KRATKI FILMOVI MILOŠA LJUBOMIROVIĆA U DOB-u

Premijera kratkometražnog igranog filma POZIV i projekcija kratkometražnog dokumentarnog filma FILM JEDNOG KAMIONDŽIJE O BRATU KAMIONDŽIJI + razgovor sa filmskom ekipom.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Doma omladine Beograda po ceni od 150 dinara.

POZIV  

Kratki sinopsis: Baka Rada je udovica koja živi sama, udaljena od svoje porodice. Raduje je poseta kćerki sa unucima posle više od 6 meseci. Posebno je raduje mogućnosti da preko računara koji joj donose, posle 12 godina vidi sina koji živi na Novom Zelandu. Strpljenje i bezuslovna ljubav prepliću se tokom ovog porodičnog okupljanja na selu uz jasan generacijski jaz.

U glavnoj ulozi / Prvi put na filmu: Nada Savkić
Scenario i režija: Miloš Ljubomirović
Saradnik na scenariju: Srđan Banović
Producent: Servia Film   
Ko-producent: Cinnamon Films
Glavni sponzori: Lorca Design i Brian Lack International
U ostalim ulogama: Draginja Voganjac, Dragana Đukić, Luka Mijatović, Ana Milosavljević, Ivan Marković, Nevena Savkić, Simon Karić i Iva Delić
Direktor fotografije: Aleksandar Ramadanović
Scenograf: Ivana Jančić
Kostimograf: Milica Radovanović
Montažer: Rajko Ristanović
Snimatelj zvuka: Bojan Palikuća
Dizajner zvuka: Dane Vlaisavljević
Kolorista: Filip Orlandić

Reč reditelja: Tema filma „Poziv“ je strpljenje. Film govori o životu bake na selu, njenoj geografskoj otuđenosti i emocionalnoj usamljenosti. O jazu između generacija koji je sa svakom novopristiglom sve veći. O bakama i dekama koji su na sve spremni zbog dece i unuka, o ljubavi koju bezrezervno daju, ne tražeći ništa zauzvrat. O unucima koji retko uzvraćaju i sa desetak minuta pažnje. Film o meni i meni sličnima. O svima nama.

_____________
FILM JEDNOG KAMIONDŽIJE
O BRATU KAMIONDŽIJI

Kratki sinopsis: Na zaleđenim putevima Amerike, hiljadama kilometara od kuće, Dušan preživljava kao vozač kamiona živeći kroz priče iz domovine.

Kamiondžija: Dušan Ljubomirović
Kamera i režija: Miloš Ljubomirović
Produkcija: Servia Film
Montažer: Rajko Ristanović
Muzika: Stray Dogg
Dizajner zvuka: Dane Vlaisavljević
Kolorista: Filip Orlandić

Reč reditelja: Početni motiv za rad na ovom filmu pronašao sam u porodici. Moj stariji brat Dušan je vozač kamiona koji u poslednje četiri godine većinu svog vremena, zbog prirode posla, provodi na putu. Od njega sam čuo veliki broj priča koje su me zainteresovale da dublje istražim vožnju kamiona kao temu potencijalnog filma. U početku je tema za mene bila daleka i strašna. Nisam znao puno o tome i nisam sasvim ni razumeo brata, pitao sam se zašto neko ko je inženjer saobraćaja odlazi daleko i radi toliko težak posao? Najzad sam otišao kod brata i sa njim u putu, u nekoliko navrata, proveo 5 meseci. U procesu istraživanja i sâm sam postao kamiondžija. Tema filma mi je tim iskustvom postala bliska ali i dalje ostala strašna. Posao kamiondžije je najteži posao koji sam do sada radio, ali mi ponekad na neki čudan način ta vožnja nedostaje. Pored straha, taj posao nosi i određenu lepotu. Nosi i bol, borbu i nadu. To vožnja predstavlja za mog brata. To Amerika predstavlja za njega.
_____________

Komentari