19. Filmski festival SLOBODNA ZONA

Filmski festival „Slobodna zona“ je osnovan 2005. godine sa misijom da predstavi angažovana igrana i dokumentarna ostvarenja sa jakim autorskim pečatom. Osvetljavanje položaja marginalizovanih, ugnjetavanih i najugroženijih slojeva društva, društvene pojave sa kojih većina skreće pogled, gorući problemi kod nas, u regionu i u svetu, preispitivanje konvencija i uvreženih predrasuda samo su neke od tema koje festival stavlja u prvi plan.

 

Sem glavnog filmskog programa, važan deo „Slobodne zone“ su i njeni prateći sadržaji, pre svih „Kompas“, koji svake godine otvara diskusije o najvažnijim i(li) najkontroverznijim temama pokrenutim o pojednim ostvarenjima.

Velika pažnja posvećena je i mladima. Osim posebne selekcije namenjene filmovima za đake od 8 do 18 godina, u okviru pratećeg programa „Sonar“ predstavljaju se najnoviji trendovi među mladim filmskih stvaraocima.

Od 2013. godine „Slobodna zona“ istovremeno se održava u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, a od 2020. deo festivala dostupan je publici u celoj Srbiji, preko onlajn platforme KinoKauč. Ovogodišnje, 19. izdanje Slobodne zone donosi 63 filma iz 38 zemalja u 13 programskih linija, od kojih su četiri takmičarskog karaktera. Festival će biti otvoren 31. oktobra japanskom dramom „Zlo ne postoji” Rjusukea Hamagučija a svečano zatvoren, uz dodelu nagrada, vesternom „Čudna strana života” Pedra Almodovara. Selektori su Rajko Petrović, Branka Pavlović i Ivan Bakrač.

 

PROGRAM

ULAZNICE

 

Komentari