Filmski festival DANI FRANKOFONIJE

Cena ulaznice: 150 dinara.
U saradnji sa frankofonim zemljama, Dom omladine Beograda kao nosilac projekta, peti put za redom organizuje reviju filmova frankofonih zemalja – od Tunisa do Francuske, od Kanade do Srbije. U saradnji sa ambasadama, kulturnim centrima i institucijama frankofonih zemalja kao i sa Ministarstvom kulture Srbije i francuskom televizijom TV5Mond.

Ovogodišnji izbor fokusiran je na recentna dela iz kinematografija frankofonih zemalja, ali na programu će se naći i nekoliko klasika koji će biti otkriće za domaću publiku. Posebno izdvajamo film “Odumiranje” nastao u srpsko-švajcarskoj koprodukciji koji će predstavljati našu zemlju u ovom izboru.

U svetu, mart je tradicionalno u znaku frankofonije a u Srbiji se proslavlja od 2006. godine kada se naša zemlja priključila Međunarodnoj organizaciji frankofonije kao posmatrač. Ova organizacija okuplja 75 zemalja u kojima živi 890 miliona ljudi, a sve ih spaja francuski jezik i zajedničke vrednosti.

 

PROGRAM:

Petak, 21. mart, 19:00 Dom omladine Beograda
Subota, 22. mart 17:00 Bioskop Fontana

Siguran dobitak (Win,win, Švajcarska, 2013, 97 min)
Režija: Claudio Tonetti
Uloge: Jean-Luc Couchard, Xiaoxing Cheng, Anne Comte
Švajcarski političar sanja o karijeri poslanika, te zajedno sa svojim prijateljem, kineskim časovničarem, dolazi na ideju da organizuje polufinale izbora mis Kine u Švajcarskoj i to u ruralnoj regiji Jure. Ideja uzima maha, ali problemi iskrsavaju na sve strane – sponzori, politika, organizacija… Urnebesna komedija zasnovana na istinitom događaju osvojila je evropsku kritiku i publiku i postala jedan od najvećih hitova prošle godine.

 

  


Petak, 21. mart, 21:00 Dom omladine Beograda
Subota, 22. mart 21:00 Bioskop Fontana

Drugi život Ričarda Kempa (L’Autre vie de Richard Kemp, Francuska, 2013, 102 min)
Režija: Germinal Alvarez
Uloge: Jean-Hugues Anglade, Mélanie Thierry, Philippe Berodot
Dok radi na misterioznom slučaju ubistva, inspektor Ričard Kemp primećuje da slučaj sve više podseća na nerešen zločin sa početka njegove karijere. Iznenađujućom igrom slučaja Ričard se vraća u 1989. godinu i dobija još jednu priliku da reši zločin…Uzbudljiv triler koji vraća u prvi plan fenomenalnog Žan Ig Anglanda…

 

  

 

Subota, 22. mart 17:00 Dom omladine Beograda
Petak, 21. mart, 19:30 Bioskop Fontana

SPECIJALNA PROJEKCIJA!
Vladimir Veličković, izbor crnog (Francuska, 2014, 52 min)
Režija: François Catonné
Specijalna i ekskluzivna projekcija dokumentarnog filma o jednom od naših najvećih savremenih slikara. Srpska i svetska premijera filma!
Ulaz slobodan!

 

Subota, 22. mart 19:00 Dom omladine Beograda
Nedelja, 23. mart 21:00 Bioskop Fontana
Svet nam pripada
(Le monde nous appartient, Belgija, 2012, 88 min)
Režija: Stephan Streker
Uloge: Vincent Rottiers, Ymanol Perset, Olivier Gourmet
Paralelne priče o životima dva mladića koji su po mnogim stvarima slični, ali koji se nalaze sa različitim stranama zakona… Mešavina socijalne drame i akcionog filma, čvrsto konstruisan i odlično odglumljen film koji iznenađuje svojom svežinom i originalnim rešenjima.

 

  

 

Subota, 22.mart 21:00 Dom omladine Beograda
Nedelja, 23. mart 19:00 Bioskop Fontana

Dobar pandur, loš pandur (Bon Cop, Bad Cop, Canada, 2006, 116 min)
Redžija: Erik Canuel
Uloge: Michel Beaudry, Patrick Huard, Colm Feore
Telo žrtve pronađeno je na granici Kvebeka i Ontarija. Da bi otkrili ubicu, dva policajca, jedan iz Kvebeka drugi iz Ontarija, moraju da sarađuju uprkos svim razlikama u njihovom temperametu i karakteru. Naravno, tu su i sve razlike koje odvajaju ove dve geografski bliske ali kulturološki vrlo različite regije Kanade.
Urnebesna komedija koja je oborila apsolutno sve rekorde i postala najgledaniji film u Kanadi svih vremena!

 

   

 

Nedelja, 23. mart 17:00 Dom omladine Beograda
Subota, 22. mart 19:00 Bioskop Fontana

Magična kutija (Le boite magique, Tunis, 2003, 94 min)
Režija: Ridha Behi
Uloge: Marianne Basler, Abdellatif Kechiche, Hichem Rostom
Rauf, poznati reditelj na vrhuncu karijere, pristaje da učestvuje u dokomentarnom filmu koji se bavi njegovim filmovima. Rad na filmu vraća ga u period detinstva i prve fascinacije filmom…
“…remek delo tuniskog filma, poetska i suptilna meditacija o životu i umetnosti…” Le Croix

 


 

 

Nedelja, 23. mart 19:00 Dom omladine Beograda
Ponedeljak, 24. mart 21:00 Bioskop Fontana

Ali, Rabia i ostali (Ali, Rabia et les autres, Maroko, 2000, 85 min)
Režija: Ahmed Boulane
Uloge: Younes Megri, Hiam Abbass, Hassan El Fed
Jedan od najznačajnijih marokanskih filmova u poslednjih nekoliko decenija… Priča prati dogodovštine grupe prijatelja od sedamdesetih godina prošlog veka, njihove ambicije, uspehe i neuspehe, ali i osetljive i kompleksne promene koje je marokansko društvo doživelo proteklih godina.

 

Nedelja, 23. mart 21:00 Dom omladine Beograda
Ponedeljak, 24. mart, 19:00 Bioskop Fontana

Maskarada (Mascarades, Alžir, 2008, 92 min)
Režija: Lyes Salem
Uloge: Lyes Salem, Sara Reguigue, Mohamed Bouchaïb
Rim je meta opšteg izrugivanja u selu jer joj se dešava da u najneočekivanijim situacijama pada u san. To naročito pogađa njenog brata Munira koji bi želeo da ga celo selo poštuje. Jedne večeri, pripit Munir izgovara laž da je bogati stranac tražio ruku njegove sestre. Preko noći svi počinju da mu zavide…
“…laureat brojnih nagrada (Najbolji film Festival u Kairu, Bezanson, Angulem, Najbolji frankofoni film, Nominacija Oskar) ova nepretnciozna komedija pleni svojom svežinom i univerzalnošću…” Le Monde


  

 

Ponedeljak, 24. mart 19:00 Dom omladine Beograda
Nedelja, 23. mart 17:00 Bioskop Fontana

Odumiranje (Srbija, Švajcarska, 2013, 108 min)
Režija: Miloš Pušić
Uloge: Branislav Trifunović, Boris Isaković, Dara Džokić, Jasna Đuričić, Milica Janevska, Emir Hadžihafizbegović
Posle nekoliko mučnih godina života u Beogradu, Janko se vraća u svoje zabito i ljudima opustelo planinsko selo, sa namerom da proda zemlju i ode u Švajcarsku, verujući da će se tako izbaviti nevolja i konačno izboriti za svoje mesto pod suncem.
Njegova usamljena majka Milica, koja već dugo živi u nadi da će se Janko vratiti, dovesti ženu i osnovati porodicu, ne samo da će se njegovoj nameri usprotiviti, nego će i učiniti sve da njen sin od te namere odustane.

 

  

 

Ponedeljak, 24. mart 21:00 Dom omladine Beograda
Petak, 21. mart 21:00 Bioskop Fontana

Stranac (The Foreigner, Bugarska, 2012, 100 min)
Režija: Niki Iliev
Uloge: Lubomir Kovatchev, Sanya Borisova, Niki Iliev
Francuz se zaljubljuje u lepu i mladu bugarsku seljanku. Ljubav je toliko jaka, da dolazi u njeno selo u pokušaju da šarmira njene rođake i komšije. Urnebesna komedija koja se igra sa političkom koreknošću i opštim mestima. Jedan od najgledanijih bugarskih filmova poslednjih godina.

 

Komentari