DOK CINEMA MASTERS: “PISMO OCU” DOK CINEMA MASTERS: "ПИСМО ОЦУ"

Projekcija i razgovor o filmu “PISMO OCU”

Gost (onlajn):  Srđan Keča, reditelj, scenarista, snimatelj i producent

Moderatorka: Jovana Nikolić, producentkinja

ULAZ SLOBODAN

PISMO OCU

Dokumentarni film I 48 min. I 2011. I Srbija

Režija, scenario i kamera

SRĐAN KEČA

Muzika

ALISIONA MIK

Montaža

KATRIN LI

Produkcija

Srđan Keča za UZROK production (RS)

 

O FILMU

“Hej tata, iznenada si umro”, izgovara autor na početku ovog filma, pokušavajući da shvati kako je njegov otac odlučio da završi svoj život. Zaboravljene fotografije, pisma i kućni video vraćaju film u Jugoslaviju sedamdesetih, kada su njegovi roditelji postali ljubavnici. Sad kad oca više nema, tragajući za odgovorima, reditelj je iskopao mnogo više nego što je želeo. Sva pitanja prostro je pred nas u intimnom video pismu ocu, tražeći odgovore koji ne dolaze, u jednom od najemotivnijih dokumentarnih filmova nastalih poslednjih godina na ovim prostorima.

Film je premijerno prikazan na IDFA 2011. godine, a proglašen je za najbolji srpski dokumentarni film na festivalu Beldocs 2012. godine, kao i za najbolji balkanski dokumentarni film na Dokufestu.

 

BIOGRAFIJA AUTORA

Reditelj i montažer Srđan Keča (1982) dokumentarističku karijeru započeo je kao polaznik filmskog programa Ateljea Varan Pariz održanog 2005. godine u Beogradu, nakon čega je studirao na National Film and Television School (NFTS) u Velikoj Britaniji. Festivalskoj publici predstavio se najpre filmom “Posle rata” (2006), nakon čega su usledili filmovi “Pismo ocu” (2011), kao dvostruki laureat Beldocsa, zatim “Mirage” (2011), nagrađen na festivalima u Kotbusu, Londonu i Jihlavi. Montažer je i producent filma “Flotel Europa” (2015) Vladimira Tomića, dobitnika dve nagrade u Berlinu. Godine 2021. premijerno je prikazao film “Muzeje revolucije” na IDFA, a 2022. godine na Hot Docsu. Od 2015. godine predaje dokumentarni film na američkom Univerzitetu Stenford.

 

DOK CINEMA MASTERS je program koji predstavlja filmske klasike kratkometražnog i dugometražnog dokumentarnog filma, autore koji su već ispisali istoriju domaće kinematografije, i one koji su nesumnjivo sebi obezbedili mesto u domaćoj kinematografiji, a koji još uvek stvaraju i svojim opusom šire uticaj na mlađe generacije.

Sve filmske projekcije su praćene razgovorom moderatora sa gostima, ili samostalnim prikazom filma i filmskih uticaja u opusu autora prikazanog filma, od strane moderatora. Ideja je da se domaća publika upozna sa specifičnostima domaćeg dokumentarnog stvaralaštva, i tendencijama na međunarodnoj dokumentarnoj sceni, jednako u kontekstu umetnosti i savremene dokumentarne produkcije.

Komentari