DOK CINEMA DOB: UNMIK TITANIK DOK CINEMA DOB: УНМИК ТИТАНИК

PROJEKCIJA I RAZGOVOR O FILMU “UNMIK TITANIK”

Autor filma: BORIS MITIĆ, scenarista, reditelj, snimatelj, montažer i producent

Moderatorka: Jovana Nikolić, producentkinja

ULAZ SLOBODAN

 

UNMIK TITANIK

Dokumentarni film I 56’ I 2004 I Srbija

Posle projekcije filma sledi razgovor sa autorom, Borisom Mitićem

ULAZ SLOBODAN

 

EKIPA FILMA

Scenario, režija, kamera, montaža: Boris Mitić

Muzika: Boris Kovač, orkestar Bobana Markovića

Tonski miks: Dragutin Cirković

Art dizajn: Aleksandar Stevanović

Produkcija: Boris Mitić za Dribbling Pictures

Uz podršku Jan Vrijman Fund (IDFA)

O FILMU

Beketovska novogodišnja noć u Prištini, 31. decembra 2003. godine, četiri godine od kraja rata i uvođenja UN protektorata. Poslednjih 100  Srba (od 40.000 pre rata) nikada ne izlaze iz svoje šestospratne zgrade u centru grada u strahu od napada albanskih komšija i ekstremista. Odrasli ubijaju vreme međusobnim posetama i mlakim pivom u jedinoj prodavnici u podrumu; deca igraju fudbal po hodnicima, love golubove na tavanu i raspravljaju koje je boje nebo u sumrak, ali nikome ne pada ni na kraj pameti da odustane od proslave Nove godine.

Film je premijerno prikazan na IDFA 2004. godine, nakon čega je bio u žiži festivala dokumentarnih filmova i  ljudskih prava.

 

O AUTORU FILMA

Boris Mitić, rođen 1977. u Leskovcu, jedan je od najnagrađivanijih i u svetu najpriznatijih srpskih dokumentarista, poznat po kultnim ostvarenjima “Pretty Dyana” (2003), o beogradskim Romima koji Spačeke i Dijane pretvaraju u Mad Max vozila za skupljanje kartona, i “Doviđenja, kako ste?” (2009), vizuelnoj odi srpskom satiričnom aforizmu, s naracijom Nebojše Glogovca. Diplomirao je masmediologiju u Kanadi, radio četri godine za najveće svetske medije (Agencija Frans-Pres, Los Angeles Times, New York Times…), dok nije shvatio neke stvari i posvetio ostatak svog života kreativnom roditeljstvu, kreativnom fudbalu i kreativnim dokumentarcima.
Živi u Zagrebu sa suprugom i troje dece, predaje realpolitiku dokumentarnog filma širom sveta i igra brzopotezni šah.

O PROGRAMU

 DOK CINEMA DOB je program javnih projekcija domaćih dokumentarnih ostvarenja, koji se realizuje tokom godine u Domu omladine Beograda, u zimskom ciklusu, od februara do maja, i u letnjem ciklusu, od septembra do decembra. U fokusu ovog programa su autorski dokumentarni filmovi, u trajanju od preko 50 minuta, koji su imali uspešan festivalski život, a koji se ne mogu videti u domaćim bioskopima. Sve filmske projekcije će biti praćene razgovorom moderatora sa gostima, ili samostalnim prikazom filma i filmskih uticaja u opusu autora prikazanog filma, od strane moderatora.

 

O AUTORKI I MODERATORKI PROGRAMA

 Jovana Nikolić je producent dokumentarnih filmova “Pogrebnik”, “Kavijar Konekšn” i “Nacionalni park”, sva tri premijerno prikazana na IDFA. EAVE, EURODOC, i Berlinale Talents alumna. Predaje produkciju na Akademiji umetnosti u Beogradu i Akademiji umetnosti u Banja Luci. Autor je doktorskog rada na temu “Menadžment i produkcija dokumentarnih filmova u uslovima nepovoljnim za kulturni razvoj” na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Realizovala je koprodukcije sa ITVS International (SAD) i Cognito Films (Švajcarska), i saradnje sa ARTE Germany, Channel 4, YLE, SVT, NRK, AJB, RTV SLO i drugima.

 

Komentari