Na putu do Republike snova Malog festivala Bruna Šulca

U okviru programa “Na putu do Republike snova Malog festivala Bruna Šulca”, koji organizuje Ambasada Poljske, 11. decembra u Domu omladine Beograda biće prikazana dva filma inspirisana stvaralaštvom Bruna Šulca (1882-1942), umetnika čija popularnost ne jenjava godinama. Dva dana kasnije biće organizovana i radionica za studente istorije umetnosti i fotografije.

 

Može se čak reći da iz godine u godinu „šulcomanija“ uzima maha i raste broj manifestacija i festivala inspirisanih Šulcovim stvaralaštvom čiji, je cilj da se lik Bruna Šulca predstavi što široj publici.

Sa istom namerom je osmišljen i beogradski Mali festival Bruna Šulca – Na putu do Republike Snova. Želja nam je da podsetimo publiku na ovog sjajnog pisca, slikara i grafičara. Bruno Šulc je bio majstor poljskog jezika čvrsto ukorenjen u jevrejskoj kulturnoj tradiciji svojih predaka. Živeo je i stvarao u rodnom gradiću Drohobič (tad poljsku varošicu koja je kasnije ušla u sastav Ukrajine), gde ga je 1942. godine ubio oficir nemačkog Gestapoa. Šulc je nerado napuštao Drohobič jer je najviše voleo da se prepušta posmatranju grada i njegovih stanovnika, koji su kasnije i postali junaci njegovih pripovedaka.  Njegov književni opus nije veliki – iza njega su ostale samo dve zbirke pripovedaka (Sanatorijum kod peščanog sata i Prodavnice cimetove boje) i par tekstova i književnih kritika, ipak njegov neponovljiv stil neprestano fascinira čitaoce u raznim delovima sveta.  Fascinira i inspiriše takođe i prevodioce – njegovi višedimenzionalni tekstovi su napisani tipičnim za Šulca jezikom, bogatim u anahronizme, regionalizme i metafore, a ipak veoma plastičnim i izrazitim, te prihvatiti se njegovog prevođenja pravi je izazov.

Nadamo se da će naš Mali festival Bruna Šulca započeti tradiciju redovnog traganja za putem do Republike Snova u kojoj zapoveda niko drugi, već sam Maestro Bruno Šulc.

 

 

11.12.2014. u 19.00,

Dom omladine Beograda, sala Amerikana

Projekcija filmova:

Ulica Krokodila, red. Braća Kvaj

Ovaj animirani film uradili su britanski reditelji, braća Stepen i Timoti Kvajovi. Inspirisana pripovetkama Bruna Šulca „Ulica Krokodila“ odvija se u provincijskom muzeju, gde je jedan od eksponata tajanstvena drevna mašina. Zahvaljujući njoj stražar posmatra „Ulicu Krokodila“. Braća Kvaj, slično Šulcu, fascinirani su kreiranjem nove stvarnosti u kojoj dominira ne sadržaj već forma.

 

Sanatorijum kod peščanog sata, red. Vojćeh Has, 1973.

Ovaj kultni film je uprkos zabrani tadašnjeg režima tajno poslat na festival u Kanu gde je izazvao ogromno interesovanje te dobio i nagradu žirija. Zbog toga je „ekscesni“ reditelj Has čekao osam godina na novi film. Zasnovan na više proznih dela Bruna Šulca film predstavlja pesničko razmišljanje o prolaznosti i smislu života i danas predstavlja jedno od najpoznatijih dela poljske kinematografije ali i klasično delo nadrealizma.

 

14. 12. 2014. u 14.00

Dom omladine Beograda, Tribinska sala

Savremene tendencije u fotografiji i kustoškim praksama – radionice za studente istorije umetnosti i fotografije vode Marjuš Kubjelas i Lidija Gluhovska.

Program u okviru Festivala fotografije VIZUALIZATOR.

Ulaz na sve programe je besplatan.

Komentari