Filmska trilogija TIBETANSKO TROJSTVO: ŽIVOT, SMRT, VREME

Autor filmova: Vladan Mijatović Živojnov

Gosti u razgovoru pre i posle projekcija: Bistrica Mitić  – mistične vibracije spiritualnog Gonga, Srđan Gojković Gile – potpredsednik Srpskog Budistickog Društva, Prof. dr. Velimir Abramović – ekspert za ispitivanje vremena i prosvetljenja.

Prvi deo ove dokumentarne trilogije o Tibetu prati prvo zvanično i ceremonijalno pojavljivanje dvogodišnjeg dečaka, prepoznatog kao nova inkarnacija Njegove Eminencije Kalu Rinpočea, uz posebno učešće Njegove Svetosti Sakya Trizin Rinpoche-a.

Drugi deo filma nastavlja se u manastiru Rumtek, u Sikimu, u blizini glavnog grada Gantoka, u sedištu Njegove Svetosti Karmape gde se nalazi i Institut za vrhunske budističke studije. Ovaj deo filma prati događaje i puđe tokom 49 dana sahrane odnosno Paranirvana ceremonije za Njegovu Eminenciju Jamgon Kontrul Rinpochea.

Treći deo filma “Tibetansko Trojstvo” dešava se na drugoj strani Himalaja u regionu Kinaur – spornoj graničnoj teritoriji između Kine i Indije, koja je bila zatvorena više od 35 godina. Za ovu priliku Kina je otvorila specijalni granični prelaz dok je Indija takodje privremeno ukinula restrikcije ulaska na tu teritoriju. Film prati desetodnevna podučavanja Njegove Svetosti Dalaj Lame i inicijaciju u praksu  Kalačakre – Točak Vremena, za mir u svetu koja se odvija podno svete planine Kinaur Kajlaš u prisustvu 35.000 hodočasnika.

Komentari