I ♥ Japan!

Svi koji su posetili Japanizam 2013. dobro pamte Ćijemi Fukumori, plesačicu, koreografa i osobu neverovatno pozitivne energije, koja je toliko šarmirala beogradsku publiku da smo joj zapretili da ćemo je usvojiti i zadržati u Srbiji. Rečeno – učinjeno, barem na neko vreme. Ćijemi-san je po drugi put među Srbima, i uz njenu pomoć i podršku, Sakurabana je odlučila da organizuje specijalan celodnevni program I ♥ Japan!“, posvećen kako tradicionalnoj, tako i popularnoj kulturi Japana, na zabavan i zanimljiv način.

Cena dnevne ulaznice: 150 dinara, preko blagajne EVENTIM.

Dakle, u nedelju 3. novembra, u Domu omladine – a gde bi drugde – očekuju vas sledeća dešavanja…

10h – Flames of War Mid-War Turnir

Flames of War je ratna igra na tabli sa figurama u razmeri 1:100 koja pokriva kompletan period Drugog Svetskog Rata, kao i Vijetnamskog Rata i Izraelsko-Arapskih Ratova. Igrači koriste figure pešadije, vozila i artiljerije da bi rekreirali stvarne ili fiktivne sukobe na nivou čete, smeštene u Evropu i Severnu Afriku. Mid War period obuhvata 1942 i 1943 godinu.
Turnir će biti otvoren za posetioce koji žele da se upoznaju sa ratnim igrama na tabli i da čuju ponešto o hobističkom aspektu igre (farbanje i sklapanje figura).

14h – Radionice – Origami i GO

Danijela Grujić će vas uputiti u veštinu savijanja papira, dok će vam Vladan Vukadinović objasniti osnove drevne azijske strateške igre.

14:40h – Nastup dečjeg hora Vivak

Nastup dečijeg hora Vivak iz Sremske Mitrovice, s programom „Japan u srcu“. Vivci su već poznati domaćoj publici, i uvek su rado viđeni gosti u Beogradu.

15h – Druženje sa Ćijemi

Ćijemi-san, vam je pripremila sledeće:
– zabavnu kaligrafiju, kada će vaša imena pretvarati u kanđi znakove i ispisivati ih na tradicionalan način
– uvod u čajnu ceremoniju, s pričom zbog čega ovaj običaj spada u jedno od najsvetijih japanskih tradicija i kratkom demonstracijom


17h – Projekcija filma „Paradise Kiss“

„Paradise Kiss“ je premijeru doživeo 2011. godine. Ovo je drugi put da je istoimena maga Ai Jazave ekranizovana – prva adaptacija je anime serija iz 2005. koja i dalje važi za jedno od najkvalitetnijih đosei dela u animaciji. „Paradise Kiss“ govori o Jukari, zaludnoj srednjoškolki bez ikakve predstave šta želi od života, koju će slučajan susret s osobenjakom po imenu Džordž – zapravo, pravo ime mu je Jođi, ali ovo „Džordž“ zvuči tako cool – baciti u fascinantni svet garažnog roka, pank mode, alternativnih životnih stilova i profesionalnog manekenstva. Kao i druga Jazavina dela, „Paradise Kiss“ ne podleže imperativima ljubića koji nalažu veličanje romansi i obavezan srećan kraj, već predstavlja ubedljivu studiju karaktera o devojci koja pronalazi sebe u jednom drugačijem Tokiju, daleko od mejnstrim voda. Glavne uloge tumače Keiko Kitagava i Osamu Mukai.

19h – Tribina Ai Jazava (Isidora Vlasak, Jelena Jokanović)

Kratka tribina posvećena Ai Jazava, čuvenoj šođo i đosei autorki koja stoji iza kultnih naslova „Paradise Kiss“ i „Nana“. Slobodno se pridružite tribini sa pitanjima.

19:45h – Oblačenje kimona i plesni performans (Ćijemi Fukomori)

– ritualno odevanje u kimono, uz pomoć Mine Petrović, koja će vam zajedno sa Ćijemi-san pričati o istorijatu i značaju ovog odevnog predmeta, kao i zbog čega je posebno važno nositi ga na pravilan način, kako ne biste ispali glupi u društvu
– plesni performans, u kome se tradicionalni japanski ples sa lepezama meša s pop uticajima

21:00h – Projekcija filma „Sakuran“

– „Sakuran“, snimljen 2007. godine prema mangi Mojoko Ano (inače supruzi legendarnog Hideaki Anoa, reditelja koga treba kriviti za „Neon Genesis Evagelion“). „Sakuran“ je istorijska drama koja beleži romantične i surove hronike Jošivare, četvrti crvenih fenjera u Edu, koju su umetnici nazivali „svetom cveća i vrba“. Pratimo Kijohu, devojčicu koju su roditelji prodali jednom bordelu u Jošivari, i njen uspon od služakve do kurtizane, vođen željom da se najzad oslobodi takvog života – jer, za razliku od brojnih zapadnih autora koji su sudbine gejši pretakali u idilične, egzotične romanse, Mojoko Ano želi da takav kliše dekonstruiše i prikaže nam šta se zapravo nalazi iza glamura Jošivare. U glavnoj ulozi je Ana Cućija, poznata J-rock pevačica, koja je u reklamnoj kampanji za anime adaptaciju „Nane“ poslužila kao avatar i glas Nane Osaki.

Komentari