PLAN B – 2. Festival subverzivnog filma

Cena ulaznice: 250 dinara
Prošlogodišnje premijerno izdanje festivala, posvećenog globalnim gorućim temama koje se tiču svih nas, prikazalo je provokativne i politički nekorektne dokumentarce i igrane filmove, koji su se bavili najaktuelnijim političkim i društvenim temama današnjeg sveta. Ove godine, od 25. do 28. maja u Domu omladine Beograda, drugo izdanje PLANA B domaćoj publici premijerno predstavlja 6 filmova koji otvaraju raspravu da li je drugačiji svet u kome živimo ipak moguć.

 
Festival počinje projekcijom francuskog igranog filma “Ovo je naša zemlja”, u režiji Lukasa Belvoa, priče o dobronamernoj medicinskoj sestri koja postaje udarna pesnica radikalne francuske desnice.

Hrvatski dokumentarni serijal “Betonski spavači”, koji prikazujemo u petak i subotu, uz prateću tribinu, otkriva nam nepoznate svetove naše nekadašnje (socijalističke) modernosti koju je, u bukvalnom smislu, pregazio nagrizajući konzertvativni tradicionalizam koji ide uz burazerski kapitalizam, preovlađujući društveni sistem našeg regiona.

“Put za Istanbul” poznatog francuskog reditelja arapskog porekla Rašida Bušareba, priča potresnu priču majke koja kreće u potragu za kćerkom koja se priključila Islamskoj državi u Siriji.

“Hvala gazda”, francuskog Majkla Mura, Fransoa Rufana, na bolno zabavan način prikazuje sudbinu francuskih radnika pritisnutih “konkurencijom” nesrećnih stranaca, koji pod gotovo ropskim uslovima, pristaju da rade umesto njih za manju platu i veće ponižavanje.

PLAN B, festival subverzivnog filma, pokrenuli smo kako bismo Beograd uključili u veliku i žestoku raspravu o budućnosti čitave planete, koja se rasplamsava poslednjih decenija. Da bismo prikazali političke i angažovane filmove koji su uzburkali svetsku javnost. Da bi približili aktuelne fenomene i tendencije kroz umetnički komentar autora koji ne veruju da filmovi menjaju svet, ali znaju da ga menjaju gledaoci tih filmova.

Šta nam je plan B?

 

PROGRAM:

Četvrtak, 25. maj

20:00

Film: “Ovo je naša zemlja” (“Chez nous”, Francuska, 2017)

Režija: Lukas Belvo

Medicinska sestra postaje nosilac izborne liste nacionalističke partije za lokalne izbore u malom francuskom gradu. Bez ikakvih stvarnih uverenja, ona prepušta da je populistička atmosfera nosi.

 

  

 

Petak, 26. maj

18:00

Serijal: “Betonski spavači”, epizoda 1. i 2. (Hrvatska, 2016)

Režija: Saša Ban

Dramatična priča o protivrečnostima jugoslovenskog socijalističkog društva između istoka i zapada, demokratije i totalitarizma. Svaka epizoda bavi se danas ruiniranom soc-realističkom arhitektonskom baštinom.

 

   

 

 

 

20:00

Film: “Hvala gazda”, (“Merci Patron”, Francuska, 2016)

Režija: Fransoa Rufan

Francuski Majk Mur nas vodi kroz zakulisne radnje velikih francuskih firmi koje koriste skoro ropski rad stranih radnika, kako bi izbegli da poštuju prava francuskih radnika.

 

 

 

Subota 27.maj

16:00

Tribina “Betonski spavači”
S autorima “Betonskih spavača” razgovaramo o nastajanju i životu serijala.
Razgovor vodi Ljubica Slavković, arhitekta iz Beograda, a u njemu učestvuju Saša Ban, reditelj i arh. Maroje Mrduljaš i Nevenka Sablić, scenaristi.


18:00

Serijal: “Betonski spavači”, epizoda 3. i 4. (Hrvatska, 2016)

Režija: Saša Ban

Treća i četvrta epizoda predstavljaju soc-realističku arhitekturu post-industrijskog kompleksa i velike ambicije modernizatorskoh projekata.

 

20:00

Film: “Put za Instabul” (“La Route d’Istanbul”, Francuska, Alžir, 2016)

Režija: Rašid Bušareb

Elizabet živi sa kćerkom Elodi u Belgiji. Jednog dana, policija joj saopštava da joj se kćerka priključila Islamskoj državi. Elizabet kreće u potragu.

 

  

 

Nedelja, 28. maj

16:00

Tribina “KAKAV PONOS?”
Pošto smo se (skoro) svi dogovorili da nam je parada ponosa potrebna, na tribini “Kakav ponos?” pokušaćemo da odgovorimo na pitanje šta nam je činiti.
Učestvuju: Anđela Čeh (Udruženje građana “Egal”), Jelena Vasiljević (Labris), Kristina Kastelec (LGBT aktivistkinja), Marija Kiš (aktivistkinja za radnička i LGBT prava) i Predrag Azdejković (Gej-lezbejski info centar)


18:00

Film: “Samo uzdah”, (“A Mere Breath”, Rumunija, 2016)

Režija: Monika Lazurean-Gorgan

Šta se dešava sa porodicom u malom rumunskom gradu, gde je sa propašću fabrike, propala svaka nada i solidarnost? Film prati porodicu Dobrin u iščekivanju čuda koje bi izlečilo njihovo teško bolesno dete.

 

  

 


20:00

Film: “Mladi Karl Marks”, (“Le jeune Karl Marx”, Nemačka, Belgija, Francuska, 2017)

Režija: Raul Pek

Od reditelja kultnog filma “I’m not your Negro” dolazi uzbudljiva biografska priča o prvom susretu Marksa i Engelsa i nastanku “Komunističkog manifesta” u grotlu Evrope 19. veka koju iz korena potresaju protesti i revolucije.

 

Komentari