FDU u DOB-u

Prva javna projekcija diplomskih filmova studenata FDU-a, Nikole Zdravkovića, Tine Ščavničar i Gorana Nikolića, generacija 2011-2015. U pitanju su filmovi rađeni na IV godini studija, pod mentorstvom profesora Srdana Golubovića. Iako stilski i žanrovski drugačiji, ovi filmovi su povezani temama  odrastanja i pronalaženja sopstvenog identiteta. Raniji radovi autora prikazivani su na raznim domaćim i međunarodnim festivalima.
 
ULAZ JE SLOBODAN!

 
Nikola Zdravković je rođen u Kruševcu 1992. Trenutno je na master studijama filmske i televizijske režije na FDU. Režirao je i pisao scenario za nekoliko kratkih igranih i dokumentarnih filmova, od kojih je kratki igrani “Noćas mi srce pati”, koji je prikazivan na mnogim domaćim i međunarodnim festivalima, dobio nagradu za “Najbolji srpski film” na Festivalu studentskog filma. Takođe, učestvovao je kao asistent režije, ali i kao kompozitor filmske muzike na raznim projektima.
 
Tina Ščavničar, rođena 30.10.1986 u Murskoj Soboti u Sloveniji. Odrastala je u malom slovenačkom gradu Ljutomeru, gde osim mnogo šume i ravnice nema mnogo šta da se vidi. Po završenoj gimnaziji i eksperimentisanju sa slikarstvom, fotografijom i videom, uspela je da upiše Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, 2011 godine, smer Filmske i TV režije. Tokom studiranja, snimala je mnogo kratkih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih filmova, reklama i jednu tv dramu.
 
Goran Nikolić, rođen  u Beogradu 26.05.1992. Nakon završene gimnazije, upisuje FDU, odsek FTV režije. Tokom studija, režirao je, ali i bio sekretar i asistent režije na mnogim kratkim, ali i dugometražnim, igranim i dokumentarnim filmovima, muzičkim spotovima, reklamama, tv dramama i veb-emisijama. Trenutno je na master studijama na odseku FTV režije i finalizuje kratki dokumentarni film o video-klubovima u Beogradu.
 

Film: SVETSKI REKORDERI
Režija: Nikola Zdravković

FDU, 2016
Trajanje: 28’
Ilija se trudi da obori Ginisov rekord u vožnji bicikla unazad, dok njegov otac pokušava da spreči promenu naziva ulice u kojoj žive. Te dve radnje dovode do sve većih problema u njihovom međusobnom odnosu.
 
Igraju: Filip Hajduković, Aleksandar Đurica, Đorđe Marković, Dejan Tončić
Scenario: Boris Grgurović, Tisa Milić
Direktor fotografije: Marko Mladenović
Produkcija: Jovan Vukašinović, Vukota Antunović
Montaža: Andrijana Krčmar
Dizajn zvuka: Dejan Đorđević
Scenografija: Tamara Rakić
Kostim: Teodora Ilić
 

Film: SVITANJE
Režija: Tina Ščavničar

FDU, 2016
Trajanje: 28’
 
Film je priča o jednoj devojci i njenom odnosu prema voljenom momku u njihovim kasnim dvadesetim godinama. Postavlja se pitanje gubljenja i traženja njene ličnosti kroz njihov odnos i »cena« koju takav odnos nosi sa sobom.
 
Igraju : Anja Drnovšek, Jurij Drevenšek, Vanja Plut, Miloš Djurović
Scenario: Tina Ščavničar, Sandi Jesenik
Direktor fotografije: Sašo Štih
Produkcija: Tina Ščavničar, Sandi Jesenik
Montaža: Tijana Todorović
Dizajn zvuka: Lazar Kerezović
Scenografija: Eva Ferlan
Kostim: Tina Bonča
 

Film: NEKAKO Z PROLJEĆA
Režija: Goran Nikolić

FDU, 2016
Trajanje: 28’
 
Marko i Nedeljko, najbolji drugovi još od gimnazije, a sada u ranim 20-im godinama, počinju ozbiljno da razmatraju da su u Stefana i Nevenu, koji su bili najpoznatiji par u gimnaziji, a sada žive zajedno, ušli vanzemaljci i zaposeli im tela. Njih dvojica započinju istragu, potpomognuti raznim opijatima i alkoholom.  
 
Igraju: Matija Živković, Aleksandar Vučković, Anđela Jovanović, Jovan Mijović, Đorđe Stojković
Scenario: Goran Nikolić, Ivan Stančić
Direktor fotografije: Milan Petković
Produkcija: Goran Nikolić, Nevena Perlić
Montaža: Matija Đukanović
Dizajn zvuka: Lazar Kerezović, Jovan Vučur
Scenografija: Maja Vasić
Kostim: Milica Požar, Nevenka Šmitran

Komentari