17. Filmski festival SLOBODNA ZONA

Filmski festival Slobodna zona biće održan od 4. do 9. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Kao i prošle godine, deo filmskog programa moći će da pogleda publika u celoj Srbiji. Platforma KinoKauch biće domaćin onlajn Slobodne zone od 10. do 20. novembra.

 

 

Repertoar filmskog programa ove godine donosi više od 60 filmova igrane i dokumentarne art house produkcije. Autentičan izraz, teme koje su itekako trenutno aktuelne, osvrti na nekadašnja dešavanja i njihov uticaj na sadašnjicu, lična i kolektivna iskustva uslovljena političkim odlukama sadržani su u ovogodišnjim filmovima. Potreba pojedinca da pronađe svoj izraz i svoj put u nametnutim društvenim okvirima, neophodnost dijaloga, šum između strana koje govore, izbijaće sa bioskopskog platna.

Pored glavnog programa, festival takođe organizuje i specijalne projekcije za osnovce i srednjoškolce, poseban projekat Slobodna Zona Junior, filmske radionice, debatni program – Kompas Slobodne zone, industry program Digitalni propeler, program za mlade Sonar, U fokusu sa Luci Voker, kao i program Na kafi sa autorima, platformu za komunikaciju i mesto druženja gostiju festivala i predstavnika medija.

Osnovan 2005. godine, filmski Festival Slobodna zona je otvorio prostor za debate, promociju, preispitivanje i razumevanje ljudskih prava i srodnih pitanja, društvenih pojava i problema u svetu i regionu. Od samog početka ohrabruje publiku da preispita svoje vrednosti, predrasude i podelu odgovornosti u socijalnom i kulturnom kontekstu u kojem živi. Festival u proseku prikazuje 30 do 40 igranih i dokumentarnih angažovanih filmova iz celog sveta nagrađenih na prestižnim svetskim festivalima. Festival se od 2013. godine organizuje istovremeno u tri grada (Beograd – Novi Sad – Niš). Filmovi se prikazuju u 10 bioskopskih sala, a svečano otvaranje se održava paralelno u sva tri grada pred više hiljada gledalaca. Festival je deo šire inicijative koja traje tokom cele godine i uključuje festivalsku turneju (50 gradova u Srbiji) i obrazovne programe (Free Zone Junior, Priručnik za nastavnike i učenike za upotrebu filma kao dopunskog sredstva u nastavi građanskog vaspitanja u osnovnim i srednjim školama, kao i Priručnik Film u nastavi namenjem budućim nastavnicima).

Ovogodišnji festival su podržali: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Rekonstrukcija Ženski fond, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, Filmski centar Srbije i Francuski institut.

Vidimo se u Slobodnoj zoni!

 

PROGRAM U DOMU OMLADINE BEOGRADA:

Petak, 5. novembar

15.30 Budućnost (dok.) – r. Pietro Marcello, Franceso Munzi, Alice Rorhwacher

18.00 Begunac (anim&dok.) – r. Jonas Poher Rasmussen

20.00 Najgora osoba na svetu (igr.) – r. Joachim Trier

 

Subota, 6. novembar

14.00 Profesor Bahman i njegovi časovi (dok.) – r. Maria Speth

18.00 Između dve zone (igr.) – r. Selman Nacar + Q&A

20.00 Najlepši dečak na svetu (dok.) – r. Kristina Linström, Kristian Petri

 

Nedelja, 7. novembar

15.30 Žene zaista plaču (igr.) – r. Vesela Kazakova, Mina Mileva

18.00 Murina (igr.) – r. Antoneta Alamat Kusijanović + Q&A

20.00 Duga resa (dok.) – r. Škart + Q&A

 

Ponedeljak, 8. novembar

15.30 Ja sam Greta (dok.) – r. Nathan Grossman

18.00Slušajte pažljivo! (dok.) – r. Gunnar Hall Jensen

20.00 Leto soula (dok.) – r. Questlove

 

Utorak, 9. novembar

15.30 Plesač sa Kube (dok.) – r. Roberto Salinas

18.00 SVEČANO ZATVARANJE Spenser (igr.) – r. Pablo Larrain

 

VIŠE INFORMACIJA O PROGRAMU POGLEDAJTE NA SAJTU SLOBODNE ZONE!

 

Komentari