DOK CINEMA DOB: DOVIĐENJA, KAKO STE? DOK CINEMA DOB: ДОВИЂЕЊА, КАКО СТЕ?

PROJEKCIJA I RAZGOVOR O FILMU “DOVIĐENJA, KAKO STE?”

Autor filma: BORIS MITIĆ, scenarista, reditelj, snimatelj, montažer i producent

Moderatorka: Jovana Nikolić, producentkinja

ULAZ SLOBODAN

 

DOVIĐENJA, KAKO STE?

Dokumentarni film I 56’ I 2009 I Srbija

 Posle projekcije filma sledi razgovor sa autorom, Borisom Mitićem

 

EKIPA FILMA

Scenario, režija, kamera, montaža: Boris Mitić

Aforizmi: Beogradski aforistički krug

Naracija: Nebojša Glogovac

Muzika: Pascal Comelade

Tonski miks: Ivan Uzelac

Produkcija: Boris Mitić za Dribbling Pictures u saradnji sa televizjama ARTE, MDR, YLE i SVT

Uz podršku Filmskog centra Srbije i Sekretarijata za kulturu grada Beograda

O FILMU

“Doviđenja, kako ste?” je satirična dokumentarna bajka o junaku našeg doba koji je spreman da umre za ono u šta veruje, ali ne veruje više ni u šta. Najmudriji, najcrnji politički aforizmi današnjice su oslikani u ovom zabavnom srpskom putopisu koji pojašnjava kako građani koriste jezik da kritikuju – i pruže otpor – političkom ludilu. Fascinantan film esej u tradiciji Godara i Krisa Markera; vrhunski prikaz balkanskog intelekta, otpora i istorije.

FIlm je premijerno prikazan na DOCSDF Mexico City 2009. godine, gde je i osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film, nakon čega je usledio niz projekcija na 5 kontinenata, sa 10 osvojenih priznanja, i televizijskom distribucijom na teritorijama Nemačke, Francuske, Belgije, Austrije, Švajcarske, Finske, Švedske, Izraela, Španije, Estonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Severne i Južne Amerike, Kariba, Afrike i Koreje.

O AUTORU FILMA

Boris Mitić, rođen 1977. u Leskovcu, jedan je od najnagrađivanijih i u svetu najpriznatijih srpskih dokumentarista, poznat po kultnim ostvarenjima “Pretty Dyana” (2003), o beogradskim Romima koji Spačeke i Dijane pretvaraju u Mad Max vozila za skupljanje kartona, i “Doviđenja, kako ste?” (2009), vizuelnoj odi srpskom satiričnom aforizmu, s naracijom Nebojše Glogovca. Diplomirao je masmediologiju u Kanadi, radio četri godine za najveće svetske medije (Agencija Frans-Pres, Los Angeles Times, New York Times…), dok nije shvatio neke stvari i posvetio ostatak svog života kreativnom roditeljstvu, kreativnom fudbalu i kreativnim dokumentarcima.
Živi u Zagrebu sa suprugom i troje dece, predaje realpolitiku dokumentarnog filma širom sveta i igra brzopotezni šah.

O PROGRAMU

DOK CINEMA DOB je program javnih projekcija domaćih dokumentarnih ostvarenja, koji se realizuje tokom godine u Domu omladine Beograda, u zimskom ciklusu, od februara do maja, i u letnjem ciklusu, od septembra do decembra. U fokusu ovog programa su autorski dokumentarni filmovi, u trajanju od preko 50 minuta, koji su imali uspešan festivalski život, a koji se ne mogu videti u domaćim bioskopima. Sve filmske projekcije će biti praćene razgovorom moderatora sa gostima, ili samostalnim prikazom filma i filmskih uticaja u opusu autora prikazanog filma, od strane moderatora.

 

O AUTORKI I MODERATORKI PROGRAMA

Jovana Nikolić je producent dokumentarnih filmova “Pogrebnik”, “Kavijar Konekšn” i “Nacionalni park”, sva tri premijerno prikazana na IDFA. EAVE, EURODOC, i Berlinale Talents alumna. Predaje produkciju na Akademiji umetnosti u Beogradu i Akademiji umetnosti u Banja Luci. Autor je doktorskog rada na temu “Menadžment i produkcija dokumentarnih filmova u uslovima nepovoljnim za kulturni razvoj” na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Realizovala je koprodukcije sa ITVS International (SAD) i Cognito Films (Švajcarska), i saradnje sa ARTE Germany, Channel 4, YLE, SVT, NRK, AJB, RTV SLO i drugima.

 

Komentari