DANI IZRAELSKOG FILMA 2016.

Šest igranih filmova koje prikazujemo u Domu omladine Beograda od 20. do 22. maja, u saradnji sa Ambasadom Izreala, predstavljaju nam drugačiji Izrael, kakav do sada nismo videli. Umetnički potvrđeni kroz nagrade Izraelske filmske akademije (tzv. izraelski Oskar), kao i prikazivanja i nagrade na velikim svetskim festivalima (Venecija, Torotno, Palm Springs, Karlovi Vari), ovi filmovi pričaju nam moralne dileme običnih ljudi čiji se životi nalaze na sudbinskim raskrsnicama.
Cena ulaznice: 200 dinara.

Kako rezervisati mesto za sebe u raju? Da li izabrati kao životnu profesiju rad na farmi ćurki ili autootpadu? Da li je veća ljubav ubiti nekoga ko je već na samrti? Šta je ono što suštinski spaja fitnes instruktora u invalidskim kolicima i najveću arapsku filmsku zvezdu?

Kako ljudski ispravno proživeti život, kako se suprostaviti autoritarnom ocu ili posesivnoj majci i poći svojim putem, da li imamo pravo da odlučujemo u ime drugog šta je smisao života, kako olakšati život našim najvoljenijim – pitanja su svima nama bliska, a njihovo razrešenje obećava emotivne, potresne i duhovite filmove koji nam je dolaze iz zemlje sa kojom imamo mnogo više zajedničkog nego što mislimo.

Upoznajte Izrael i život njegovih stanovnika, kroz prizmu filmskih stvaralaca na DANIMA IZRAELSKOG FILMA 2016. u Bioskopu Doma omladine Beograda!

 

 

PETAK, 20. 05.
19:00
MESTO U RAJU
/ A PLACE IN HEAVEN (2013, 117 min.)
Režija: Yossi Madmony
Mladi izraelski oficir vraća se iz uspešne ratne operacije. Jako je gladan. Vojni kuvar spravlja mu omiljeno jelo – začinjeni omlet. Ali zauzvrat, traži da mu oficir ustupi mesto u raju, rezervisano za njega.
Festivali: Toronto, Palm Springs, Karlovi Vari, Majami

21:00
BABA JOON
(2015, 91 min)
Režija: Yuval Delshad
Jicak je vlasnik farme ćurki, koju je nasledio od oca. Kada njegov sin Moti napuni 13 godina, Jicak počinje da ga podučava porodičnom poslu. Ali, Motiju ne pada na pamet da radi na očevoj farmi – njegova strast su auto otpadi. Sukob je neminovan.                                            
Izraelski kandidat za Oskara 2016, dobitnik izraelskog Oskara za najbolji film 2015.

SUBOTA, 21. 05.
19:00
OPROŠTAJNA ŽURKA
/ FAREWELL PARTY (2014, 95 min)
Režija: Tal Granit, Sharon Maymon
Penzioneri u staračkom domu sastavljaju mašinu za eutanaziju da bi pomogli svojim beznadežno bolesnim prijateljima. Ali kada glasine o mašini počinju da se šire, moralne dileme sa kojima se suočavaju počinju da ih proganjaju.
Festivali: Venecija, Haifa, nagrada za najboljeg izraelskog glumca 2014.

21:00
PORED NJE
/ NEXT TO HER (2014, 90 min)
Režija: Asaf Korman
Čeli brine o svojoj sestri sa mentalnim problemima Gabi. Kada zbog birokratskih procedura Gabi završi u centru za brigu, Čeli se zaljubljuje u Zohar, novog prijatelja. Tako počinje njihova čudna emotivna “trojka”.

NEDELJA, 22.05.
19:00
HILL START
(2014, 92 min)
Režija: Oren Stern
Posle saobraćajne nesreće, Ora pada u komu. U pokušajima njene porodice da je povrate, film nas vodi kroz galeriju urnebesnih likova: trener za maratonce u invalidiskim kolicima, opaki privatni detektiv, instruktor joge, preosetljiva trbušna plesačica i velika zvezda arapske kinematografije.

21:00
RANJENA ZEMLJA
/ WOUNDED LAND (2015, 80 min)
Režija: Erez Tadmor
Dva policajca, dugogodišnja partnera, suočavaju se za izazovom karijere: dobili su zadatak da čuvaju bolnicu u kojoj je smešten terorista i na koju nasrće ljutita gomila gnevnih građana, tražeći osvetu.
Izraelski Oskar za najbolju režiju i glavnu mušku ulogu 2015.

Komentari