PLAN B – 4. Festival subverzivnog filma

Ulaznice su u prodaji na TicketVision blagajni u DOB-u, po ceni od 250 RSD.

Posmatrajući letimično filmsku industriju na globalnom nivou, dolazi se do zaključka da su najsubverzivniji filmovi uvek bili dokumentarci. Taj pogled kroz istoriju kinematografije uglavnom je i jako površan, a dokumentarac se prepoznaje kao žanr koji ima primat u subverzivnosti jer uglavnom otkriva publici neke nove, nepoznate, pa i kontroverzne podatke i činjenice.

 

Ono što je prolazilo „ispod radara“ jeste da su najsubverzivniji filmovi, ako analiziramo pojedine žanrove, zapravo horor filmovi. Horor je već dugi niz godina subverzivan i otvoreno govori o nekim tabuima o kojima se nije tako otvoreno govorilo ili se čak ćutalo. Pomenućemo samo neke: „Noć živih mrtvaca“ (1968) Džordža Romera, odavno kultni film o zombijima u kome jedino crnac preživi noć zombija, postajući heroj, ali ujutru ga ubija šerif misleći da je i on samo još jedan od zombija. Ili je to zato što je nemoguće da heroji budu crni? „Teksaški masakr motornom testerom“ (1974) Toba Hupera je na dubljem nivou prvi film protiv masovnog ubijanja životinja zarad potreba prehrambene industrije… „Zora živih mrtvaca“ (1981) Džordža Romera smeštena je u šoping mol, a njegova poruka je daleko direktnija od priče o „živim mrtvacima“: globalni konzumerizam, koji je tada bio tek u povoju, ljude pretvara u zombije…

 

Horor film na vrlo efektan način, a to je strah od drugog, onostranog, strah od nas samih, izvodi subverziju, kad to njegovi autori žele. Zato smo za predstojeći PLAN B izdvojili 4 savremena horor filma, sa 4 potpuno različite strane sveta. „Vampir Vidar“ je norveška horor komedija koja može biti ujedno i priča o svakom od nas, o ljudima koji žele da budu posebni, drugačiji, i o tome šta im se dešava kada to odjednom postanu. Brazilsko ostvarenje „Mrtvi ne govore“ je potpuno drugačiji film o zombijima, u odnosu na ono kako smo navikli da takvi filmovi izgledaju. To  je priča o paranormalnim sposobnostima i porodičnim vrednostima, i tome kako ih sačuvati u svetu u kome je smrt dominantna i preovlađujuća kategorija. Prikazan je na brojnim festivalima fantastike širom sveta, ali i na velikim filmskim smotrama kakva je Roterdamski filmski festival. Uvrnuta horor misterija „Pletenica“ iz SAD, prikazana na svim najznačajnijim žanrovskim festivalima, opomenuće nas na surovu istinu da su ljudi danas spremni na mnogo toga za jedan trenutak slave. „Misumi“ je triler sa elementima horora, sa vrlo direktnom porukom o zlostavljanju i njegovim posledicama po sve u zamršenom lancu činjenja i nečinjenja. Zasnovan je na istoimenom manga stripu i doživeo je veliku popularnost među publikom, naročito u Japanu.

 

Program ovogodišnjeg PLANA B pripremljen je u saradnji sa kritičarskim dvojcem ŠOK KORIDORA, Aleksandrom Radivojevićem i Nenadom Bekvalcem, koji će u okviru festivala održati i specijal tribinu.

 

PROGRAM:

 

Petak, 7. jun 2019. // Velika sala DOB

21:00 Otvaranje festivala, projekcija filma „Vampir Vidar“

Festival otvara norveški reditelj, glumac, producent, Tomas Berg.

Očajnički želeći da raskrsti sa svojim zapuštenim i dosadnim životom Vidar Har se moli bogu da mu podari drugačiji život, život baz ograničenja. Želja mu biva uslišena i on se budu kao Princ Tame. Sada mora da se prilagođava svom novom vampirskom životu.

Horor komedija

Reditelj: Thomas Berg, Fredrik Waldeland

Norveška 2017

Nakon filma razgovor sa rediteljem Tomasom Bergom vode Nenad Bekvalac i Aleksandar Radivojević.

 

Subota, 8. jun 2019. // Amerikana DOB

19:00 Šok koridor specijal: NEKRO ŠOK

Šokoridor dvojac Nenad Bekvalac i Aleksandar Radivojević vode nas kroz šokantne prizore filmske nekrofilije.

 

21:00 Projekcija filma „Mrtvi ne govore“

Stenio radi noćne smene u mrtvačnici velikog i nasilnog grada. Iako noćne smene odrađuje sam, na poslu on nikad nije sam. Obdaren je paranormalnom sposobnošću i može da razgovara sa mrtvima. Međutim kada povreljive stvari koje čuje sa druge strane počnu da mu otkrivaju tajne sopstvenog života, Stenio će osloboditi prokletstvo koje će dovesti u životnu opasnost, i njega, i njegovu porodicu.

Horor misterija

Reditelj: Dennison Ramalho

Brazil 2018

 

Nedelja, 9. jun 2019. // Velika sala DOB

19:00 Projekcija filma „Pletenica“

Dve seksi devojke odlučuju da opljačkaju svoju bogatu, ali mentalno nestabilnu prijateljicu koja živi u fantastičnom svetu koji su zajedno stvarale dok su bile male. Da bi uzele njen novac, devojke moraju da učestvuju u smrtonosnom i perverznom takmičenju. Kako stvari postaju sve više nasilne i halucinantne, polako počinju da shvataju kako novac za koji se takmiče, može biti njihov najmanji problem.

Horor misterija

Reditelj: Mitzi Peirone

SAD 2019

 

21:00 Projekcija filma „Misumi“

Haruka je nova u svojoj školi. Dešava se vršnjačko nasilje u kom je svi maltertiraju, sem jednog jedinog prijatelja Mitsuroa, koji čini sve to podnošljivijim. Stvari idu od lošeg ka totalnoj katastrofi kad Harukina kuća izgori do temelja, što dovodi do smrti njenih roditelja i povrede njene sestre. Haruki je sada jednio za pravdu i krv. Kreće u brutalnu osvetu.

Horor

Reditelj: Eisuke Naito

Japan 2018

 

Komentari