47. SOFEST PLUS – Revija pobedničkih filmova

U ponedeljak,  09. jula u Domu omladine Beograda biće održana revija nagrađenih filmova sa 47. SOFESTA – Filmskog festivala u Sopotu.
Ulaz na sve projekcije nagrađenih filmova je besplatan.

Na ovogodišnjem 47. SOFEST-u prikazano je 15 filmova u takmičarskom programu: “Nigde” Predraga Velinovića, “Žaba” Emira Jukića, “Banditi u potrazi za mamom” Koste Ristića, “Izgrednici” Dejana Zečevića, “Patuljci s naslovnih strana” Milorada Milinkovića, “Pretnja iz svemira” Erika Saragose, “Grande punto” Vanje Hovan, “Dovlatov” Alekseja Germana Mlađeg, “Horizonti” Svetislava Dragomirovića, “Čelične ratnice” Jelene Mile, “Prokleti pas” Dragana Pešikana, “Ederlezi Rising” Lazara Bodrože, “Osnove ubijanja” Jana Cvitkoviča, “O bubicama i herojima” Petra Pašića i “Sistem” Momčila Preradovića.

O nagradama za najbolji film, režiju, glumca i glumicu odlučivao je žiri u sastavu: glumica Hristina Popović (predsednica žirija), glumac Igor Đorđević i reditelj Bojan Vuletić.

 

NAGRADE 47. SOFEST-a:

GRAND PRIX festivala – najboljem filmu ”Izgrednici”, producentskoj kući Biberče 

Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Lazaru Bodroži za film ”Ederlezi Rajzing

Nagrada „Mira Stupica“ za najbolju žensku ulogu dodeljena je Jovani Gavrilović za film ”Horizonti

Nagrada „Bata Živojinović“ za najbolju mušku ulogu dodeljena je Radovanu Vujoviću za film ”Izgrednici

Specijalno priznanje stručnog žirija dobila je Marta Bjelica za ulogu u filmu ”Izgrednici

Nagrada publike je otišla filmu “Nigde”, Predraga Velinovića. Odluku o nagradi publike za najbolji film doneo je žiri publike u sastavu: Slađana Stojanović, Vladan Babić i Snežana Daničić.

 

SOFEST PLUS PROGRAM U DOB-u:

15.00 NIGDE (91 min, Nagrada žirija publike)

režija: Predrag Velinović

Nataša, Bure i Antoan su troje nerazdvojnih prijatelja, čiji odnos balansira između prijateljstva i ljubavi. Priča počinje početkom devedesetih i obuhvata period od deset godina, tokom kojih Nataša neće reći ni da ni ne, ni Buretu, ni Antoanu, iako će biti i sa jednim, i sa drugim, ali i bez jednog, i bez drugog. Burne devedesete ostaviće trag na njihov život, kao i na njihovo prijateljstvo. Antoan odlazi u rat iste noći u kojoj Nataša rađa njihovu ćerku, moleći Bureta da brine o njima u njegovom odsustvu. Po povratku iz rata, svi zajedno odlučuju da napuste zemlju, birajući Švedsku kao mesto za novi početak.

17.00 HORIZONTI (97 min, Nagrada za najbolju žensku ulogu Jovani Gavrilović)

režija: Svetislav Dragomirović

Film prati porodicu na rubu egzistencije, kada se, u trenutku kada padnu maske sa naših lica  manifestije tamna strana usamljene ljudske duše. Svetislav Dragomirović je scenarista i reditelj ali, uz Ivicu Vidanovića i Dušana Đokovića, i producent ovog filma. Uloge tumače: Gojko Baletić, Slobodan Beštić, Jovana Gavrilović, Stefan Bundalo, Nebojša Rako, Boris Pingović, Nikola Stanimirović, Nikola Arsić, Branka Šelić, Janko Cicka, Janko Cekić i Dušan Dragomirović.

19.00 EDERLEZI RISING (85 min, Nagrada za režiju)

režija: Lazar Bodroža

Ederlezi Rising je uzbudljiva naučno-fantastična priča smeštena u bliskoj budućnosti, o prvoj misiji na Alfa Kentauri koju preduzima multinacionalna Ederlezi korporacija. Ederlezi angažuje Milutina, kosmonauta slovenskog porekla, koji je trening prošao u nanovo formiranom futurističkom Sovjetskom Savezu, a kao družbenicu mu dodeljuje Nimani, ženskog androida programiranog da ispuni sve Milutinove želje. Pošto mu dosade beskonačne seksualne igre i Nimanino unapred programirano ponašanje, Milutin rešava da ponovo pokrene Nimanin operativni sistem, ali tako da ona funkcioniše samo na osnovu unosa koji su generisani njenim iskustvima sa njim. Na taj način, pretvara je u nešto najbliže pravoj osobi što android može da postane. Ali, nakon što postane osoba, Nimani zapada u depresiju i postaje destruktivna. Milutin shvata da Nimani, ne samo da je opasnost po misiju, nego i da postoji mogućnost da se samouništi.

21.00 IZGREDNICI (107 min, Nagrada za najbolju mušku ulogu Radovanu Vujoviću; Specijalno priznanje Marti Bjelici i nagrada za najbolji film, GRAN PRIX Sofesta)

režija: Dejan Zečević

Izgrednici prate priču o tri studenta koji radeći na svom eksperimentu, pokušavaju da dokažu da prostorna destrukcija, pravljenje nereda, s vremenom dovodi do socijalne destrukcije, do pojave izgreda. Mlada trojka ne uviđa da im se haos koji izaziva za potrebe projekta polako uvlači i u njihove živote. Gube distancu, a profesor ih ostavlja da se sami suoče sa posledicama. Direktor fotografije je Miladin Čolaković, scenograf Zorana Petrov, kostimograf Lana Pavlović, a za masku i šminku bila je zadužena Marija Kovačević Jovanović. Film su podržali Filmski centar Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, a i snimao se od početka decembra 2015. godine na raznim lokacijama u Beogradu i Novom Sadu.

 

Sofest  je održan u organizaciji CEBEF-a, a Sofest Plus su omogućili Sekretarijat za kulturu grada Beograda i Dom omladine Beograda.

Komentari