BELDOCS ODBROJAVANJE

Šesti po redu festival dokumentarnog filma Beldocs počinje 26. aprila. Svi nestrpljivi pozvani su na besplatne projekcije BELDOCS ODBROJAVANJA. Skraćujemo vreme do početka festivala filmovima koji su vam se dopali prethodnih godina.U Domu omladine biće prikazan film “Hrana”, režija: Robert Kenner (“Food, INC”, USA, 94′) – neprijatan pogled u prehrambenu industiju, koju kontrolišu korporacije. 

Ulaz je slobodan!

 

Proizvodnja sirove hrane najvećim delom je odgovor na rast industrije brze hrane, koji je počeo pedesetih godina. Od tada, celokupna proizvodnja hrane se drastično izmenila, mnogo više nego tokom nekoliko hiljada godina pre toga. Budući da proizvodnju hrane na globalnom nivou sada primarno kontroliše nekolicina multinacionalnih korporacija koje proizvode ogromne količine hrane bazirane na slabim izvorima, može se reći da je reč o biznisu koji rezultira ogromnim profitom. Ovo dovodi do toga da šačica istih mutlinacionalnih kompanija stiče sve veću kontolu nad globalnim zalihama izvora hrane. Zdravlje i bezbednost same hrane, životinja, radnika koji nas snabdevaju kao i samih potrošača, kompanije, pa čak i državna vlast često previde, u pokušaju da obezbede jeftinu hranu, ne razmatrajući posledice do kojih ovo može dovesti. Mnoge od promena koje se vrše na hrani bazirane su na napretku nauke i tehnologije, ali često imaju itekako negativne efekte. Kompanije nam ne pružaju prave odgovore na ova pitanja. Globalni izvori hrane mogli bi da budu ugroženi zbog nedostatka biodiverzivnosti, ali mogli bi i da se potpuno izmene.

 

U sklopu BELDOSC ODBROJAVANJA još i:

16. aprila u KC Gradu filmovi u 20:00 ‘’Marina Abramović ,Umetnik je prisutan’’,  Matthew Akers, USA, 104′ ; u 21:45 ‘’Khodorkovsky‘’  Cyril Tuschi, Nemačka, 111’.
20.aprila u Inex Filmu u 20:00 film ‘’Ovo nije Kalifornija’’ Marten Persiel, Nemačka, 90′.

Komentari