DOK CINEMA DOB: “DRAGAN WENDE – WEST BERLIN” DOK CINEMA DOB: "DRAGAN WENDE - WEST BERLIN"

Projekcija i razgovor o filmu DRAGAN WENDE – WEST BERLIN

Gost: Dragan von Petrović, reditelj i montažer

Moderator: Jovana Nikolić, producentkinja

ULAZ SLOBODAN

 

 

DRAGAN WENDE – WEST BERLIN
Dokumentarni film I 83’ I 2012 I Nemačka
REDITELJI
Dragan von Petrović & Lena Müller
KO-AUTOR I SNIMATELJ
Vuk Maksimovič
MONTAŽER
Dragan von Petrović
KOMPOZITOR
Ognjan Milošević
DIZAJNERI ZVUKA
Vladimir Živković, Vladimir Uspenski, Miloš Drndarević
NARATORI
Dejan Bućin, Randall Lee Rose
ANIMATORI
Braća Burazeri

PRODUCENT
Lena Müller
PRODUKCIJA
von.müller.film

 

O FILMU
Film Dragan Wende – West Berlin je dokumentarni istorijski spektakl, sa elementima sitkoma, o paralelnom padu jednog zida i jednog čoveka. Dragan Wende je nekada radio u najprestižnijim noćnim klubovima Zapadnog Berlina, u koje su dolazili David Bowie, Romy Haag, Klaus Kinski, Horst Buchholz, a danas radi na vratima najjeftinijeg bordela u Berlinu. Kada se mladi snimatelj Vuk preseli u Berlin, pred njegovom kamerom otkriva se tragikomični svet Jugo-emigranata, propalih milionera, ostarelih plejboja, prostitutki i bivših kriminalaca, okupljenih oko njegovog harizmatičnog i ekscentričnog teče Dragana, koji se svakog dana, uz pomoć alkohola, sa nostalgijom priseća svoje prošlosti i vremena slavnog Berlinskog zida. Film je premijerno prikazan na 19. kanadskom međunarodnom festivalu dokumentarnih filmova, Hot Docs, najvećem festivalu dokumentarnih filmova u Severnoj Americi. Na internacionalnim projekcijama koje su usledile više puta je poneo nagradu za najbolji film festivala i nagradu publike (Trieste FF, Max Ophüls Preis, Mexico IFF, FEST – New Directors). Nominovan je za najbolji nemački dokumentarni film godine.

DRAGAN VON PETROVIĆ – PROFESIONALNA BIOGRAFIJA

Dragan von Petrović, rođen je 1978. godine u Leskovcu, gde je i odrastao. Studirao je filozofiju, završio AFC školu filmske režije i filmsku montažu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Montirao je dugometražne igrane, dokumentarne i kratke igrane filmove nagrađivane na festivalima u Veneciji (Oaza), Karlovima Varima (Varvari), Lokarnu (Poslednja slika o ocu), Sarajevu (Goli), i prikazivane na festivalima, Berlinale, Cannes, SXSW, Sundance, DocFest Sheffield, Tallinn Black Nights, Clermond-Ferrand, Zagrebdox, dok je kratki igrani film Piknik osvojio EFA nagradu za najbolji evropski kratki film 2015. godine. Jedan je od reditelja dokumentarnog filma Dragan Wende – West Berlin, prikazanog, između ostalog, na festivalima Hot Docs, DOK Leipzig, Achtung Berlin, i nagrađenog na festivalima u Italiji, Nemačkoj, Portugaliji, Meksiku i Srbiji. Pored toga, radi kao gostujući predavač, moderator panela i konsultant montaže na dokumentarnim i igranim filmovima. Jedan je od osnivača i član Udruženja dokumentarista Srbije, DOKSRBIJA.

O PROGRAMU

DOK CINEMA DOB je program javnih projekcija domaćih dokumentarnih ostvarenja, koji se realizuje tokom godine u Domu omladine Beograda, u zimskom ciklusu, od februara do maja, i u letnjem ciklusu, od septembra do decembra. U fokusu ovog programa su autorski dokumentarni filmovi, u trajanju od preko 50 minuta, koji su imali uspešan festivalski život, a koji se ne mogu videti u domaćim bioskopima. Sve filmske projekcije će biti praćene razgovorom moderatora sa gostima, ili samostalnim prikazom filma i filmskih uticaja u opusu autora prikazanog filma, od strane moderatora.

O AUTORKI I MODERATORKI PROGRAMA

Jovana Nikolić je producent dokumentarnih filmova „Pogrebnik“, „Kavijar Konekšn“ i „Nacionalni park“, sva tri premijerno prikazana na IDFA. EAVE, EURODOC, i Berlinale Talents alumna. Predaje produkciju na Akademiji umetnosti u Beogradu i Akademiji umetnosti u Banja Luci. Autor je doktorskog rada na temu „Menadžment i produkcija dokumentarnih filmova u uslovima nepovoljnim za kulturni razvoj“ na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Realizovala je koprodukcije sa ITVS International (SAD) i Cognito Films (Švajcarska), i saradnje sa ARTE Germany, Channel 4, YLE, SVT, NRK, AJB, RTV SLO i drugima.

 

 

Komentari