POLJSKA FILMSKA JESEN 2015.

Organizacija: Ambasada Republike Poljske i Dom omladine Beograda. Cena ulaznice: 100 dinara
Korupcija u fudbalu, sećanje na rat, borba protiv starih struktura i okoštalih normi, potraga za istinskim ispunjenjem u životu… Ovo nisu priče o našoj stvarnosti, mada podsećaju, ovo su priče o Poljskoj, predstavljene kroz četiri pažljivo odabrana, uzbudljiva igrana filma (i četiri kratke animacije, duhovite komentare tih filmova), koji nam kroz priče običnih, ali jakih junaka poručuju da, uprkos svim izazovima koji nam se čine nerešivim, nismo sasvim sami na ovom svetu i da uvek vredi dati sve od sebe… Jedna od najvećih evropskih kinematografija predstavlja nam se u svom najboljem izdanju!

Četvrtak, 15. oktobar, 20:00
Film: BOGOVI (2014)
Režija: Lukaš Palkovski
Istinita priča o hirurgu Zbignjevu Religi koji je 80-ih godina izvršio prvu uspešnu transplataciju srca u Poljskoj. Optužen od svojih kolega da je prekršio sve moralne, verske i kulturne tabue, Zbignjev sa timom mladih kolega započinje bespoštednu borbu za novu definiciju biološke smrti čoveka.

Animacija pre filma
Film: PLAVA SOBA (2014)

Režija: Tomaš Sivinjski
Animirana provokacija, studija ljudskog uma u stanju kliničke smrti

Petak, 16. oktobar, 20:00
Film: STRANO TELO (2014)

Režija:  Kšištof Zanusi
Tokom boravka u Italiji, Kasja proživljava strasnu avanturu sa Angelom. Ipak, po povratku u Poljsku,  odlučuje da se zamonaši. Angelo odbija da se pomiri sa tim i kreće za njom. Kako bi povratio voljenu ženu, moraće da prekrši sve svoje životne principe.

Animacija pre filma
Film: SMRTONOSNI EFEKTI PUŠENJA VERZIJA 2 (2013)

Režija:  Maćej Pestka
Razmisli dva puta pre nego što zapališ svoju poslednju cigaretu!

Subota, 17. oktobar,  20:00
Film: UBITI DABRA (2012)

Režija:  Jan Jakub Kolski
Erik, pripadnik specijalnih vojnih jedinica, vraća se iz Avganistana u Poljsku. Snalaženje u mirnodopskom životu ide mu teško. Sećanja na krvave sukobe ga proganjaju. Slučajni susret sa devojkom Bezi prerasta u romansu. Može li ljubav da mu pomogne da izbriše najgora sećanja? Ali šta ako je najgore sećanje druga ljubav?

Animacija pre filma
Film: NILSKI KONJI (2014)

Režija:  Pjotr Dumala
Ponašanje nilskih konja otkriva nam sukob polova zasnovan na iskorišćavanju slabosti protivnika

Nedelja, 18. oktobar, 20:00
Film: FUDBALSKI POKER (1988)

Režija:  Januš Gajos
Nameštene utakmice, korumpriane sudije, pronevere u fudbalskom savezu – brutalna stvarnost komunističke (poljske) fudbalske lige ogoljena pred našim očima.

Animacija pre filma
Film: LOOP (2014)

Režija:  Mihal Soha
Kako jedan beskonačan loop može da se prikaže na beskonačno mnogo načina.

Komentari