HUMAN DISTRICT FESTIVAL 2016.

Human District” poruka ovogodišnjeg festivala jeste poruka mira i razumevanja. Pozitivnom afirmacijom možemo kreirati pozitivne smernice za budućnost svih građana i građanki. Mir donosi tolerancije i razumevanje i bolju perspektivu za žene, mlade, sve građane i građanke koji su jedini stvaraoci društva. Filmski festival “Human District” održava se drugu godinu za redom. Konstantnim angažovanjem postavlja film kao važan element u komunikaciji sa društvenom zajednicom čime doprinosi da se moderno društvo afirmiše i koristi isključivo pozitivne mehanizme.

 

Kompletan program dostupan je na: http://www.humandistrictfestival.com

 

 

Program u Domu omladine Beograda


Ulaz je slobodan!

Sreda, 22. jun, 14:00 – 16:00

Film: AIDA’S CROSSOVER / Liliana Resnick/ CROATIA Competition Documentary

Aida je latino amerikanka koja dovodi sebe u opasnost prilikom prelaska u SAD ilegalno. Kroz njenu ispovesti o detaljima njenog prelaska, i svom životu u Americi učimo o njenoj hrabrosti, njene sumnje i o njenim kajanjima.

Film: FIELD INSIDE / Gala Negrello, Melina Gutman / ARGENTINA Competition Short Official

Izolovana grupa dece živi u školi koja je ruralni internat. Film predstavlja posmatranja o svakodnevnom životu koji je kao izmaglica.

Film: COAL SEA / Gian Luca Rossi / ITALY Competition Documentary

Margarita je rođena i odrastala u Aosti, severna Italija. Njena porodica je sa juga, poreklom iz Kalabrije. U osmom mesecu trudnoće i u dubokoj krizi identiteta, ona je odlučila da se vrati u to mesto, mnogo uspomena iz detinjstva, gde su joj koreni. Upravo je stigla, međutim, ona smatra da na mestu napuštene fabrike, švajcarsko-italijanska kompanija namerava da izgradi termoelektrana od 1320 mega vati.

 

Četvrtak, 23. jun, 14:00 – 16:00
 
Film: A STORY OF EMIGRATION / Stephanie Koussa / LEBANON Competition Short Official

Ahmad, Kelly i Hanane su tri stranca koji nemaju ništa u svojoj svojiniizuzev dve stvari, njihove Libanske nacionalnosti i potrebe da emigriraju, to predstavlja njihovu poentu i želju za životom. Ova situacija veoma je stresna za njih i njihove porodice.

Film: PARDAH / Qais Pasha / CANADA Competition Short Official

Pardah je dokumentarni film usmeren na iskustva ženskog pakistanskog prevodilaca. Ona istražuje svoje sastanke sa ženom koja je zadržana u izolaciji “Pardah” od strane svog muža. Žena na kraju odlučuje da pobegne. Ovaj dokumentarni film pokušava da ispriča priču o dve žene, i doodi do odgovora na pitanja roda i imigracije.

 

Film: REFUGEE BLUES / Stephan Bookas, Tristan Daws / UK Competition Short Official

Inspirisan stihovima pesme W.H. Auden’s 1939 “Izbeglički Bluz” Veoma intimna i za razliku od onoga što se može videti u masovnim medijima. Ovaj dokumentarac – pesma predstavlja surovu realnost logora od čestih sukoba sa francuskom specijalnom policijom sa čežnjom njenih stanovnika za bolju budućnost.

https://vimeo.com/139449097

 

Film: LAMPEDUSA / Peter Schreiner / AUSTRIA Competition Feature Official (120:00)

Žena, muškarac. Ostrvo Lampedusa, gde se njihov beg i  putevi ukrštaju. Zakaria, u svojim kasnim dvadesetim, poreklom  iz Somalije, koji je rizikujuću svoj život dolazi na ostrvo na malom brodu kada beži od građanskog rata u svojoj zemlji. Giulia, u ranim pedesetim, turista iz severne Italije, u begu iz duboke lične krize. Oboje su se vratili na ostrvo. Giulia se oporavila ali se suočava sa bolešću, Zakaria koji kao novinar koji sada živi u Rimu.

https://www.youtube.com/watch?v=a891N1ti9Bg

 

Petak, 24. jun, 14:00 – 16:00

Film: A HEART THAT NEVER DIES / Tom Heinemann / DENMARK Competition Documentary

Novinari, pravnici, politički aktivisti, zaštitnici za ljudska prava i druge. Svakodnevno se bori protiv za svakodnevnu korupciju režima i vlade koje potiskuja mirno ostvarivanje slobode izražavanja ili kršiti i druga osnovna ljudska prava.

 
Film: THE BLIND OF THE CATHEDRAL / Nadine Asmar / LEBANON
Competition Short Official https://vimeo.com/140214059

Ispred katedrale, sudbina je dovela Halu i Bachira. Na prvi pogled, ne dele ništa zajedničko: ona je petnaestogodišnja studentkinja, muslimanka i slepa je. Bachir ima 27 godina, svira leut, on je hrišćanin i slep. U zemlji vladaju mržnja i sukobi, neravnopravnost i diskriminacija, neposredno pre početka  građanskog rata, upoznaju se dve čiste duše. Hala i Bachir će proći kroz avanturu koja će osnažiti njihovu nevinu ljubav. Ali, tamna sudbina ih čeka…

Film: MAISHA: A NEW LIFE OUTSIDE THE MINES / Cristina Duranti, Bernkard Warner/ ITALY/ Competition Documentary Official

Film prati inicijativu koja je izazvala mnogo pažnje na ulicama Kolwezi koje su postale tema u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku – o tome kako je u Kongu moguće da se prekine krug siromaštva, zlostavljanja i iskorišćavanja nanesen na njemu multinacionalne rudarske kompanije kako bi se izgradili modeli održivog razvoja kao najmoćniji izvor za svoje stanovnike.

https://www.youtube.com/watch?v=ZCiLOm9k2qI

Film: THE ROOT OF EVIL / Želimir Gvardiol / SERBIA Competition Documentary Official

Protagonisti su osuđenici koji su počinili zločine nakon godina psihičkog i fizičkog nasilja. Film traži odgovore na ova pitanja: Da li je moguće rešiti porodične konflikte na miran način? Kako duboko i nekontrolisano zlo prema najmilijima dolazi?

Komentari