63. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, po 63. put će biti održan od 20. do 26. marta u Domu omladine Beograda, u organizaciji CEBEF-a.

Ulaznice za sve projekcije se prodaju po ceni od 200 dinara na blagajni Doma omladine.

Na festivalu će biti prikazano 78 filmova u takmičarskim selekcijama i 31 film u revijalnom programu. Biće dodeljeno ukupno 15 nagrada, jedna za životno delo, nagrade za najbolji film u svakoj selekciji, kao i nagrade za najbolju kameru, montažu, dizajn zvuka ili kompoziciju koje se dodeljuju isključivo domaćim filmovima. Gran pri festivala biće dodeljen najboljem kratkometražnom filmu kao i najboljem dokumentarnom filmu. Ove godine ideja festivala je – manji broj filmova, a veća koncentracija na svaki od njih. Eksperimentalni film, kao takmičarska forma ove godine, nije zastupljen.

Festival ima 2 glavne programske celine: – takmičarski program (domaća selekcija, regionalna selekcija koja uključuje filmove iz Jugoistočne Evrope i međunarodna selekcija); – netakmičarski program. Na festivalu se prikazuju domaći i strani dokumentarni, kratkometražni igrani i animirani filmovi realizovani između dva festivala, kao i filmovi stari najviše dve godine koji nisu bili prijavljivani za takmičenje ili dati na uvid umetničkom direktoru festivala u prethodnom selekcionom periodu. Na festivalu mogu biti prikazani filmovi koji su odabrani putem javnog konkursa ili po specijalnom pozivu Odbora.

 

PREUZMITE PROGRAM 63. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma.
 

Nagrade:
 
Nagrada za životno delo – dodeljuje se jednom autoru za ukupan umetnički opus i doprinos domaćoj kinematografiji; nagrada se može dodeliti i posthumno;
 
 – Gran Pri za najbolji kratkometražni film takmičarskih programa koji se dodeljuje producentu filma;
 
– Gran Pri za najbolji dugometražni dokumentarni film koji se dodeljuje producentu i reditelju filma, ravnopravno;
 
– Zlatne plakete Beograda za najbolji domaći film u tri selekcije: kratkometražni igrani film, kratkometražni animirani film, kratkometražni dokumentarni film. Nagrada se dodeljuje reditelju filma;
 
– Zlatne plakete Beograda za najbolji regionalni film u tri selekcije: kratkometražni igrani film, kratkometražni animirani film, kratkometražni dokumentarni film. Nagrada se dodeljuje reditelju filma;
 
– Zlatne plakete Beograda za najbolji međunarodni film u tri selekcije: kratkometražni igrani film, kratkometražni animirani film, kratkometražni dokumentarni film. Nagrada se dodeljuje reditelju filma;
 
– Zlatne plakete Beograda u tri kategorije za najbolju: kameru, montažu i dizajn zvuka/kompoziciju za kratkometražni film u domaćem takmičarskom programu.
 
 Odbor posebnom odlukom u skladu sa budžetom Festivala, a na osnovu predloga umetničkog direktora određuje visinu nagrada

Žiri ima 3 člana, a članovi žirija biraju se iz redova domaćih i regionalnih predstavnika iz oblasti filmskog stvaralaštva.
 

 
 Istorijat Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma
 
Prvo izdanje Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma održano je u okviru Festivala jugoslovenskog filma od 24. do 30. juna davne 1954. godine u pulskoj Areni. Nakon šest godina Festival jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometražnog filma seli se u Beograd, gde se prvi put održava od 4. do 9. marta 1960. godine.
Prvi put pod imenom Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma održan je 2004. godine. Jedan je od najstarijih evropskih filmskih festivala.
Reditelji koji su za svoje dokumentarce i kratke igrane filmove nagrađivani na ovoj manifestaciji postajali su, kao po pravilu, velikani jugoslovenske, odnosno srpske kinematografije: Stjepan Zaninović, Krsto Škanata, Zlatko Bourek, Ante Babaja, Vlatko Gilić, Krsto Papić, Stole Popov, Bato Čengić, Puriša Đorđević, Dušan Makavejev, Zdravko Randić, Predrag Golubović, Petar Lalović…
 Dušan Vukotić upravo je na ovom festivalu dobio glavnu nagradu za svoje remek-delo „Surogat“ da bi, samo mesec dana kasnije bio nagrađen i Oskarom za pomenuti animirani film.
 
Odbor 63. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma čine: Andreja Mladenović, predsednik; Rastko Ćirić, Maša Nešović, Miloš Avramović i Nataša Damnjanović, članovi.
 
Beogradski filmski festival je podržan od strane Lukoila, kao sponzora, kao i Ambasade Švajcarske,.
Glavni medijski sponzori  festivala su RTS i Politika, a medijsku podršku daju i Vreme, Nedeljnik , City Magazine i Nin.
Umetnički direktor ovogodišnjeg festivala je Nenad Popović.
 

www.bff.rs

Komentari