4. FESTIVAL DOK’N’RITAM

Četvrti festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam održaće se u Dorćol Platzu, Domu omladine Beograda i Domu kulture Studentski Grad od 13 do 16. juna.

 

Moto ovogodišnjeg, četvrtog izdanja festivala glasi Mi smo na putu, mi pravimo put. Stihovi Milana Mladenovića precizno opisuju program i atmosferu koju nosi DnR 04 – filmovi na programu tematski su povezani značajem pojma putovanja u životu muzičara i iskustvima koja ona donose. Sa druge strane, pravljenje sopsvenog puta, ne odustajanje od pomeranja granica, jeste uvek prisutna ideja, vanvremenska, svakodnevna inspiracija za umetnike.

Ove godine se za dve nagrade takmiči deset filmova u međunarodnoj konkurenciji, koji će uglavnom biti premijerno prikazani u Srbiji. Gledaćemo filmove o prvom albumu grupe Laibach, Vladi Kreslinu, Marku Rainey, putovanju bendova kroz različite egzotične destinacije i njihove doživljaje tokom turneja, multimedijalnim pank i džez umetnicima, Nebesku temu, put poznatih bluzera od Hrvatske do Memfisa.

O nagradama će kao i prethodnih godina, odlučivati publika i tročlani žiri u uobičajenom sastavu – reditelj, muzičar, novinar.

Sekcija Work in Progress predstavlja nam  dokumentarne projekte u nastajanju – Rok kamp za devojčice – FEMIX iYU Grupa – priča o bratstvu i jedinstvu” – Darka Lunglulova.

Apsolutni hit ovogodišnjeg festivala jeste promocija knjige Život sa Idi(j)otima i gostovanje autora Nenada Marjanovića Dr. Fritza, u okviru programske celine Notabook.

U okviru iste celine biće predstavljene i knjige Našao sam dobar bend, Borisa Hrepića, Pamtite me po pjesmama mojim, Bogice Mijatovića, Trenutak koji čekam, Miroslava Dimića, Muzika & muabeti, Nenada Georgievskog.

Sa gostima iz regiona razgovaraćemo o njihovim filmovima i podelićemo iskustva vezana za put kojim ide muzički dokumentarac kao  forma, odnosno, koje granice su na planu afirmacije podžanra pomerene zadnjih godina.

Na DnR 04  sviraće se bluz koji dolazi direktno sa iskustvom iz Memfisa, eksplozivni lucidni duo Skijaš i Yeti će otvoriti festival, dok će na zatvaranju prvi javni nastup imati pobednik ovogodišnjeg BUNT ROK Festivala.

Program D’nR festivala 2019. u Domu omladine Beograda

Detaljnije o celom programu na https://www.doknritam.com/

***************************

Festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam (D’N’R)  je prvi ovakav festival u Srbiji, održan prvi put u junu 2016, u  Domu Kulture Studentski Grad, koji je tada bio glavni organizator festivala.

Festival se sastoji od  takmičarskog i revijalnog dela. U takmičarskom delu, za nagrade – nagradu žirija i nagradu publike, takmiče se dokumentarni filmovi čija je tema muzika.

Nagrada festivala sastoji se od replike skulpture čiji je autor evropski poznat vajar Vitold Košir i nagradnog fonda FCS i donatora- sponzora.

U revijalnom delu prikazuju se muzički dokumentarci svetske produkcije, a koncerti su takođe sastavni deo programa, kao i gostovanja muzičara i filmskih stvaraoca koji učešćem na tribinama, tematskim panelima, doprinose afirmaciji osnovne ideje, a to je čuvanje Dokumenata Našeg Ritma, što je tematski okvir festivala.

 

Posebni programi unutar festivala na svaki način su fokusirani na ovu oblast:  program Notabook donosi promocije i  predstavljanja muzičkih knjiga, a sekcija Work in Progress posvećena je  muzičkim dokumentarcima nacionalne produkcije. Novost koja odvaja D’N’R od sličnih festivala, jeste da se u ulogama učesnika u razgovoru, a ponekad i u ulozi moderatora u programima, neretko pojavljuju poznati muzičari kojima je ova vrsta nastupa poseban izazov.

 

Promovisanje i afirmacija novog žanra – podžanra u dokumentaristici i kinematografiji uopšte – u svetu već izuzetno aktuelnog žanra muzičkog dokumentaraca, koji je ovenčan sa tri Oskara u prethodnih sedam godina. Poslednjih desetak godina u regionu snimljeno je i snima se sve veći broj muzičkih dokumentaraca, a u susednim državama se održavaju veoma posećeni  festivali ovog tipa.

 

“U  Srbiji je ovo prvi takav festival, čiji je  cilj pre svega edukacija mlađe generacije na temu pop kulture na zabavan način, tj. čuvanje dokumenata iz oblasti muzike. Kulturna istorija i uticaj muzike sa ovih prostora dva su neraskidiva pojma, i muzika jeste obeležila i uticala na sve segmente života. Dakle, prikazivanjem kvalitetnih  filmova, inspirativnim razgovorima sa atraktivnim gostima koji  stavom i imidžom podržavaju radoznalost, želju za istraživanjem i intelektualnim usavršavanjem, predstavljanjem muzičkih knjiga – književne vrste koja je u izdavaštvu trenutno u ekspanziji, pažljivo odabranim koncertima, pokušavamo da napravimo jedinstvenu atmosferu D’N’R festivala, koji će u svojoj dnk sadržati dokumente našeg ritma.“ kaže Sandra Rančić, autor projekta, osnivač i umetnička direktorka festivala DNR.

 

Prethodna tri izdanja festivala obeležila je sjajna atmosfera, zanimljivi gosti, veliki broj premijerno prikazanih filmova, a  pobedničke skulpture i  finansijske nagrade, otišle su u ruke stvaralaca čiji filmovi govore o zatvaranju kultnih klubova, sastavima Zabranjeno Pušenje, Buldožer, sviranju rokenrola u skloništima pod vihorom ratova devedesetih, Žikici Simiću, zarobljenom vremenu iz ugla Pece Popovića, obožavaocima Džastina Bibera, koji žive na ovim prostorima…

Interesovanje javnosti i publike ukazalo je pokretačima festivala  da je za četvrto, ovogodišnje izdanje festivala neophodno proširiti delovanje, pronaći nove lokacije i povezati se sa istomišljenicima .

Dom omladine Beograda je prepoznao značaj ove manifestacije, i dogovorena saradnja izmedju festivala i DOB-a, biće realizovana 15. i 16. juna.

Dorćol Platz je još jedna nova kuća u kojoj će se odvijati četvrto izdanje festivala muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam, 13. i 14. juna, a paralelno, jedan deo programa održaće se u Domu Kulture Studentski Grad.

Zorica Avramović, koja je ujedno i osnivač  novog street wear brenda TZ_Teez čiji rad  možete videti ovde, jeste pojačanje D’n’R tima za sve vizuelne platforme festivala od ove godine.

 

 

 

Komentari