DANI BUGARSKOG FILMA 2015.

Organizacija: Ambasada Republike Bugarske u Beogradu i Dom omladine Beograda. Cena ulaznice: 100 dinara. Ulaz na svečano otvaranje je besplatan!
Bugarska kinematografija obeležava 100 godina, a produkcija bugarskog filma nikad nije bila tako raznovrsna. Sedam filmova, igranih i dokumentarnih, nagrađivanih na velikim svetskim festivalima, predstavljaju izbor onog najboljeg iz prethodnih nekoliko godina što dolazi od našeg suseda, sa kojim delimo toliko mnogo sličnog iskustva, o kome znamo toliko malo.

Kao prateći program Dana bugarskog filma, u holu ispred bioskopske sale predstavljamo izložbu bugarskih filmskih plakata iz poslednjih 100 godina – “Autori i plakati”. Svaki plakat predstavlja ne samo po jedan film, već čitavu istoriju jedne zemlje, ideologije, kinematografije i životnog stila… 

 
Petak, 2. oktobar
18:30  – Svečano otvaranje

19:00  Film: SUD, 2014.  115 min.
Reditelj: Stefan Komandarev
Mitja sa sinom živi u siromašnom predelu bugarsko-tursko-grčke granice. Izgubio je sve što mu je nekad nešto značilo – suprugu, posao i poverenje sina. Da bi spasio bar odnos sa sopstvenim detetom, Mitja mora da plati za greh koji je počinio pre 25 godina. Film je bugarski kandidat za Oskara, a zapaženu ulogu ostvario je i Miki Manojlović.
 
21.30  Film: IZA KADRA, 2010.  107 min.
Reditelj: Svetoslav Ovčarov
Film je zasnovan na istinitoj priči. Filmskom snimatelju Antonu, jednom od najboljih u poslu, porodica se raspada zbog bolesti deteta. Žena odvodi dete u Nemačku na lečenje, iza gvozdene zavese, a Anton ostaje da snima film za partijskog reditelja i postaje predmet stalnog interesovanja Državne bezbednosti. Privatno i profesionalno, Anton se nalazi pred iskušenjem njegovog života.
 
 
Subota, 3. oktobar
17:00 Film: BALKANSKA MELODIJA, 2012. 92 min.
Reditelj: Štefan Švitert
Bračni par Selije iz Švajcarske 70-ih godina prošlog veka prolazi iza Gvozdene zavese, u potrazi za egzotičnom balkanskom muzikom. Njihov rad omogućio je proboj mnogih istočnoevropskih muzičara – ženski hor “Misterija bugarskih glasova” osvaja Gremi. Prateći njihov rad i razgovarajući sa svedocima tog poduhvata, film postaje muzičko putovanje kroz komunizam.
 
19:00  Film: JOŠ NEŠTO O LJUBAVI, 2011. 93 min.
Reditelj: Magdalena Ralčeva
Ova istinita priča nas vodi u 1945. godinu. Mladi i uspešni doktor Ivan interniran je u Varnu. Tamo upoznaje jermenskog fotografa Dirkana, miljenika čitavog grada. Kroz njihovo druženje, Ivan otkriva pravo prijateljstvo i radost života. Ali, Dirkan doživljava tešku nesreću i prognoze su loše. Iznenada u bolnici se pojavljuje prelepa žena, koja insistira da se uda za Dirkana, bez obzira na njegovo stanje…
 
21:30  Film: PATIKE,  2011. 111 min.
Reditelji: Valeri Jordanov i Ivan Vladimirov
Šest mladih ljudi odlučuje se da zauvek napusti svoj agresivni grad. Odlaze od problema u porodici, u ljubavi, poslu, najdalje gde mogu, do čiste i netaknute plaže. Morski zaliv ih okuplja, zbližava i vraća nadu u život. Ali, da li je istinsko bekstvo od sebe samog uopšte moguće?

 
Nedelja, 4. oktobar
18:00  Film: ISTOČNE PREDSTAVE, 2009. 89 min.
Reditelj: Kamen Kalev
Georgi i Ico, dva brata, nalaze se na suprotnim stranama rasnog sukoba u Sofiji. Georgi je član neonacističke bande, a Ico spasava tursku porodicu od prebijanja. Dok se od Georgija očekuje da se dokaže u svom novom društvu, Ico se zaljubljuje u tursku devojku koju je spasio. Jedini način da braća shvate šta u stvari žele od svojih života je da pronađu put jedan ka drugome.
 
20:00 Film: STAKLENA REKA, 2010. 95 min.
Reditelj: Stanimir Trifonov
Nakon smrti oca, mlada Francuskinja Elen, dolazi u malo bugarsko selo, u potrazi korenima rodonačelnika njene porodice i čuvenim bogumilom Robertom. Sve što je on ostavio za sobom je nerazumljiva gomila znakova i slova u obliku crteža. Elen je odlučna da te znake dešifruje. Upoznaje avanturistu Viktora, koji traga za Svetom knjigom Bogumila. Ono što će zajedno otkriti, promeniće njih i svet zauvek.

Komentari