KOKICE TERAPIJA #5

Ulaz je slobodan!
Projekcija epizode “Pikiranje” (Nosedive) iz serije “Crno ogledalo” (Black Mirror). Režiser: Joe Wright.
KOKICE TERAPIJA je mesečni program Doma omladine koji se odvija drugu godinu za redom i trajaće od 17. septembra do 17. decembra 2018. godine. Program podrazumeva gledanje filma, potom razgovor o istom kada se upali svetlo, s predavačima koji su renomirani psihoterapeuti različitih škola i pravaca, sociolozi, reditelji, dramaturzi, umetnici.

Filmove gledamo sa Žanet Prinčevac de Vilablanka, jungovskom psihoanalitičarkom i terapeutkinjom i gošćom, Majom Nikolić, sociološkinjom.

 

Black mirror je naučno-fantastična antologijska serija čije su epizode smeštene u alternativnu sadašnjost ili blisku budućnost, a tehnologija diktira ljudsko ponašanje i stvara specifične društvene odnose. Epizoda Nosedive smeštena je u svet u kojem ljudi mogu da ocenjuju interakcije koje imaju sa drugima, a prosečna ocena određuje socioekonomski status i mogućnosti pojedinca. Lacie ima visoku prosečnu ocenu 4,2 i nalazi se na granici da dostigne viši statusni rang, ali je njena opsednutost poenima i splet nesrećnih okolnosti uvlače u spiralu rapidnog društvenog i psihičkog propadanja.

 

Zašto “Kokice terapija”? Film nudi pitanja, preispitivanja, identifikaciju sa pričom ili likovima, može da probudi osećanja, saosećanja…Konačno, može i da da odgovore na pitanja poput ostalih tvorevina kulture: priča, pesama, bajki, mitova. Kako? Bilo da se radi o filmu koji oslikava neki istiniti dogadjaj, fantaziju ili imaginaciju scenariste/rezisera, on je pun predstava, često i simbola, nekad lakše uočljivih i prijemčivih za tumačenje, nekad datih u vidu zagonetke koju gledalac sopstvenim alatkama pokušava da razazna…Film je mogućnost upoznavanja sveta oko nas isto koliko i našeg unutrašnjeg sveta. S druge strane, ne zanemarimo i činjenicu da nekad scene iz filma “rade same” kao melem za neotkrivenu povredu koja boli. Film, kao i ostale tvorevine kulture, u zavisnosti od stepena psihološkog, emocionalnog, duhovnog i intelektualnog razvoja njegovog tvorca (ali i onog koji ga gleda), priča priču koja dira, mami na preispitivanja, postavlja lična i kolektivna pitanja, putem datih simbola podstiče večitu igru svesnog i nesvesnog… Kada se ugase svetla u bioskopu, gledalac prvobitno razaznaje lica i predele, a onda, kao da je i sam saučesnik radnje koja se odvija na velikom platnu, počinje da se identifikuje sa junacima, da oseća, saoseća, zauzima stranu…navija, bori se…odustaje…Od snage i utemeljenosti njegovog Ja će zavisiti koliko će predstave filma poneti njega samog ili koliko će on sam nositi film snagama svog mišljenja, svojih osećanja…

Program KOKICE TERAPIJA realizovan je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Najbolje kokice u gradu obezbeđuje “Pećina”.

Dođite da zajedno vidimo šta ustvari gledamo!

O moderatoru:

Žanet Prinčevac de Vilablanka je jungovska psihoanalitičarka i terapeutkinja

Predsednik Beogradskog analitičkog kruga (2004- 2007), jedan od osnivača i direktor škole koja je obrazovala jungovski orijentisane psihoterapeute, predavač, supervizor i analitičar. držala je brojna javna predavanja iz oblasti analitičke psihologije. Znanja je sticala u Beogradu, u Londonu na superviziji kod Ann Alvarez, završni ispit je polagala u Cirihu, ispitivači su joj bili Mari Stajn i Mario Jakobi. Održala je brojna javna predavanja iz oblasti analitičke psihologije. Od 1999. godine vodi svoju privatnu praksu.

O gošći-predavaču:

Maja Nikolić, diplomirani sociolog

Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, odeljenju za sociologiju. Tokom studija radila je na poziciji stručnog saradnika u Crvenom krstu Palilula, razvijajući programe za pružanje psiho-socijalne pomoći beskućnicima, romskim zajednicama i mladima. Trenutno je član Upravnog odbora Crvenog krsta Palilula i zaposlena je kao HR specijalista u kompaniji koja se bavi produkcijom kompjuterskih igara.

Komentari