PLAN B – 7. Festival subverzivnog filma

Festival subverzivnog filma „PLAN B“ nastao je u Domu omladine Beograda kao potreba da se isprate savremeni tokovi angažovanih i društveno bitnih tema u filmovima. Prikazuje filmove koji kritički preispituju uspostavljene društvene norme, dovode u pitanje prihvaćene poltičke istine, istorijske narative, kulturne i socijalne identitete. Za cilj ima da publici predstavi kvalitetan, angažovan i alternativan filmski pogled na svet i dešavanja oko nas, o kojima uglavnom slušamo iz prizme mainstream medija, kao i da podstakne gledaoce da sebi postave pitanje: Šta je ono što mi možemo da uradimo kako bismo pozitivno uticali na svet oko nas i sopstene živote?

 

Sedmo izdanje festivala „PLAN B“ prikazaće tri dokumentarna ostvarenja autora Danila – Lole Ilića, filmskog reditelja, montažera, scenariste i producenta, koji živi i radi u Puli. Najpoznatiji je kao autor dugometražnih dokumentarnih filmova „Prašina svakodnevnog života“, „143°“, „Mapa puna snova“, „Erik“, „Tko se tuče, taj se voli?“, ali i kao autor dugih i kratkometražnih igranih filmova „Memoari slomljenog uma“, „Distortion“…  Autor je brojnih promotivnih videa, reklama i muzičkih spotova. Sa svojim filmovima učestvovao je na uglednim domaćim i međunarodnim festivalima, na kojima je bio istican i nagrađivan za svoj rad.

Filmovi koji će biti prikazani na festivalu „PLAN B“ su različitih društvenih tematika, ali svaki je na svoj način angažovan i podstiče na delovanje; daje prikaz na koji se način možemo uključiti i sagledati društvo iz druge perspektive. O ovim temama Danilo – Lola Ilić će i razgovarati sa publikom, na predavanju u okviru festivala, a dr Ivana Kronja, kroz tribinu „Angažman u postjugoslovenskom filmu“, uobličiće priču o angažovanom filmu kroz istorijski presek, te publici prezentovati potencijale koji se kroz medij filma mogu dostići.

U završnici festivalskog programa, publika će moći da pogleda izbor dokumentarnih filmova, koji su početkom godine realizovani u Domu omladine Beograda, u sklopu radionice dokumentarnog filma prestižne francuske škole Ateljea Varan iz Pariza.

Festival „PLAN B“ organizovan je uz podršku Sekretarijata za kulturu grada Beograda i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

 

 

PROGRAM:

Subota, 28. maj

Velika sala Doma omladine Beograda

19:00 Srpska premijera filma„Krugovi na vodi“ (2022)

Cena ulaznice: 200 RSD

Autor: Danilo – Lola Ilić

Edna vodi hor „Praksa“ iz Pule, a Johannes vodi orkestar „Motståndets Musik“ iz Malmea, Švedska. Upoznali su se na radionici u Skopju i njihovo prijateljstvo se pretvorilo u želju za saradnjom. U oktobru 2019. godine hor „Praksa“ odlazi u Malme, gde ga dočekuju Johannes i Ebba, članovi orkestra „Motståndets Musik“. Priprema se zajednički nastup, uvežbavaju se antifašističke pesme, radničke pesme, pesme o slobodi, prave se radionice… Film je svojevrsna razglednica, priča o ljudskim motivima, idejama, želji za saradnjom, koegzistencijom, o kulturama i jezicima, koji su možda različiti ali govore isto: o ljudskoj volji i snazi.

Nedelja, 29. maj

Klub Doma omladine Beograda

17:00 Tribina „Angažman u savremenom postjugoslovenskom filmu“, prof. dr Ivana Kronja

Pojam angažovanog filma može se odnositi na različite filmske vrste i težnje autora i autorki: da predstave određene političke ideje, obelodane neke konkretne društvene nepravde, ali i da promovišu određeni vid razmišljanja o filmu i filmskoj formi spram uloge umetnosti i čoveka u svetu. Ekološki dokumentarac, od Qatsi trilogije Godfrija Ređija do Krave Andree Arnold, kroz stanje prirode oslikava i stanje čoveka, dok antiratni i filmovi protiv nasilja, zavera i diktatura, prisutni i na ovogodišnjem Martovskom i Beldoksu, pokazuju nažalost trajnu aktuelnost.

Savremeni postjugoslovenski film na najrazličitije načine pokušava da pristupi pitanju društvenog i političkog angažmana u filmskom delu. Studentska i radnička prava u opusu hrvatskog dokumentariste Igora Bezinovića; hibridni filmski postupak u dokufikciji velikana Želimira Žilnika i mlađeg autora Ivana Ikića u Oazi, koji govore o ljudskim pravima svojih protagonista i, posredno, svih nas; slovenački filmovi o starosti Vlade Škafara i Miroslava Mandića; pejzaži otpora Marte Popivode i Daneta Komljena; kratki i dugi igrani filmovi makedonskih, bosanskih i hrvatskih autorki i autora o problemima mladih i odraslih žena, jesu primeri društvenog angažmana i kulturne komunikacije putem filma danas na području bivše Jugoslavije.

Ivana Kronja, foto privatna arhiva

Dr Ivana Kronja, filmolog, diplomirala je, magistrirala i doktorirala na FDU, UU u Beogradu. Boravila je na jednogodišnjem doktorskom istraživanju na Univerzitetu Oksford, UK (2002-03). Autorka je monografija Smrtonosni sjaj: Masovna psihologija i estetika turbo-folka (2001) i Estetika avangardnog i eksperimentalnog filma: Telo, rod i identitet. Evropa-SAD-Srbija (FCS, 2020), kao i većeg broja naučnih radova iz studija kulture, medija i filma objavljenih u zemlji i inostranstvu. Aktivno se bavi filmskom kritikom i sarađuje na više filmskih festivala u Srbiji i regionu.

 

18:00 Predavanje i razgovor sa publikom o angažovanom filmu, Danilo – Lola Ilić

Društvo, kao globalni konglomerat, kao entitet koji se ne vezuje samo za određenu državu i kao pojava koja prelazi granice svake zemlje, bitan je faktor opstanka svih nas. Svi zaslužujemo dostojanstven život. Da bi društvo funkcionisalo na nivou koja je viši od pukog disanja i drugih primarnih instikata, nužno je da građani nisu pasivni već da reaguju: da dobro hvale, da loše kude.

Nove tehnologije su demokratizovale pristup digitalnim medijima i to snažno utiče i na strategije koje imaju za cilj podizanje globalne svesti o lokalnim problemima i sastavni su deo napora koji nastoje podstaći empatiju, društveni aktivizam, dobrotvorne akcije i opštu svest jednih o drugima. Kroz rasu, pol, identitet, kulturu, ekonomiju, angažovani film istražuje i prikazuje ljudsko stanje u različitim kulturama u igranim filmovima, dokumentarcima i fotografiji. Autor može sarađivati s lokalnim nevladinim organizacijama, aktivistima i čelnicima zajednice, kako bi stvorili sopstvene multimedijalne projekte i podigli društvenu svest.

Ideja je imati novo razumevanje mnogih globalnih problema i ispitati interese da se kroz filmsko stvaralaštvo reaguje, angažuje i proučava društvo. Ideja je svesno preispitivati sve oko nas, te nastojati uraditi najbolje što svako od nas može u korist zajednice, u korist boljitka i progresa. Treba inicirati društvene promene na bolje, jer u društvu koje propada individua ne može da napreduje.

Treba naći put kako se boriti s trnovitim pitanjem: kako stvoriti umetničku i drugu reprezentaciju koja je formalno inventivna, ali i društveno relevantna i korisna.

Učesnici ovog predavanja neće formirati svoje projekte, mada se može diskutovati o postojećim idejama. Učesnici treba da promišljaju i nauče da opažaju. Cilj je praktikovati aktivizam, kako bi se publika uključila u društveno svesno ponašanje, ne nužno samo kroz film, zarad boljeg života svih nas danas i generacija koje dolaze.

Danilo – Lola Ilić, foto Anna Gaspotić

 

19:00 // Velika sala Doma omladine Beograda

Projekcije filmova Danila – Lole Ilića

Cena ulaznice: 200 RSD

„Mapa Puna Snova“ (2017)

Tema ovog dokumentarca je životni put poznatog dizajnera Predraga Spasojevića (1959 – 2010) koji je široj javnosti najpoznatiji kao autor vizualnog identiteta Pulskog filmskog festivala. Studirao je na likovnoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Miroslava Šuteja. Bio je svestran autor (Kazalište Ivana pl. Zajca u Rijeci, Splitsko kazalište, Arenaturist, TZ Istarske županije, kao i većina turističkih zajednica u Istri, Kalavojna, autor etiketa za proizvođače vina…), a svojim vizualnim identitetima „brendirao“ je i pre nego što je pojam „brand“ kod nas bio poznat. Njegovi raznovrsni interesi su sezali od slikarstva i grafičkog dizajna do uređenja enterijera.

„143°“ (2017)

Aide Šehić, posvećena sportistkinja, odlučila je da pomeri sopstvene granice i upustiti se u zahtevan, dvadeset kilometara dug plivački poduhvat, povezujući dva svetionika. Tokom intenzivnih psihofizičkih priprema, Aida progovara o ličnom razvoju kroz sport, kreativnoj energiji i osećanju ispunjenog života koji je potrebno imati, prijateljstvu kao bitnom elementu, ishodištu lične motivacije, te o važnosti palijativne nege čiji su simboli upravo svetionici. Inicijalna povezanost s morem kao kompleksnim medijem Aidi istovremeno predstavlja večni izazov i inspiraciju, a u najtežim trenutcima i utehu.

 

21:00 // Velika sala Doma omladine Beograda

Izbor filmova sa ovogodišnje radionice dokumentarnog filma Ateljea Varan Beograd

ULAZ JE BESPLATAN!

Film „Inkluziv“, autor Zvonimir Grujić

U našim mestima i gradovima, prazan prostor je na ceni i mnoge stare zgrade čekaju na pretvaranje u parkirališta ili trgovačke centre. Svakodnevno prolazimo pored tih zgrada ne razmišljajući o njima. Beogradu nije strana ta pojava. U jednom od svojih kvartova, socijalistička fabrika ružne fasade pokušava da živi drugi život.

 

Film „Dysmorphia“, autorka Isidora Bulatović

Intimni dnevnik mog tela.

 

Film „Sole“, autor Uroš Bačinić

Priča prati život mlade majke i njene desetogodišnje devojčice Sofije, koje prkose izazovima modernog okruženja, trudeći se da kroz njihov mali i često haotičan svet evociraju radost jednog specifičnog detinjstva.

 

Komentari