PLAN B – 5. Festival subverzivnog filma

Ovogodišnji 5. po redu, festival PLAN B posvećen je subverzivnosti “malih” filmova, subverzivnosti nezavisnih filmskih produkcija i filmmejkerskih radionica, subverzivnom prenošenju gerilskih filmaških iskustva sa kolena na koleno i širenju što veće filmske demokratičnosti. Zbog toga će festival, pod sloganom Cinéma vérité Srbija, biti posvećen radionici dokumentarnog filma Ateljea Varan, koja je u Srbiji prvi put održana 2004. godine. Tokom godina iznedrila je jedanaest filmmejkera koji su danas profesori prestižnih fakultata od Amerike do Beograda, reditelji koji stvaraju širom sveta, programeri, selektor i direktori značajnih filmskih festivala, a njihovi filmovi osvajali brojne nagrade, prikazivani na televizijama i festivalima…

Peti PLAN B biće posvećen prvoj generaciji filmmejkera sa radionice Ateljea Varan i njihovim filmovima. U četiri termina subotom, od 19. septembra do 10. oktobra, publika će biti u prilici da vidi svih 11 filmova sa prve Varan radionice, uz stručno vođenje i razgovore sa autorima nakon projekcija njihovih filmova.

Projekcije se održavaju na terasi Doma omladine Beograda (u slučaju lošeg vremena u Tribinskoj sali), a ulaz je slobodan.

 

19.09.2020. u 20h

“PREKO” Barbare Tolevske nas vodi u standarne redove ispred zapadnoevropskih ambasada, svedočeći da se za ovih 15-16 godina u redovima samo menjaju ljudi, a oni ostaju naša konstanta, bivajući povremeno duži, ili kraći u zavisnosti od političke i ekonomske situacije u zemlji.

“NOVA VEST” Ive Kljakić govori, na vrlo suptilan način, o religioznosti i onda kada ona nije povezana ni sa jednom od postojećih religija. Religioznost kao univerzalna ljudska osobina čak i onda kada su ljudi ateisti.

“TATIN AUTO” Staše Tomić govori o našim nasleđima, onome što nam je ostavljeno, a što nismo mogli da biramo, i kako se nosimo sa time. Kako se autor miri sa najvrednijom uspomenom koja mu je ostala nakon očevog tragičnog odlaska, i šta će na kraju uraditi sa njom i samim sobom.

 

26.09.2020. u 20h

“OTKUCAJI”
Između haiku poezije i nemih Kiarostamijevih dokumentarističkih eseja, otkrivamo novu dimenziju vremena i prostora, transcendirajući pojavnost, bivajući s onu stranu prikazanih fenomena. Neki kadrovi iz „Otkucaja“ se urezuju u pamćenje dublje od najdubljih arhetipova.
režija: RAJKO PETROVIĆ
14’

“U MEĐUVREMENU”
Zaglavljeni negde uzmeđu dve stanice u prostoru i vremenu.
Gde smo sada? Kuda idemo? Pridružite se putnicima na putovanju po začaranom krugu Srbije, u razotkrivanju tajni iz prošlosti, problema sadašnjosti i neizvesnosti sutrašnjice.
režija: SARA STOJKOVIĆ
20’

“JEVREJSKO NASELJE”
Dva naroda koji žive na istom prostoru u sadašnjosti nekada su delili zloglasne gasne komore nacističkih logora. Oba su preživela ovu klanicu naroda. Jevreji i Romi danas dele najstarije Jevrejsko groblje na ovim prostorima koje se nalazi u Nišu. Jedni su živi, drugi su već veoma dugo mrtvi, dovoljno dugo da izbegnu sva zla prošlog veka. Sadašnji površinski žitelji ovog groblja, Romi, zovu ga „Jevrejsko naselje“. Za njih i njihovu tradiciju linija između sveta živih i mrtvih je veoma tanka, kao što je to bila i za drevne kabaliste, koji su svoje mistične formule ostavili utisnute u nadgrobne ploče koje prekrivaju čitavo naselje, pojavljujući se u prolazima između kuća, u dnevnim sobama, štalama, služeći kao stepenice ili sto. Jedan od Roma veruje da su svi Jevreji na svetu poreklom baš iz ovog naselja. Ovaj film vodi nas preko tanke linije koja razdvaja ova dva naroda, pokazujući nam širu perspektivu, u kojoj su granice između svih naroda takođe veoma tanke.
režija: DAVID SOLOMON
22’

 

03.10.2020. u 20h

“U KUTIJI”
Mihajlo ulazi u lift i ostaje tamo nedelju dana suočavajući se sa svojom najvećom fobijom iz detinjstva. Mihajlo pobeđuje strah od zatvorenog prostora i strah od lifta i upoznaje neobične stanare jednog novobeogradskog solitera. Svet lifta postaje mnogo zanimljiviji posmatran okom kamere, i nije nimalo strašan, a Mihajlo se oslobađa svih svojih strahova i postaje anegdota i problem stanarima zgrade. Neki pokušavaju na sve moguće načine da ga se reše. Predsednik kućnog saveta preti mu da će zvati policiju.
režija: MIHAJLO JEVTIĆ
16’

“ŠKOLICE”
Prva ljubav se pamti do kraja života. To još uvek ne znaju glavni junaci, jer su suviše mali da bi bili svesni ove istine koju znaju samo odrasli. Oni su dovoljno iskreni da svoje snove i svoje ljubavi podele jedni sa drugima i sa nama. Najiskrenije i najčistije ispričana priča o ljubavi. Dečijoj ljubavi koja je igra i radost, poput školica, sve ono što prestaje da bude kad mali postanu veliki i zaborave da su nekad bili mali, iskreni, radosni i puni ljubavi.
režija: SRĐAN KEČA
17’

“KISELO I SLATKO”
Marija je odlučila da progovori o svom najvećem strahu otkrivajući ujedno i strahove svojih roditelja. Intimna i iskrena priča, estetski dovedena do savršenstva.
režija MARIJA ASANOVIĆ
19’

 

10.10.2020. u 20h

“IGRA”
U Beogradu, u Jeleninoj porodici, tri generacije žive pod istim krovom. Jelena ima 27 godina i želi da se odvoji od roditelja. Stan nije mali, ali se ona u njemu oseća skučeno. Njen otac se smeje i odbija da joj pozajmi novac da iznajmi sopstveni stan. Baka je podržava, ali tiho. Majka skuplja kupone iz vrećica kafe. Ako pobedi na izvlačenju, svi problemi će biti rešeni – Jelena će postati nezavisna.
režija: JELENA JOVČIĆ
22’

“HOTLAJN”
Priča koja pomera unutrašnje granice uobičajenih porodičnih odnosa. Sin koji nalazi posao majci na hot-lajnu, da bi joj nakon očeve smrti pomogao, i osvetio joj se istovremeno. Sestra koja mu pomaže da ožive zakopana i duboko potisnuta sećanja. Ožiljci koji ostaju, samo su trag u vremenu, koje naši životi ispisuju po nama.
režija: DRAGAN S. NIKOLIĆ
31’

 

Projekcijama filmova sa prve radionice Ateljea Varan se ujedno podesećamo gde smo kao društvo bili te godine, jer iako su ovi filmovi intimna i lična dokumentarna svedočenja u svima njima su i obrisi vremena u kome su nastali. Takođe, pratimo razvojni putu svakog od ovih autora, i sa njima razgovaramo gde su bili, šta su radili i kuda idu, da li možda neki od njih više nisu u filmskim vodama.

 

Festival subverzivnog filma “PLAN B” nastao je u Domu omladine Beograda kao potreba da se isprate savremeni tokovi angažovanih i društveno bitnih tema u filmovima. Ove godine osvrćemo se unazad, tražeći u nama samima i u našoj neposrednoj blizini šta je to što je bilo drugačije, što je možda posejalo klicu neke buduće promene, promene na bolje, i šta se sa tom promenom dogodilo u međuvremenu.

 

***************
Dom omladine Beograda sprovodi sve mere propisane od strane nadležnih organa, u cilju suzbijanja cirkulacije koronavirusa. Nošenje zaštitne maske je obavezno na programima DOB, u prostoru postoje dezo-barijere i sredstva za dezinfekciju ruku, vodi se računa o fizičkoj distanci i maksimalnom broju posetilaca u skladu sa propisima. Molimo publiku da bude odgovorna prema sebi i drugima, te da se pridržava propisanih mera.

Komentari