POLJSKA FILMSKA JESEN

Pregled najboljeg iz savremene poljske filmske produkcije u proteklih pet godina!
Organizatori: Ambasada Poljske u Beogradu i Dom omladine Beograda. Cena ulaznice 100 dinara.

Poljska kinematografija slovi za jednu od najvažnijih evropskih, ali je kod nas praktično nepoznata, posebnonajnovija produkcija. Dom omladine Beograda i Ambasada Poljske načinili su izbor najnovijih poljskih filmova koji su privukli pažnju međunarodne kritike i publike, osvojili prestižne nagrade i učestvovali na brojnim prestižnim festivalima.

Ovom izboru pridodati su i kratki filmovi, kao i jedno za nas nepoznato remek delo koje domaća publika neizostavno treba da otkrije. Poljska je ove godine domaćin i Sajma knjiga te Poljska filmska jesen na najbolji način upotpunjuje ovu sezonu Poljske umetnosti.

PRIDRUŽITE NAM SE I NA FEJSBUKU!

 

Četvrtak, 26. septembar, 20:00
Film: Potera (Oblawa, 2012, 96min)
Režija: Marcin Krzysztalowicz
Uloge: Marcin Dorocinski, Maciej Stuhr, Sonia Bohosiewicz
Poljska pod nacističkom okupacijom. Usamljeni borac pod nadimkom „Vidra“ bori se ne samo sa nacistima i domaćim izdajnicima već i sa svojom mračnom prošlošću… Napeti triler brzog tempa i iznenađujućih preokreta dobitnik je najviših poljskih filmskih priznanja, a ostavrio je i veliki uspeh kod publike.

+

Film: Arka (2007, 8min)
Režija: Gžegož Jonkajtis
Nepoznati virus je uništio skoro celu populaciju, a jedini preživeli pobegli su na more i kreću u potragu za nenaseljenom zemljom.

Petak, 27. septembar, 20:00
Film: Pornografija ( 2003, 117min)
Režija: Jan Jakub Kolski
Uloge: Krzysztof Majchrzak, Adam Ferency, Krzysztof Globisz
Izneđujuće poetična, humorom i tananom erotikom obojena adaptacija remek dela Vitolda Gombroviča. Za vreme Drugog svetskog rata dva umetnika, reditelj i pisac, skrivaju se kod skromne porodice na selu. Kako bi prekratili vreme počinju da se takmiče ko će prvi uspeti da navede dva tinejdžera da se upuste u ljubavnu avanturu…

+

Film: Rosa Alba (2011, 7min 37sec)
Režija: Benjamin Šved
Napeta priča o mladiću koji dolazi u hotel gde ništa nije kao što izgleda i gde se suočava sa svojim najvećim strahovima i traumama iz detinjstva.

 

Subota, 28. septembar, 20:00
Film: Sanatorijum kod peščanog sata (Sanatorium pod klepsydra, 1973, 124min)                    
Režija: Wojciech Has
Uloge: Jan Nowicki, Tadeusz Kondrat, Irena Orska
Remek delo poljske kinematografije, ovenčeno nagradom žirija u Kanu, gotovo nepoznato kod nas. Od reditelja kultnog filma „Rukopis pronađen u Saragosi“ ova slobodna adaptacija čuvene zbirke priča Bruno Šulca  pleni svojom maštovitošću i originalnošću. Jozef odlazi u snatorijum da bi posetio umirućeg oca. Ali izgleda da u snatorijumu vreme protiče sasvim drugačije…

+

Film: Moloh (2006, 7min20sek)
Režija: Marćin Pazera
Nekada prostor industrijske elektrane, danas gomila beživotnog metala. Mašine oživljavaju i poprimaju najgore ljudske osobine.

 

Nedelja, 29. septembar, 20:00
Film: Afonia i pčele (Afonia i pszczoły Poland, 2009. 108 min)
Scenario i režija: Jan Jakub Kolski
Uloge: Grażyna Błęcka-Kolska, Mariusz Saniternik, Andrei Belanov, Krzysztof Adamczyk  
Zavodljiva, prelepo snimljena melodrama u kojoj se prepliću jake strasti sa mračnim misterijama i komplikovanim istorijskim kontekstom… Godina je 1953, Afonia i Rafael žive u prelepom seocetu pokraj železničke pruge. Afonija ima dve strasti u životu, film i pčele. Ali sve se menja sa dolaskom Rusa…

+

Film: Kinematograf (2009, 12min)
Režija: Tomaš Baginjski
U 19. veku naučnik je blizu pronalaska filma, ali ne želi da svetu otkrije svoj izum sve dok ga ne upotpuni zvukom i bojom.

Film: Maska (2010, 23min)
Režija: Braća Kvaj
Poslednji animirani film braće Kvaj smešten je u tehnološki razvijenom, ali u isto vreme, feudalnom svetu. Prelepa Duena napravljena je sa namerom da ispuni određenu misiju. Ali, biće prinuđena da bira između ljubavi i ispunjenja zadatka.

 

Ponedeljak, 30. septembar, 20:00

Film: Četiri noći sa Anom (Cztery noce z Anna, 2008, 87min)                              
Režija: Jerzy Skolimowski
Uloge: Artur Steranko, Kinga Preis, Jerzy Fedorowicz
Neobična, perverzna ljubavna priča od svetski priznatog majstora režije… Leon je usamljeni muškarac koji jedino zadovoljstvo pronalazi noću, kada  tajno prati Anu, devojku iz susedstva. Jedne noći desi se zločin koji će iz korena promeniti ovu rutinu…

+

Film: Drvoseča (2012, 15 min)
Režija: Pavel Debski
Dramatična priča o drvoeseči i njegovom sinu čiji se životi drastično menjaju nakon jednog dana u šumi.

Komentari