DOK CINEMA MASTERS: “ŽŽŽ: ŽURNAL O ŽELIMIRU ŽILNIKU” DOK CINEMA MASTERS: “ЖЖЖ: ЖУРНАЛ О ЖЕЛИМИРУ ЖИЛНИКУ”

Projekcija i razgovor o filmu “ŽŽŽ: ŽURNAL O ŽELIMIRU ŽILNIKU”

Gost: Janko Baljak, reditelj i scenarista

Moderatorka: Jovana Nikolić, producentkinja

ULAZ SLOBODAN

 

ŽŽŽ: ŽURNAL O ŽELIMIRU ŽILNIKU

Dokumentarni film I 90 min. I 2021 I Srbija

Scenario i režija

JANKO BALJAK

Kamera

JOVAN MILINOV

Muzika

PEĐA VRANEŠEVIĆ

Montaža

ALEKSANDRA MILOVANOVIĆ

Dizajn zvuka

JANA BALJAK i NATALIJA STRAHINIĆ

Supervizija zvuka

JANJA LONČAR

Produkcija

SINIŠA BOKAN za ARBOS (RS)

 

Fotografija iz filma

 

O FILMU

“ŽŽŽ: Žurnal o Želimiru Žilniku” je filmsko putovanje kroz karijeru velikog novosadskog, srpskog i jugoslovenskog reditelja Želimira Žilnika. Sniman je više od tri godine kao road-movie dokumentarni film, kroz više od pola veka dugu filmografiju Žilnika, ali i kao putovanje kroz istoriju Jugoslavije, zemlje koje više nema. U filmu Janka Baljaka kroz priču o Žilniku i njegovom stvaralaštvu takođe se prati i pronalazak davno cenzurisanog i zabranjenog filma “Sloboda ili strip” koji je pre 50 godina zaplenjen zbog cenzure, a koji je nedavno slučajno pronađen.

Fotografija iz filma

Film je premijerno prikazan na 27. Sarajevskom filmskom festivalu, a prikazan je I na mnogim domaćim i međunarodnim festivalima. Nagrađen je Nagradom je za najbolji dokumentarni film preko 50 minuta na 69. Martovskom festivalu – Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma.

BIOGRAFIJA AUTORA

Janko Baljak (1965) je srpski filmski i televizijski reditelj. Diplomirao je filmsku i televizijsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Njegov prvi kratki igrani film „Zbog osnovane sumnje” prikazan je 1986. u zvaničnoj selekciji Festivala jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometražnog igranog filma. Jedan je od osnivača filmske i TV produkcije nezavisnog beogradskog radija B92 u čijoj produkciji je realizovao niz dokumentarnih filmova koji su s uspehom prikazivani kod nas i u svetu i višestruko nagrađivani. Redovni je profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, predaje dokumentarni film. Od 2009-2014 godine bio je umetnički direktor Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, jednog od najstarijih filmskih festivala u Evropi.

 

DOK CINEMA MASTERS je program koji predstavlja filmske klasike kratkometražnog i dugometražnog dokumentarnog filma, autore koji su već ispisali istoriju domaće kinematografije, i one koji su nesumnjivo sebi obezbedili mesto u domaćoj kinematografiji, a koji još uvek stvaraju i svojim opusom šire uticaj na mlađe generacije.

Sve filmske projekcije će biti praćene razgovorom moderatora sa gostima, ili samostalnim prikazom filma i filmskih uticaja u opusu autora prikazanog filma, od strane moderatora. Ideja je da se domaća publika upozna sa specifičnostima domaćeg dokumentarnog stvaralaštva, i tendencijama na međunarodnoj dokumentarnoj sceni, jednako u kontekstu umetnosti i savremene dokumentarne produkcije.

Autor i moderator programa: Jovana Nikolić, producent

 

Komentari