Festival muzičkog filma “PARALELNE VIZIJE”

Dom omladine Beograda, Paralel – Beogradski Festival Subkulture i distributerska kuća Visionary Thinking, od 10. do 16. septembra 2016. pokreću potpuno nov i osvežavajući međunarodni Festival muzičkog filma „PARALELNE VIZIJE“. Publika će imati priliku da pogleda 13 najnovijih ostvarenja svetske produkcije o muzici: sedam igranih i šest dokumentarnih filmova svih žanrova – biografske priče, društveno i politički angažovani, mjuzikli…

 

 

Muzički filmovi uvek nam donose ono najbolje iz obe umetnosti – dobru muziku i napete filmske priče, a mi smo odlučili da vam prvi put u Beogradu i na jednom mestu predstavimo ono najbolje iz novije produkcije ovog zabavnog filmskog žanra.

Festival „PARALELNE VIZIJE“ će se odvijati u Domu omladine Beograda, a pored uzbudljivog filmskog programa biće održani i koncerti (Tav Falco i VIS Limunada, u saradnji sa “Bad Music for Bad People“), kao i tribina organizovana u saradnji sa Institutom za psihologiju Filozofskog fakulteta, na kojoj će učesnici zajedno sa publikom diskutovati na temu da li danas postoje filmski idoli.

Festival je organizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

 

Cena ulaznice za filmske projekcije je 250 dinara.

Sve projekcije su u Velikoj sali, izuzev 11. septembra u Amerikani.


Subota, 10. septembar

19:00 – Dokumentarni film: Rokabili svet

Živi brzo… Umri veličanstveno! Rokabili je specifičan subkulturni fenomen čiji se protagonisti jednostavno ponašaju i žive na način kako se to radilo pedesetih godina dvadesetog veka. ‘Rokabili svet’ vodi nas iza fasade fenomena, i kroz priču o nekim od najživopisnijih ‘macana’ i ‘mačaka’  ovog pokreta daje uvid u srž njegovog života.

 

Nedelja 11. septembar

19:00 – Dokumentarni film: Zvezde iza gvozdene zavese

Dokumentarac o uticaju koncerata popularne muzike sa Zapada na razvoj demokratije i sloboda u Čehoslovačkoj od ranih dana ‘praškog proleća’, sredinom šezdesetih, do konačnog pada komunizma i pobede ‘plišane revolucije’ 1990.

20:00 – Igrani film: Uništeno srce (Double bill), mjuzikl

Neočekivani mjuzikl o krimi bosu koji u Manili gvozdenom šakom rukovodi ljudima i teritorijom koju kontroliše. Kada milom ne može da ostvari šta je naumio, tu je uvek sila, oličena u njegovoj poslušnoj uličnoj vojsci. Jedine probleme zadaje mu njegova tvrdoglava žena i njeno često nekontrolisano ponašanje.

 

Ponedeljak, 12. septembar

19:00 – Dokumentarni film: Favela fank, pogled iznutra

Dokumentarac o tome šta znači ljubav i međusobni odnosi u svetu koji se zove ‘favela fank’ – svetu svetski popularne pornografske muzike koja stiže iz siromašnih četvrti Rio de Žaneira.

21:00 – Igrani film: Tim Maja

Biografski film o životu ‘kralja brazilskog soula’ Tima Maje, od njegovih početaka u siromašnom predgrađu Rio de Žaneira, sve do smrti 1998. u 55. godini.

 

Utorak, 13. septembar

19:00 – Dokumentarni film: Dobra stara Frida

Iza velike grupe stajala je velika žena.. Frida Keli bila je samo jedna od mnogih stidljivih tinejdžerki Liverpula kada joj je stigla ponuda da radi za mali lokalni bend koji je u tom trenutku imao samo nadu da će stići daleko. Frida je poziv prihvatila. Imala je poverenje u Bitlse, kao što su i oni imali poverenje u nju. Ostalo je istorija.

21:00 – Igrani film: Hunky Dory

Narcističnom biseksualcu Sidniju zaglavljenost u sopstvenu opsednutost ‘glem rok’ karijerom i nada da će uspeh i slava na kraju doći, stali su na put konačnom sazrevanju. Njegov opušteni, hedonistički život postaje najednom sputan kada u njegov svet ponovo uđe sin Džordži, kojeg mu bukvalno na pragu ostavi bivša, šizofrena supruga.

 

Sreda, 14.septembar

19:00 – Dokumentarni film: Moraće prvo da nas ubiju

Tri islamske ekstremističke grupe su 2012. godine zauzele sever Malija i uspostavile vlast na prostoru veličine Velike Britanije i Francuske zajedno. Gradovi su bukvalno prestali da žive, stupio je na snagu šerijatski zakon a muzika je zabranjena… Ali, nisu se svi predali – neki su instrumente poneli sa sobom, rešeni da otpor pokažu muzikom i tako zaštite svoje kulturno nasleđe i samosvojnost.

21:00 – Igrani film: Uzvodna boja

‘Vizuelno najmaštovitiji američki film od ‘Glave za brisanje’ (Eraserhead) Dejvida Linča’ (Time Out), ‘Uzvodna boja’ uslovno se da opisati kao romantična, naučno-fantastična, triler misterija.

 

Četvrtak, 15. septembar

19:00 – Dokumentarni film: Filharmonija s deponije

Deca koja odrastaju u naselju podignutom uz jednu od najvećih južnoameričkih deponija, u Kateuri u Paragvaju, napravili su orkestar s instrumentima pronađenim na đubrištu, nazvali ga ‘The Recycled Orchestra’, i s njim putuju po svetu ostvarujući svoj početni san – da nastupe zajedno sa svojom omiljenom rok grupom, Megadeth.

21:00 – Igrani film: Spajk Ajlend

Nežan i topao film o odrastanju grupe momaka iz Mančestera koji bi da postanu rok zvezde i u tu svrhu kuju plan da lično uruče demo trake svojim idolima, grupi The Stone Roses, na čiji predstojeći, a danas tretiran kao antologijski, koncert na ostrvu Spajk se spremaju da pođu.

 

Petak, 16. septembar

19:00 – Dokumentarni film: Urbana porodica

Selja je tridesetogodišnjakinja koja deli stan sa svojim prijateljima. Jednog dana na vratima stana pojavljuje se dečak. Dečak koga je Selja pre šesnaest godina dala na usvajanje. Njena iznenađenost i zbunjenost postepeno prerastaju u potrebu da upozna sopstveno dete. Proces upoznavanja, međutim, više je nego komplikovan. I pretvoriće i Seljin i život njenih prijatelja u potpun haos.

21:00 – Igrani film: Nina

Jedan od najkontroverznijih filmova koji je dospeo do bioskopa 2016, za temu ima isečak iz života žene koja spada u najneobičnije i najtalentovanije umetnike dvadesetog veka. Njen hipnotički glas i čarobni stihovi, ali i njen politički aktivizam, učinili su nezaboravnu Ninu Simon ikonom američke muzike i legendom još za života.

 

KATALOG FESTIVALA “PARALELNE VIZIJE”:

Komentari