Interakcija 2016.

Premijerna projekcija filmova snimljenih tokom 11. Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija 2016“
Organizacija: Nezavisni filmski centar „Filmart“

Polovinom avgusta 34 mlada filmska stvaraoca iz 23 zemlje stigla su u Srbiju! Dolaskom 15 učesnika i Uvodnom radionicom u Kulturnom centru Beograda, 14. avgusta,  počeo je 11. Međunarodni studentski filmski kamp „Interakcija 2016“.

Učesnici, podeljeni u tri ekipe, tokom sedmodnevnog boravka u Užicu, Ivanjici i Čačku snimiće materijal za dokumentarne filmove na temu „Priče iz muzeja“. Nakon snimanja, 21. avgusta, svi učesnici će se okupiti u Požegi, gde će im se pridružiti i 19 polaznika 6. Međunarodnog masterklasa dokumentarnog filma „Interdoc 2016“.  Kroz predavanja i projekcije filmova, afirmisani reditelji, Mladen Matičević i Dragan Elčić,  učesnicima masterklasa će preneti znanje i iskustvo na temu Kreativni dokumentarni film.

Od 22. avgusta, u okviru programa „Interscreen“, ljubitelji dokumentarnog filma imaće priliku da pogledaju dokumentarce učesnika kampa i masterklasa, ali i domaćih autora.  U selekciji Filmskog centra Srbije, čiji će rad biti predstavljen tokom kampa, biće prikazani Koreni zla, Želimira Gvardiola i Potop, Jelene Jovčić. Takođe, u okviru programa „Interscreen“, biće predstavljeno udruženje „DOKSRBIJA“ Dokumentaristi Srbije i tom prilikom prikazan dokumentarac Biba struja, Dušana Čavića i Dušana Šaponje. Posetioci kampa imaće priliku da  pogledaju i Kavijar konekšn, Dragana Nikolića.

Tokom boravka u Srbiji, pored učešća u produkciji filmova, predavanjima i projekcijama filmova, učesnici će upoznati kulturno-istorijsko nasleđe Zapadne Srbije, posetivši Ovčarsko-kablarsku klisuru i Drvengrad. Filmovi snimljeni tokom kampa biće premijerno prikazani 30. avgusta u Velikoj sali Doma omladine Beograda,  a nakon toga u gradovima partnerima i u zemljama iz kojih učesnici dolaze.

Učesnici, njih 34, koliko ih učestvuje ove godine na kampu i masterklasu, dolaze iz: Češke, SAD-a, Jordana, Finske, Ukrajine, Grčke, Novog Zelanda,  Kostarike, Nigera, Bugarske, Italije, Rusije, Hrvatske, Meksika, Pakistana, Letonije, Mađarske, Libana, Filipina, Velike Britanije, Danske, Indije i Srbije.

Tokom kampa i masterklasa biće organizovan i Rezidencijalni boravak za video umetnice – „Inter Video Art”, podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja RS. Gošće – umetnice ovog rezidencijalnog boravka su Anica Vučetić i Dragana Žarevac, kao afirmisane i značajne predstvanice scene savremene vizuelne umetnosti u Srbiji i umetnice sa internacionalnim karijerama. Svoje video radove u Požegi, ove dve umetnice radiće u saradnji sa učesnicima kampa „Interakcija“ i masterklasa „Interdoc“.

Kamp se realizuju u organizaciji požeškog Nezavisnog filmskog centra “Filmart”, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Filmskog centra Srbije, Grada Čačak, Grada Užice, Erste banke, kao i brojnih sponzora, partnera i volontera.

Više informacija o kampu na: www.film-art.org/interaction

Komentari