DOK CINEMA MASTERS: “ZAKLINJEM SE” DOK CINEMA MASTERS: "ЗАКЛИЊЕМ СЕ"

Projekcija i razgovor o filmu “ZAKLINJEM SE”

Gost: Predrag Bambić, direktor fotografije i producent

Moderatorka: Jovana Nikolić, producentkinja

ULAZ SLOBODAN

ZAKLINJEM SE

Dokumentarni film I 86 min. I 2020 I Srbija

Scenario

PREDRAG MILOŠEVIĆ i MILUTIN PETROVIĆ

Režija

NIKOLA DRAGOVIĆ i MILUTIN PETROVIĆ

Direktor fotografije

PREDRAG BAMBIĆ

Kompozitor

DOBRICA VIŠNJIĆ

Montažer

NIKOLA DRAGOVIĆ

Produkcija

PREDRAG BAMBIĆ za MONTAGE (RS)

O FILMU

Godine 1991. počeli su oružani sukobi u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj. Ovaj dokumentarni film prati ličnu priču Igora, tada devetnaestogodišnjeg Beograđanina koji je regrutovan i poslat na obavezno odsluženje vojnog roka u kasarnu u Varaždin, zapisan kamerom porodičnog prijatelja i video-entuzijaste Predraga Bate Miloševića. Nekoliko meseci kasnije, Igor se vraća iz rata duplo stariji i sa ožiljcima koji verovatno nikada neće biti zalečeni. Danas, posle skoro tri decenije, cela jedna generacija ćuti.

Film je premijerno prikazan na Beldocsu 2020. godine, a na 68. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma 2021. godine osvojio je GRAND PRIX festivala i nagradu za najbolju montažu.

 

BIOGRAFIJA AUTORA

Nikola Dragović diplomirao je filmski i televizijsku montažu na Akademiji dramskih umetnosti u Zagrebu. Pored toga ostvaren je na polju filmske režije i scenaristike. Zanimljivo je da je rođen u Parizu (1968), odrastao u Beogradu, a da je 1989. godine bio istovremeno primljen na FAMU u Pragu, i na Akademiju dramskih umetnosti u Zagrebu. Izabrao je da studira u Zagrebu računajući da je jednostavnije da se preseli iz Beograda u Zagreb, iz jednog u drugi grad u istoj zemlji, nego iz jedne u drugu zemlju. Nedugo zatim, našao se upravo u situaciji koju je želeo da izbegne.

Milutin Petrović diplomirao je filmsku i televizijsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Za svoje filmove dobio je brojne međunarodne i domaće nagrade, među kojima su najvažnije Rainer Werner Fassbinder Prize IFF Mannheim-Heidelberg i Grand prix Festivala autorskog filma. Ima tridesetogodišnje profesionalno iskustvo na filmu, televiziji, u pozorištu i advertajzingu. Pored režije profesionalno se bavi pisanjem scenarija, produkcijom, montažom i muzikom.

 

DOK CINEMA MASTERS je program koji predstavlja filmske klasike kratkometražnog i dugometražnog dokumentarnog filma, autore koji su već ispisali istoriju domaće kinematografije, i one koji su nesumnjivo sebi obezbedili mesto u domaćoj kinematografiji, a koji još uvek stvaraju i svojim opusom šire uticaj na mlađe generacije.

Sve filmske projekcije su praćene razgovorom moderatora sa gostima, ili samostalnim prikazom filma i filmskih uticaja u opusu autora prikazanog filma, od strane moderatora. Ideja je da se domaća publika upozna sa specifičnostima domaćeg dokumentarnog stvaralaštva, i tendencijama na međunarodnoj dokumentarnoj sceni, jednako u kontekstu umetnosti i savremene dokumentarne produkcije.

Komentari