DOK CINEMA MASTERS: DRUGA STRANA SVEGA DOK CINEMA MASTERS: ДРУГА СТРАНА СВЕГА

Projekcija i razgovor o filmu “Druga strana svega”

Učestvuju: Mila Turajlić & Aleksandra Milovanović

Moderatorka: Jovana Nikolić, producentkinja

ULAZ SLOBODAN

 

DRUGA STRANA SVEGA

Dokumentarni film I 104 min. I 2017 I Srbija, Francuska

Režija, scenario i kamera

MILA TURAJLIĆ

Muzika

JONATHAN MORALI

Montaža

SYLVIE GADMER & ALEKSANDRA MILOVANOVIĆ

Izvršna produkcija

IVA PLEMIĆ DIVJAK

Produkcija

MILA TURAJLIĆ za DRIBBLING PICTURES (RS)

CARINE CHICHKOWSKY za SURVIVANCE (FR)

Umetnička produkcija

HANKA KASTELICOVA za HBO Europe

U saradnji sa

ARTE WDR

Uz podršku

FILMSKI CENTAR SRBIJE

AIDE AUX CINEMAS DU MONDE

EURIMAGES

DOHA FILM INSTITUTE

O FILMU

Zaključana vrata u jednom stanu u Beogradu duže od 70 godina predstavljajala su barijeru koja je jednu porodicu odvajala od njene prošlosti. Započinjući intimni razgovor sa svojom majkom o ovoj političkoj razdelini u njenom stanu, rediteljka otkriva priču o podeljenoj kući i zemlji progonjenoj duhovima prošlosti. Hronika nekoliko generacija jedne porodice u Srbiji prerasta u protret jedne aktivistkinje u vreme velikih previranja, preispitujući odgovornost svake generacije da se bori za svoju budućnost.

Film je premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, nagrađen glavnom nagradom na IDFA, na jednom od najprestižnijih festivala dokumentarnih filmova u svetu, i nominovan za najbolji evropski dokumentarni film. Prikazan je na preko 150 filmskih festivala širom sveta i osvojio veliki broj međunarodnih priznanja.

 

BIOGRAFIJA AUTORKE

Mila Turajlić diplomirala je filmsku i TV produkciju na FDU u Beogradu, kao i političke nauke i međunarodne odnose na Londonskoj školi ekonomije, a u Londonu je i magistrirala. Dokumentaristiku je specijalizirala u poznatoj školi La Femis Parizu, istovremeno radeći za svetske kuće BBC, Discovery i Arte. Radila je na filmovima “Apokaliptiko” Mela Gibsona, kao i “Braća Blum” Rajana Džonsona. Njen rediteljski prvenac “Cinema Komunisto” osvojio je više od 15 nagrada na svetskim festivalima. Ovo ostvarenje kroz istoriju filma govori o usponu i padu SFRJ, a sličnom temom bavi se i u najnovijem filmu “Dosije Labudović”, čija premijera se očekuje uskoro, a koji će predstaviti priču o nastanku Pokreta nesvrstanih kroz objektiv kamermana Filmskih novosti, Stevana Labudovića.

Mila Turajlić, foto Joachim Rappaport

 

DOK CINEMA MASTERS je program koji predstavlja filmske klasike kratkometražnog i dugometražnog dokumentarnog filma, autore koji su već ispisali istoriju domaće kinematografije, i one koji su nesumnjivo sebi obezbedili mesto u domaćoj kinematografiji, a koji još uvek stvaraju i svojim opusom šire uticaj na mlađe generacije.

Sve filmske projekcije će biti praćene razgovorom moderatora sa gostima, ili samostalnim prikazom filma i filmskih uticaja u opusu autora prikazanog filma, od strane moderatora. Ideja je da se domaća publika upozna sa specifičnostima domaćeg dokumentarnog stvaralaštva, i tendencijama na međunarodnoj dokumentarnoj sceni, jednako u kontekstu umetnosti i savremene dokumentarne produkcije.

Autor i moderator programa: Jovana Nikolić, producent

Komentari