65. MARTOVSKI FESTIVAL

Martovski festival (Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma), jedan od najdugovečnijih evropskih filmskih festivala, svoje jubilarno izdanje dočekuje u trenutku najvećeg uspeha srpskog dokumentarnog filma, odnosno glavne nagrade za Milu Turajlić u Amsterdamu. Nadovezujući se na višegodišnji uspešni koncept stvaranja uslova za proizvodnju domaćih dokumentarnih, kratkometražnih igranih, animiranih i eksperimentalnih filmova Filmskog centra Srbije, Martovski festival u organizaciji Doma omladine Beograda, sa Markom Popovićem, rediteljem i producentom, kao umetničkim direktorom i Bobanom Jevtićem, dramaturgom, kao specijalnim savetnikom, biće 65. put održan od 28. marta do 1. aprila 2018. godine.

Ove godine za takmičarsku selekciju prijavljen je rekordan broj domaćih i inostranih filmova – skoro 4.000. Martovski festival raste, ne samo u broju prijavljenih filmova i broju dana trajanja (ove godine 5),  već i u broju gostiju, programskih celina i pratećih programa, te, što je i najvažnije, domaćem i međunarodnom značaju i interesovanju stručne javnosti i široke publike.

Respektabilna ekipa selektora, vrsnih domaćih filmskih profesionalaca (reditelji Ivan Stefanović i Maša Nešković, producenti Jovana Nikolić i Iva Plemić Divjak, animatorka Iva Ćirić, montažer Nenad Popović i filmska autorka Marta Popivoda) izabrala je ukupno 80 filmova koji će se boriti za Grand Prix festivala, u pojedinačnim katagorijama (ali i za značajnu podršku od 2.000 evra u dinarskoj protivvrednosi, koja ide uz nagradu), kao i za 4 strukovne nagrade – za najbolju režiju, kameru, montažu i dizajn zvuka/muziku.  

Cena ulaznica i ove godine iznosiće 200 dinara po projekciji, odnosno terminu prikazivanja kratkih filmova, dok će za studente FDU i drugih filmskih akademija biti obezbeđene besplatne propusnice.

Festival će otvoriti jedno od najprijatnijih izneđenja ovogodišnje produkcije, domaći dokumentarni film Tierra Utopia rediteljke Jelene Stolice o savremenoj utopiji – malom španskom gradu gde je gradonačelnik eksproprisao zemlju bogatih aristokarata i započeo socijalni eksperiment zajedničkog života svih stanovnika. U vremenu krize globalnog kapitalizma, ovaj uzbudljiv film postavlja pitanje da li nam je svima utopija potrebna i da li je ona uopšte moguća?

Pored ovog filma, u sklopu specijalnih večernjih projekcija biće prikazani napeti istorijski dokumentarni triler Miloša Škundrića “Dugo putovanje u rat”, dramatizovana priča o početku Prvog svetskog rata.

Najznačajnija austrijska rediteljka današnjice, Rut Bekerman, biće predstavljena retrospektivnom radova. Prikazaćemo 4 njena filma, koji dočaravaju ono najuzbudljivije u njenom dugogodišnjem stvaralaštvu – spoj posmatranja izbliza savremenog stanja društva sa razmišljanjem o načinu na koji se sećamo naše prošlosti.

Ove godine, Fakultet dramskih umetnosti, RTS i Zastava film obeležavaju važne godišnjice i na 65. Martovskom festivalu predstaviće probranu selekciju radova koji su prethodnih godina na ovoj manifestaciji osvajali nagrade i priznanja, a FDU će predstaviti i načine i mogućnosti studiranja svima onima koji bi da upišu našu najprestižniju umetničku akademiju. Ova tri institucije od velike su važnosti za razvoj dokumentarnog, animiranog, kratkog igranog i eksperimentalnog filma tokom proteklih decenija i nije preterivanje reći da bez njih ne bi bilo ni Martovskog festivala.

Najznačajniji svetski i regionalni producenti i filmski festivali predstaviće se domaćim autorima i ponuditi im saradnju u okviru pratećih programa Martovskog festivala.

Aleks Miler, izvršni kreativni producent VICE Evrope ponudiće insajderske informacije o najkontroverznijoj svetskoj producentskoj kući. Lejla Dedić, programski producent Al Jazeere Balkan otkriće kakve priče zanimaju ovog regionalnog dokumentarnog giganta. Kristina Bartošova iz programa ExOriente sa festivala dokumentarnog filma iz Jihlave (Češka republika), najznačajnijeg festivala u Istočnoj Evropi, predstaviće programe podrške za koje mogu da konkurišu i naši, domaći filmski autori.

U žirijima festivala biće najznačajniji domaći i međunarodni filmski profesionalci poput reditelja Ognjena Glavonića, Srđana Šarenca, Mine Đukić i Roberta Zubera, producentkinje Miljenke Čogelje, scenariste Vuka Ršumovića, snimateljke Bojane Andrić, montažera Vanje Kovačević i Filipa Dedića.

Brojni strani gosti posetiće Martovski festival – pored već pomenutih biće tu animatori Vesela Dančeva (Bugarska), Žan Lik Slok (Francuska) i Tina Šmrekar (Slovenija) direktorka londonskog festivala Olja Sova, i Petar Milat iz Zagreba, itd.

Martovski festival ponudiće i ekskluzivni pogled u budućnost filma – virtuelnu realnost. Svi posetioci će moći da se uz pomoć specijalnih VR naočara nađu u centru uzbudljivih dokumentarnih priča kao direktni učesnici i posmatrači iz prve ruke. Kurdski borci za slobodu, mali kineski grad koji se drastično menja pod naletom industrijalizacije, mir i spokoj amazonskih šuma – nova tehnologija i novi narativni postupci u pričanju filmskih priča preneće nas tamo gde nismo ni znali da možemo da budemo, a da se pri tom ne pomerimo iz prostora Doma omladine Beograda.

Naši najznačajniji autori animiranih filmova, Nikola Majdak Jr i Ana Nedeljković održaće dvodnevnu radionicu animiranog filma za decu i roditelje, uvodeći u svet animacije nove, sveže snage. Za profesionalce, tu je specijalni razgovor sa nagrađivanom Milom Turajlić na temu kako prezentovani i distribuirati dokumentarni film kroz mainstream kanale velike bioskopske distribucije i programe velikih TV kuća, kao i panel diskusija o mogućnostima distribucije kratkometražnih filmova.

Ponovo će ove godine Martovski festival biti mesto susreta nacionalnih i međunarodnih filmskih autora, producenata, distributera i direktora festivala, mesto gde se učvršćuju stara prijateljstva i razvijaju nove ideje. Ali i mesto gde beogradska publika može da pogleda dobre, lepe, potresne, duhovite priče ispričane na načine koje ne možemo da vidimo u redovnoj bioskopskoj ponudi, a koje na istinitiji, dublji, autentičniji način pričaju priče o nama.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd.

Pokrovitelji festivala: Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije.

Prijatelj festivala: LUKOIL SRBIJA.

Festival podržali: Austrijski kulturni forum, Alma Quatro, Miamiam restoran, Agi Pasta Away, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije.

******************************************

O BEOGRADSKOM FESTIVALU DOKUMENTARNOG I KRATKOMETRAŽNOG FILMA

Prvo izdanje Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma održano je u okviru Festivala jugoslovenskog filma juna 1954. godine u pulskoj Areni.

Festival se marta 1960. godine seli u Beograd, a pod imenom Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma prvi put je održan 2004. godine.

Od 2017. godine izvršni producent i mesto događanja svih programa festivala je Dom omladine Beograda.

Festival je od svojih početaka bio važan za promociju domaćeg dokumentarnog i kratkog igranog, animiranog i eksperimentalnog filma. Kao mesto domaćih premijera, Festival je bio i ostao tačka susreta domaćih i inostranih profesionalaca, studenata filmskih škola i akademija i ljubitelja filma.

Premijere svojih filmova na Martovskom festival imala su sva značajna imena domaće kinematografije poput Krste Škanate, Vlatka Gilića, Stoleta Popova, Bate Čengića, Puriše Đorđevića, Dušana Makavejeva, a Dušan Vukotić upravo je na ovom festivalu dobio glavnu nagradu za svoje remek-delo „Surogat“, mesec dana pre nego što će biti nagrađen i Oskarom za pomenuti animirani film.

Čuvajući bogatu tradiciju, Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma (u javnosti popularno nazvan Martovski festival) u 21. veku prati savremene tokove u filmskoj umetnosti i tehnologiji, prikazuje filmove visokog umetničkog kvaliteta i podstiče dalji razvoj domaće filmske proizvodnje.

www.martovski.rs

info@martovski.rs

https://www.facebook.com/MartovskiFestival

https://twitter.com/MartovskiF

https://www.instagram.com/martovskifestival

//FILMSKE PROJEKCIJE//

Ulaznice po ceni od 200 dinara za projekciju/termin prikazivanja kratkih filmova, mogu se kupiti na EVENTIM blagajni u Domu omladine Beograda. Studenti FDU i drugih filmskih fakulteta i akademija uz indeks mogu preuzeti besplatne propusnice za filmove, na dan projekcije od 10č na Info-pultu u holu DOB.

//SREDA, 28. mart 2018.//

Velika sala DOB

19č – Svečano otvaranje + dodela nagrade za životno delo + projekcija filma: ZEMLJA UTOPIJA (TIERRA UTOPIA), režiserka: Jelena Stolica, zemlja: Španija, Srbija, trajanje: 75’ / SVETSKA PREMIJERA!

//ČETVRTAK, 29. mart 2018.//

Velika sala DOB

17č – Kratki igrani domaći film, takmičarski program
FEBRUAR, režiser: Mlađen Minić, trajanje: 19’55’’
SERUM ISTINE, režiser: Dragan Pešikan, trajanje: 9’8’’

MARLON, režiserka: Milena Grujić, trajanje: 13’32’’
MOGU SAM, režiser: Nikola Polić, trajanje: 16’33’’
BILO GDE, režiser: Aleksandar Aleksić, trajanje: 10’17’’
NAJTOPLIJI DANI LETA, režiserka: Maša Šarović, trajanje: 22’9’

19č – Dokumentarni film, takmičarski program

DRUGA STRANA SVEGA, režiserka: Mila Turajlić, trajanje: 100’
KAD BIH MOGLA DA BIRAM, režiser: Žarko Sebić, trajanje: 8’50’’

21č – Specijalna projekcija: MOJ ŽIVOT BEZ DAHA (MOJ ŽIVOT BEZ ZRAKA / MY LIFE WITHOUT AIR), režiserka: Bojana Burnać, zemlja: Hrvatska, trajanje: 72’ / SRPSKA PREMIJERA!

Hol Velike sale DOB

19č – Razgovori sa autorima prikazanih filmova

Amerikana

16č – Kratki igrani međunarodni film, takmičarski program

VOLTA / WOLTA (Poljska), režiserke: Monika Kotecka i Karolina Poryzała, trajanje: 13’50’’
DOLAZE IZ CENTRA SVETA / ДОАЃААТ ОД ЦЕНТАРОТ НА СВЕТОТ (Makedonija), režiserka: Dina Duma, trajanje: 16’18’’
PRIVATNI PRISTUP / ACCÈS PRIVÉ (Francuska), režiser: Timothée Catherine, trajanje: 14’58’’
PRAZNIK RADA / MAY DAY (Belgija), režiseri: Olivier Magis i Fedrik De Beul, trajanje: 22’
U PLAVETNILO / INTO THE BLUE (Hrvatska), režiserka: Antoneta Alamat Kusijanović, trajanje: 22’

18č – Dokumentarni film, takmičarski program

KUĆA, režiseri: Nikola Lorenzin & Niccolò Natali, trajanje: 13’21’’
STRAST, režiserka: Svetlana Cemin, trajanje:  22’
OPASAN OTPAD NA TURNEJI, režiserka: Ruža Helać, trajanje: 25’2’’
KOSOVO… NAZDRAVLJE!… GËZUAR!, režiser: Aleksandar Reljić, trajanje: 25’47’’
SVE ŠTO RASTE, režiserka: Milena Grujić, trajanje: 11’24’’

20č – Revija filmova povodom 70 godina Fakulteta dramskih umetnosti

AVANTURE ZRNA PRAŠINE (2006), režija: Ljubodrag Starovlah, trajanje: 6′
BERŠIĆI (2005), režija: Vladimir Šćepanović , trajanje: 10′
THE NEXT LETTER (2003), režija: Jovan Todorović, trajanje: 16′
ŽIVAN PUJIĆ JIMMY (2009), režija: Ognjen Glavonjić, trajanje: 20′
SCENA U SNEGU (2008), režija: Vlada Pavić, trajanje: 1′ 48”
PUKOVNIK KK (1987), režija: Miloš Radović, trajanje: 7′
KAKAV RADOSTAN DAN (1985), režija: Vladimir Slavica, trajanje: 11′
JA VEĆ JESAM ONO ŠTO ŽELIM DA IMAM (2010), režija: Dane Komljen , trajanje: 34′

Klub DOB

17č – Retrospektiva Rut Bekerman: MOST OD PAPIRA / DIE PAPIERENE BRÜCKE / PAPER BRIDGE, (1987), zemlja: Austrija, trajanje: 95’

//PETAK, 30. mart 2018.//

Velika sala DOB

16č – Dokumentarni film, takmičarski program
ISTI, režiser: Dejan Petrović, trajanje: 16’23’’
FILM JEDNOG KAMIONDŽIJE O BRATU KAMIONDŽIJI, režiser: Miloš Ljubomirović, trajanje: 19’14’’
TRAG BOJE, režiser: Nikola Gačpar, trajanje: 9’50’’

17č – Dokumentarni film, takmičarski program
ENKEL, režiser: Aleksandar Reljić, trajanje: 82’15’’
SALE NO MOBARAK, režiser: Vojin Ivkov, trajanje: 25’38’’

19č – Eksperimentalni film, takmičarski program
ERNA, režiserka: Erna Pupić, trajanje:  5’48’’
PHANTASIESÄTZE, režiser: Dane Komljen, trajanje: 17’5’’
READING MUSEOLOGY, režiserka: Koštana Banović, trajanje: 12’45’’
ZVEZDE GAOMEIGUA, režiser: Marko Grba Singh, trajanje:  23’
TRENJE, režiser: Saša Petrović, trajanje: 12’15’’
MELANHOLIČNI DRON, režiser: Igor Simić, trajanje: 7’
TEEN SPIRIT + KRIST AND KURT, režiser: Saša Tkačenko, trajanje: 11’ 59”

21č – Specijalna projekcija: DUGO PUTOVANJE U RAT (THE LONG ROAD TO WAR), režiser:  Miloš Škundrić, zemlja: Srbija, trajanje: 117 minuta / SVETSKA PREMIJERA!

Hol Velike sale DOB

17č – Razgovori sa autorima prikazanih filmova

Amerikana

16č – Kratki igrani međunarodni film, takmičarski program
TIHA NOĆ / XIAO CHENG ER YUE (Kina), režiser: Qiu Yang, trajanje: 15’
BUBA NA KRAJU ULICE / EL ESCARABAJO AL FINAL DE LA CALLE  (Španija), režiser: Joan Vives Lozano, trajanje: 19’
SPITSBERGEN (Poljska), režiser: Michał Szcześniak, trajanje: 23’
VIDI KAKVA JE / ВИДИ ЈА ТИ НЕА (Makedonija), režiser: Goran Stolevski, trajanje: 18’28’’
CRNA DEVICA / LA VIRGEN NEGRA (Kolumbija), režiser: Juan Pablo Caballaro, trajanje: 18’’

18č – Dokumentarni film, takmičarski program
AKO JE RAK, NIJE LAV, režiserka: Radomirka Siljanoski, trajanje: 52’50’’
PLAŠIM SE, DA SE SVE RAZUME, režiser: Puriša Đorđević, trajanje: 35’
S RUBA PAMETI, režiserka: Milana Majar, trajanje: 26’35’’

20č – VOJNOFILMSKI CENTAR „ZASTAVA FILM“ – 70 GODINA: RETROSPEKTIVA 

SUZА NА LICU (1965), reditelj: Stjepаn Zаninović, trajanje: 11’
SMRT PАORА ĐURICE
(1971),  reditelj: Predrаg Golubović, trajanje: 10’
TIŠINE
(1972), reditelj: Predrаg Golubović, trajanje: 12’
PАS ČUVАR
(1974), reditelj: Štefаn Zаgorjаn, trajanje: 19’
NА STАZАMА GАMSА
(1986), reditelj: Milorаd Berić, trajanje: 16’
ŠАNTIĆ
(1993), reditelj: Stjepаn Zаninović, trajanje: 7’
PONTIJUS PILАTUS
(1996), reditelj: Nikolа Mаjdаk, trajanje: 3’36’’
GNEZDO
(1999), reditelj: Milivoje Nestorović, trajanje: 1’
VOZ
(2002), reditelj: Gorаn Kostić, trajanje: 13’

Klub DOB

17č – Retrospektiva Rut Bekerman: KA JERUSALIMU / NACH JERUSALEM / TOWARD JERUSALEM, (1990), zemlja: Austrija, trajanje: 85’

//SUBOTA, 31. mart 2018.//

Velika sala DOB

13č – Kratki igrani domaći film, takmičarski program
LOOP, režiser: Matija Gluščević, trajanje: 19’19’’
KLAVIRE PREVOZI OSTOJA, režiserka: Sandra Mitrović, trajanje: 15’
PRIORITET, režiserka: Jovana Kovanović, trajanje:  10’
LIJANA, režiser: Ivan Đurović, trajanje: 27’14’’
ROZE, režiserka: Tamara Todorović, trajanje: 17’

15č – Dokumentarni film, takmičarski program
NANA, režiser: Miladin Čolaković, trajanje: 60’
POSAO IZ SNOVA, režiser: Zoran Ćatić, trajanje: 36’19’’
SVITANJE, režiser: Javier Extremera Rodriguez, trajanje: 15’37’’

17č – Dokumentarni film, takmičarski program
ZAŠTO JE DRAGAN NAPRAVIO ORKESTAR, režiser: Nikola Spasić, trajanje: 61’30’’
ADAM FUSS, KROZ PRIRODU I PEJZAŽE, režiserka: Svetlana Cemin, trajanje: 53’

19č – Animirani film, takmičarski program
Q&A, režiser: Nebojša Petrović, trajanje: 11’26’’
MUZIČKE TRAUME IZ DETINJSTVA, režiser: Miloš Tomić, trajanje: 10’46’’
NEPUTOVANJA, režiseri: Ana Nedeljković i Nikola Majdak mlađi, trajanje:  9’20’’
PRAZNA KUTIJA, režiserka: Tamara Bogovac, trajanje: 4’15’’
U PLAVOM KLJUČU, režiserka: Jelena Bešir, trajanje: 8’45’’
I WISH YOU THE VERY WORST, režiserka: Una Isailović, trajanje: 3’32’
TRI ŽELJE, režiser: Nikola Nešić, trajanje: 4’
NULA – SILAZAK U PRAH, režiser: Mihajlo Dragaš, trajanje: 6’17’’
HEAD IS NOT DEAD, režiser: Božidar Knežević, trajanje: 8’8’’

21č – Retrospektiva Rut Bekerman:  ONI KOJI ODLAZE, ONI KOJI OSTAJU / THOSE WHO GO THOSE WHO STAY, (2013), zemlja: Austrija, trajanje: 75’

Hol Velike sale DOB

15č – Razgovori sa autorima prikazanih filmova

Amerikana

12č – Specijalna projekcija: KAKO SMO MATIRALI ŽUTU DAMU, režija:  Nada Vasić, zemlja: Srbija, trajanje: 53 minuta

14č – Dokumentarni film, takmičarski program
TO SAM JA, DAJANA
,  produkcijska kuća: VICE Srbija, trajanje: 38’22’’
TOPLIČKI USTANAK, režiserka: Dragana Milošević, trajanje: 24’29’’
SIGURAN POSAO, režiser: Igor Toholj, trajanje: 14’13’’

16č – Dokumentarni film, takmičarski program
IZBRISANO IZ BIOGRAFIJE, režiser: Vuk Dapčević, trajanje: 56’
NA SLEPOM KOLOSEKU, režiser: Žarko Joksimović, trajanje: 22’11’’
POČETAK BOLJIH PRIČA, režiserka: Ljiljana Milovanović, trajanje: 22’9’

18č – Eksperimentalni film, takmičarki program
LOST HIGHWAY REVISTED, režiseri: Igor M. Toholj i Nevena Matović, trajanje: 13’15’’
BEZ PREDLOGA KONKRETNOG REŠENJA, režiser: Siniša Ilić, trajanje: 25’
PURGATORIO, režiser: Srđan Šarović, trajanje: 5’30’’
PEJZAŽI RATA, PEJZAŽI MIRA,  režiser: Aron Sekelj, trajanje: 48’52’’

20ć – PROGRAM RTS-a POVODOM 60 GODINA RADA TELEVIZIJE SRBIJE NA 65. MARTOVSKOM FESTIVALU: IZBOR NAGRAĐENIH FILMOVA NA DOSADAŠNJIM MARTOVSKIM FESTIVALIMA
LEGENDA O LAPOTU (1971), reditelj: Goran Paskaljević , trajanje: 25′
SAGA O SAMURAJU I GLIBU (1992), reditelj: Vladimir Perović, trajanje:  23’28”
DOSTOJAN (2001), rediteljka: Tanja Fero, trajanje:  18′
ŽELIMIR ŽILNIK, PRILOZI ZA ISTORIJU YU FILMA I POLITPORNOGRAFIJU (2003), reditelj: Dragomir Zupanc, trajanje:  60′

//NEDELJA, 1. april 2018.//

Velika sala DOB

15č – Dokumentarni film, takmičarski program

ZAROBLJENO VREME, režiser: Milan Nikodijević, trajanje:  104’15’’
SUNCE, VRATI SE, režiserka: Milica Jokić, trajanje: 11’23’’

17č – Dokumentarni film, takmičarski program

VONGAR, režiserka: Andrijana Stojković, trajanje: 60’32’’
ONI ŽIVE, režiser: Goran Nikolić, trajanje: 28’59’’

19č – Svečano zatvaranje + dodela nagrada + Specijalna projekcija: PREKO SVIH GRANICA (OVER THE LIMIT), režiserka: Marta Prus, zemlja: Poljska, Nemačka, Finska, trajanje: 74’/ SRPSKA PREMIJERA!

Hol Velike sale DOB

17č – Razgovori sa autorima prikazanih filmova

Amerikana

15č – Kratki igrani međunarodni, takmičarski program

KRAJ POSETE / KONIEC WIDZENIA (Poljska), režiser: Grzegorz Mołda, trajanje: 15’
JEDAN, DVA, NULA / RAZ, DWA, ZERO (Poljska), režiserka: Anna Pawluczuk, trajanje: 15’
PLAVO-SIVI / BLEU-GRIS (Francuska), režiserka: Laëtitia Martinucci, trajanje: 15’9’’
JOHAN / JOHANN (Nemačka), režiserka: Franka Braun, trajanje: 9’23’’
SVE ŠTO ZAMISLIM/ TUDO O QUE IMAGINO (Portugal), režiserka: Leonor Noivo, trajanje: 30’

17č – Kratki igrani domaći film, takmičarski program

KRILA I STVARI,  režiseri: Jelena Gavrilović i Stefan Đorđević, trajanje: 14’48’’
ŠKRGE, režiser: Nikola Zdravković, trajanje:  18’15’’
DE MOJN, režiserka: Olga Košarić, trajanje: 13’21’’
ŽIVOT TRAJE TRI DANA, režiserka: Katarina Koljević, trajanje: 28’55’’
NINA, DŽIM I DŽEJ DŽEJ, režiser: Srđan Marković, trajanje: 17’15’’

Klub DOB

18č – Retrospektiva: Rut Bekerman: SANJANI / DIE GETRÄUMTEN / THE DREAMED ONES, (2016), zemlja porekla: Austrija,  trajanje: 89’

//RADIONICE+PREDAVANJA+PREZENTACIJE//

Učešće je besplatno, kako za filmske profesionalce i studente filmskih škola, tako i za filmske entuzijaste i ljubitelje sedme umetnosti.

//ČETVRTAK, 29. mart 2018.//

Klub DOB

19č – Predavanje „Metode studiranja na FDU“

Fakultet dramskih umetnosti ove godine obeležava 70 godina od svog osnivanja. Danas ima reputaciju najuglednije umetničke visoke škole u regionu koja obrazuje širok dijapazon kadrova u oblasti umetnosti, kulture, medija. Na 65. Martovskom festivalu zainteresovanima će se predstaviti Katedre filmskog i televizijskog smera: režija, produkcija, kamera, montaža, snimanje i dizajn zvuka, dramaturgija i gluma.

 

//PETAK, 30. mart 2018.//

Klub DOB

19č – Showcase Al Jazeera / neophodno je prijaviti se za učešće, putem mejla martovski@domomladine.org

Najveći regionalni producent dokumentarnog programa, Al Jazeera Balkans, predstaviće domaćim filmskim profesionalcima i producentskim kućama mogućnosti za saradnju. Programska producentkinja Lejla Dedić približiće domaćim autorima kakve filmske priče i filmski stilovi su od interesa za Al Jazeeru i kakvi modeli saradnje ove TV kuće sa eksternim produkcijama postoje, omogućavajući tako insajderski uvid u programsku koncepciju Al Jazeere.

//SUBOTA, 31. mart 2018.//

Hol Amerikane

12-18č – Filmske stolice, otvorene konsultacije

Najznačajniji domaći filmski autori biće na raspolaganju za konsultacije sa svima koje interesuje bilo šta u vezi dokumentarnog, animiranog, eksperimentalnog ili kratkog igranog filma. Kratak razgovor i konsultacije sa svima koji imaju ideju, kratak sinopsis, ili filmski projekat u poodmakloj fazi realizacije, a potreban im je savet kako dalje.

Prijave na licu mesta, kibiciranje dozvoljeno i poželjno.

Klub DOB

10č – Radionica animiranog filma za decu / neophodno je prijaviti se za učešće, putem mejla martovski@domomladine.org

Renomirani domaći autori animiranog filma, Nikola Majdak Jr i Ana Nedeljković, autori filmova “Rabittland” i “Neputovanja” koji su postigli zapažene uspehe na festivalima u Berlinu, Sarajevu, Tampereu i mnogim drugim, upoznaće vas sa osnovama animacije. Na radionici će se oživljavljavati crteži, predmeti i čudni svetovi iz mašte, i snimaće se kratki animirani filmovi. Ali, razgovaraćemo zašto je animacija važna i kako možemo da govorimo i o ozbiljnim temama kroz formu animiranog filma.

Radionica je namenjena deci uzrasta od 7 do 11 godina i njihovim roditeljima.

14č – Ex Oriente showcase

“Ex Oriente Film” je međunarodni program za obuku dokumentarista koji podržava razvoj i finansiranje kreativnih dokumentarnih filmova iz srednje i istočne Evrope. Rad se zasniva na tronedeljnim radionicama sa obezbeđenim smeštajem tokom devetomesečnog perioda. Svake godine bira se do 12 projekata kojima se pruža pomoć širokog spektra stručnjaka iz oblasti filma, s tim što se svaka radionica bavi različitim fazama razvoja projekta. Učesnici dobijaju konkretna uputstva o razvoju teme, narativa i vizuelnog stila svojih projekata, strategiji finansiranja i distribucije, kao i pronalaženju međunarodnih partnera. Kristina Bartošova iz Ex Oriente fonda biće gost 65. Martovskog festivala.

16č – VICE panel

Šta je to što razlikuje video produkciju VICE od drugih i zašto je nove generacije tako dobro razumeju i vole? O tome kako biraju likove i teme za svoje priče, kako produciraju dokumentarce u više od 60 zemalja i koje su mogućnosti za dalju saradnju sa domaćim filmskim autorima, govoriće kreativni direktor VICE-a Aleks Miler, vodeći autor VICE-a Srbija Galeb Nikačević i glavni urednik VICE-a u Srbiji Daniel Bukumirović.

18č – Mila Turajlić, Predavanje o samoprodukciji i samodistribuciji dokumentarnih filmova

Mila Turajlić, naša najuspešnija rediteljka dokumentarnih filmova nove generacije, održaće predavanje o tome kako sa malo sredstava snimiti autorski dokumentarac a onda ubediti velike domaće i strane distributere i televizijske kuće da ga otkupe i prikazuju. O gorućim kreativnim i produkcijskim problemima svih autora koji se bave domaćim dokumentarnim filmom, govoriće rediteljka i producentkinja filmova koji su, iako izrazito ličnog i autorskog filmskog izraza, postigli uspehe koji se mogu meriti sa uspesima “velikih” igranih filmova.

//NEDELJA, 1. april 2018.//

Klub DOB

10č – Radionica animiranog filma za decu / neophodno je prijaviti se za učešće, putem mejla martovski@domomladine.org

Vode: Nikola Majdak Jr i Ana Nedeljković

14č – ANIMIRANA NEDELJA

Martovski festival u saradnji sa Udruženjem filmskih animatora Srbije UFAS organizuje ANIMIRANU NEDELJU.

Od 14 do 16:30 članice žirija za kratki animirani film, Tina Smrekar (producentkinja animiranih filmova iz Slovenije) i Vesela Dančeva (animatorka i producentkinja iz Bugarske) predstaviće svoja iskustva produkcije kratkih animiranih filmova, sa posebnim osvrtom na mogućnosti međunarodnih koprodukcija, i predstaviće odabrane filmove na kojima su radile.

U nastavku programa, od 16.45 do 18.00 za sve one koji imaju ideju za kratkometražni animirani film, organizovane su otvorene konsultacije pod nazivom “Animirane stolice” Zainteresovani će moći da se konsultuju vezano za svoje ideje i projekte sa nekim od najznačajnijih domaćih autora animiranog filma.

Program je besplatan i otvoren za sve zainteresovane.

10’
TIŠINE (1972), reditelj: Predrаg Golubović, trajanje: 12’
PАS ČUVАR (1974), reditelj: Štefаn Zаgorjаn, trajanje: 19’
NА STАZАMА GАMSА (1986), reditelj: Milorаd Berić, trajanje: 16’
ŠАNTIĆ (1993), reditelj: Stjepаn Zаninović, trajanje: 7’
PONTIJUS PILАTUS (1996), reditelj: Nikolа Mаjdаk, trajanje: 3’36’’
GNEZDO (1999), reditelj: Milivoje Nestorović, trajanje: 1’
VOZ (2002), reditelj: Gorаn Kostić, trajanje: 13’

Komentari