čoveka koji ga je spasao holokausta. Na putovanju će sresti mnoge neobične ljude, susrešće se sa raznim iznenađenjima,  ali što je najvažnije naučiće da komuniciraju kao otac i sin. Film je otvorio Jevrejski festival u San Francisku i dobitnik je nekoliko prestižnih nagrada.

Komentari