44. FEST

Prošlogodišnji FEST obeležile su brojne novine, koje od ove godine već možemo zvati standardom najvećeg filmskog festivala u regionu. I ove godine najbolji filmovi će se nagrađivati u tri takmičarska programa. Za kvalitet filmova pobrinuo se umetnički direktor Jugoslav Pantelić, kao i selektor programa Granice, Thrills & Kills i MicrowaveMladen Đorđević. Čast da otvori festival imaće debitantski film “Vlažnost” reditelja Nikole Ljuce. Na 44. FEST-u će biti prikazano 110 premijernih filmova.

Ovogodišnje programske celine su:
GLAVNI TAKMIČARSKI PROGRAM
SRPSKI FILM (takmičarski)
GLAVNI PROGRAM VAN KONKURENCIJE
FEST 44
FOKUS EVROPA
GRANICE (takmičarski)
THRILLS & KILLS
PLAZMA FESTIĆ
DOKUMENTFEST
MICROWAVE
FEST KLASIK
SPECIJALNE PROJEKCIJE

U Glavnom takmičarskom programu naći će se 15 filmova iz 13 zemalja: Francuske, Irana, Nemačke, Mađarske, Norveške, Izraela, Meksika, Vijetnama, Italije, Hrvatske, Gvatemale, Bugarske i SAD. “U većini filmova tematski dominira buđenje pojedinca koji je sebi nametnuo ulogu epizodiste ili statiste, a onda isprovociran spletom okolnosti odluči da zgrabi sudbinu u svoje ruke i postane glavni glumac svog života”, kaže umetnički direktor Jugoslav Pantelić. Internacionalni petočlani žiri odlučivaće o nagradama u kategorijama: najbolji film, najbolji scenario, najbolja režija, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga i najbolji debi a biće dodeljena i nagrada žirija. Najbolji film poneće nagradu Beogradski Pobednik.

U istim kategorijama, nagrade će se dodeljivati i u nacionalnoj selekciji, a o njima će odlučivati internacionalni petočlani žiri. U ovoj selekciji biće prikazano 19 filmova, od kojih premijerno –  Vlažnost, Dobra žena, Otadžbina,  Procep, Apofenija, Otvorena i Paluba ispod Terazija. Od ove godine u nacionalnoj selekciji nalaze se i filmovi čiji je manjinski koproducent Srbija od kojih ćemo premijerno gledati S one strane, Život je truba, Narodni heroj Ljiljan Vidić, Brat Dejan, Ti mene nosiš i Zvizdan. Ovi filmovi će se takmičiti za posebne nagrade za manjinske koprodukcije u tri kategorije – najbolji film, najbolja režija i najbolje glumačko ostvarenje.

Treći takmičarski program je program Granice, u kome se takmiči 11 subverzivnih filmova iz Nemačke, Francuske, Hrvatske, Japana, Tajlanda, Argentine, Indije, Etijopije i Poljske.
Pored zvaničnih nagrada žirija, biće dodeljena nagrada Nebojša Đukelić, nagrada FIPRESCI žirija, a od ove godine i nagrada FEDEORA žirija, udruženja filmskih kritičara Evrope i Mediterana.
Dobitnici nagrade Beogradski Pobednik za životno delo i izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, biće naknadno objavljeni, kao i dobitnik nagrade počasni Beogradski Pobednik za dosadašnje stvaralaštvo.
44. FEST predstaviće veliki broj filmova  malih kinematografija. U Beograd nam dolaze filmovi iz: Vijetnama, Gvatemale, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Etiopije, Albanije, a naravno da neće izostati ni oni na engleskom, francuskom, španskom, ruskom, nemačkom, kineskom i japanskom jeziku. Ove godine predstaviće se i rekordan broj rediteljki sa 18 filmova. Svojevrsni rekorderi su i reditelj Tomas Vinterberg sa dva filma na programu koliko će ih imati i japanski reditelj Sion Sono, kao i hrvatska glumica Ksenija Marinković koju ćemo gledati u čak pet filmova.  Zamiljiva činjenica je da imamo i preko 20 rediteljskih debija na ovom FEST-u. U glavnom programu van konkurencije naći će se i favoriti za Oskara kao što su Bruklin, Kerol, Pod lupom, Dankinja, Trambo i Sikario. Tu su i najnovija ostvarenja dobro poznatih reditelja, kao što su Kraljica Pustinje Vernera Hercoga, 99 Domova Ramina Bahranija, Ave Cezare Itana i Džoela Koena, Mladost Paola Sorentina, Nerazuman čovek Vudi Alena, Jastog Jorgosa Lantimosa, Komuna i Daleko od razuzdane gomile Tomasa Vinterberga, Ubica Hu Hsiao Hsiena, Imati 17 godina Andre Tešinea

FEST ove godine sa projekcijama izlazi i van bioskopskih prostora. U godini Šekspira, najnoviju ekranizaciju Magbeta prikazaćemo u Narodnom  pozorištu, dokumentarac o Dženis Džoplin u prostoru UK Parobrod, a film Noma u restoranu Komunale. U želji da ne zatvaramo oči pred stvarnošću, FEST će pažnju posvetiti i jednoj TV seriji – Poslednji panteri, koja je snimana prošle godine u Beogradu. Prve dve epizode ove serije biće emitovane u okviru jedne projekcije. Migracije koje svakodnevno pune novinske naslove inspirisale su i filmske autore, te ćemo gledati nekoliko filmova koji se bave ovim aktuelnim problemom, kao što su Mediteran, Bruklin, Dipan pa i Rasprskavanje. U okviru FEST klasik programa prisetićemo se i nekih starijih ostvarenja koja su se hvatala u koštac sa temom migracija. FEST ove godine pažnju posvećuje i najmlađoj publici za koju je namenjena posebna selekcija – Plazma Festić. Među filmovima za tinejdžere, izdvaja se slovenački Julija i alfa Romeo čiju ekipu očekujemo na FEST-u.
U okviru programa FEST klasik biće obeleženo 20 godina smrti Nebojše Đukelića. Prisetićemo ga se kroz projekcije njegovog filmskog izbora, a u nekoliko navrata će biti prikazan i njegov poslednji intervju, kao i dokumentarac o njegovom radu. Takođe, biće prikazano nekoliko filmova kao omaž nedavno preminulom Dejvidu Bouviju.

Potvrđen je dolazak ekipa iz filmova: Dheepan, The Angel: The Prescription For Liffe, III, Crumbs, 99 Homes, Nachthelle, Šiška Deluxe, H., Blue Hour, Las Elegidas, Julija i alfa Romeo, Baskin, Der Bunker, Les Anarchistes, S one strane, Narodni heroj Ljiljan Vidić, Zvizdan…

Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da će gost ovogodišnjeg FEST-a biti i legendarni reditelj John McTiernan, nezaobilazna glumica Almodovarovih filmova Victoria Abril kao i čuveni glumac Anthony LaPaglia. O ostalim gostima kao i o sastavu žirija ćemo vas blagovremeno obavestiti. Predednik žirija za nacionalnu selekciju je Dragan Bjelogrić, dok će za međunarodnu selekciju žirijem predsedavati Pavel Lungin.

Ulaznice za festival biće puštene u prodaju od 6. februara. Ulaznice za projekcije u Sava centru mogu se nabaviti na blagajni Sava centra, a novost je da je za filmove u Sava centru moguća i online kupovina putem Eventima, kao i na Eventim prodajnim mestima. Kupci online kompleta karata dobiće personalizovanu FEST karticu za ulazak na projekcije. Ulaznice za projekcije van Sava centra kupuju se isključivo na blagajnama sala. Ove godine, novost je da se FEST održava i u bioskopu Cineplexx Ušće. U prvih sedam dana vazi popust od 10% na komplet ulaznica po terminskim linijama.

-Sava centar: svečano otvaranje 26.2. u 19- 500din
projekcije od 9 200din, 11 i 13.30 250din, 16.30 300din, 19 i 22 350 din, 24 250din.
-Dom omladine Beograda: 12.30, 15, 22.30 250din, 17.30 i 20 300din
-DKCB: 12, 14.30, 22 250din, 17 i 19.30 300din
-Fontana: 15, 17, 250din, 19, 21 300din
-Cineplexx Ušće: 16.30, 17.30, 19, 19.30, 20, 21.30, 22.30 350din
-Muzej Jugoslovenske kinoteke (Kosovska): 18 i 20 250din
-Jugoslovenska kinoteka (Uzun Mirkova): 17 i 21 250din, 19 300din
Prvih sedam dana prodaje odobrava se 10% popusta na komplete ulaznica po terminskim linijama.

I ove godine o programu i vestima vezanim za festival možete se informisati pored sajta www.fest.rs i Fejsbuk stranice i pomoću aplikacije za Android i iOS mobilne uređaje koja će uskoro biti dostupna na Play store i App store.

Novinari koji žele da se akredituju za praćenje 44. FEST-a mogu to da urade preko linka na sajtu FEST-a u sekciji Press. Rok za slanje zahteva za akreditaciju je 18. februar. Svi kojima je akreditacija odobrena, biće kontaktirani.

 

Program u Domu omladine Beograda

 

Subota,  27.  februar

THRILLS & KILLS

12:30

UČIONICA ZA UBISTVA/ Assassination Classroom, Japan, 2015, 110’ R: Eiichirô Hasumi U: Okuma Anmi, Wakana Aoi, Shôta Arai F/N: Montreal

Zasnovan na mangi koju je Nippon Shuppan Hanbai (jedna od najvećih knjižara u Japanu) izabrao za najbolju u 2013, a koja je doživela i adaptaciju u anime serijal, Učionica za ubistva prati odeljenje 3-E, šaroliku grupu učenika koji su dobili zadatak da ubiju naizgled nepobedivog žutog vanzemaljca sa pipcima. Ovo vanzemaljsko čudovište je ujedno njihov nastavnik koji sa zadovoljstvom obučava svoje učenike, ohrabrujući ih svakodnevno da pronađu nove načine da ga uhvate – a ako ga ne “srede” do diplomiranja, on će da uništi zemlju.

Iskusite uspone i padove odeljenja koje zajedno radi na svom monumentalnom zadatku, a ujedno uči važne lekcije od svoje mete – najboljeg nastavnika kog su ikada imali.

 

DOKUMENT FEST

15:00

ARGENTINA/ Zonda: folclore argentine, Argentina/Francuska/Španija, 2015, 85’ R: Carlos Saura U: Pedro Aznar, Juan Falú, Marian Farías Gómez, Gabo Ferro

Ponovo istražujući duboku magiju popularne muzike, Karlos Saura ponire u argentinski folklor, nudeći fascinantan pogled na prošlost, sadašnjost i budućnost žanra. Saurin susret sa nekim od najboljih umetnika i grupa iz Argentine, kao i bogati repertoar ovoga žanra omogućiće nam poseban ugao posmatranja umetnosti, stvarajući kulturno-istorijski dokument za buduća vremena kome Saura dodaje magnetizam i originalnost.

 

FOKUS EVROPA

17:30

KAMINSKI I JA/ Ich und Kaminski, Belgija/Nemačka, 2015, 124’ R: Wolfgang Becker U: Daniel Brühl, Jesper Christensen, Amira Casar

Uobraženi ali neuspešni kritičar kulture planira da napiše biografiju o jednom ostarelom umetniku, koji je nekada davno uzburkao umetnički svet kao slepi slikar, ali je danas zaboravljen. Novinar računa da najavi knjigu na internetu, a želi da je objavi odmah nakon smrti umetnika, i uspeva da prekine slikarevu dnevnu rutinu koja je obeležena starošću, samoćom i kućnom negom. Uz obećanje da će ga odvesti kod njegove nekadašnje ljubavi iz mladosti, pisac vodi starca na putovanje po Evropi.

 

GRANICE

20:00

III/III, Nemačka/Rusija, 2015, 80’ R: Pavel Khaleev U: Polina Davydova, Evgeniy Gagarin, Lyubov Ignatushko F/N: Njuj

Mali evropski grad, u kome žive sestre Aja i Mira, pogađa nepoznata zaraza koja odnosi mnogo života. Nakon majčine smrti, i mlađa sestra oboljeva. Shvativši da je savremena medicina nemoćna pred sestrinom bolešću, Aja traži pomoć od oca Hermana, parohijskog sveštenika i bliskog porodičnog prijatelja. U njegovoj kući ona pronalazi knjige koje su veoma daleko od konvencionalne religije. Otkriva da će joj samo prodiranje u Mirinu obolelu podsvest i razotkrivanje istinskog uzroka njene bolesti dati šansu da spasi sestru. Aja je spremna da prođe kroz ovaj jezoviti ritual, zaroni u dubine podsvesti i suoči se sa demonima koji tu obitavaju.

 

FOKUS EVROPA

22:30

ŠIŠKA DELUKS/ Šiška deluxe, Slovenija/Češka/Makedonija/ Italija, 2015, 108’ R: Jan Cvitkovič U: Žiga Födransperg, Marko Miladinović, David Furlan, Prepeluh Jana F/N: Montreal, Portorož, Kotbus (Nagrada publike)

Ova komedija apsurda odigrava se u okrugu Šiška u Ljubljani. Trojica četrdesetogodišnjaka i dugogodišnjih prijatelja – Mile, „pametnjaković” i „sveznalica” koji živi sa svojom majkom, Fedr, nekadašnji skinhed i razvedeni otac i Zekir – bivši panker bez roditelja – odlučuju da otvore piceriju, u nadi da će im uspeh u novom poslu pomoći da preusmere svoje nesrećne profesionalne i privatne živote. Ali, nesposobni da se fokusiraju i da dovedu u red svoje ponašanje, retko imaju mušterije. U tom trenutku, u njihovim životima se pojavljuje misteriozna Jana i inspiriše ih da stvore jedinstveni pica servis zvani Šiška Deluks: „Naručite picu i bilo šta drugo što bi Vas usrećilo u ovom trenutku, a mi ćemo Vam to doneti!” Posao momentalno počinje da cveta i deluje da su svi u Šiški srećniji zahvaljujući pici koja ispunjava snove. Ali, da li će Šiška Deluks doneti i Miletu, Fedru i Zekiru ono što je njima potrebno da budu srećni? 

 

Nedelja,  28.  februar

 

THRILLS & KILLS

12:30

OSVETNICA/ Bound To Vengeance, SAD, 2015, 93’ R: Jose Manuel Cravioto U: Amy Okuda, Richard Tyson, Tina Ivlev, Bianca Malinowski F/N: Sandens

Vezana lancem za članak i zaključana u sumornom podrumu seksualnog predatora, Eva se već neko vreme vodi kao nestala i pretpostavlja se da je umrla. Izgubljena za svoju porodicu i prijatelje, ona tavori u izolaciji između užasavajućih poseta svog odvratnog tamičara, koji je nesvestan toga da Eva već neko vreme manijakalno planira bekstvo. Pomoću cigle, prebija ga i ostavlja bez svesti i beži od njega na početku filma. Ali, ubrzo otkriva da i u drugim kućama postoje druge devojke koje su suočene sa zlom sudbinom. Sklapajući pakt sa đavolom, Eva se zariče da će ih sve spasiti, pretvarajući svog mučitelja u zatvorenika kako bi je odveo do svih otetih devojaka. Radosno preokrećući uloge lovca i plena, u svom predivno snimljenom i zahuktalom psihološkom trileru reditelj Hoze Manuel Kravioto donosi jezivu priču o osveti i besu koji prodire duboko u psihu i nikada je ne napušta.

 

PLAZMA FESTIĆ

14:30

PESMA MORA/ Song of the Sea, Irska/ Danska/Belgija/Luksemburg/ Francuska, 2015, 93’ R: Tomm Moore U: David Rawle, Brendan Gleeson, Lisa Hannigan F/N: Toronto, Melburn, Mančester, Palm Springs

Saoirse je dete, poslednje od selkija, žena koje se, u irskim i škotskim legendama, pretvaraju iz foka u ljude. Beži iz bakinog doma i kreće put mora kako bi oslobodila vilinska stvorenja zatočena u modernom svetu.

 

GLAVNI VAN KONKURENCIJE

17:30

NAŠA MALA SESTRA/ Umimachi Diary, Japan, 2015, 128’ R: Hirokazu Koreeda U: Haruka Ayase, Masami Nagasawa, Kaho, Suzu Hirose F/N: Kan, BFI London, Toronto, Tokio

Tri sestre – Sači, Jošino i Čika – žive zajedno u velikoj kući u radu Kamakura. Kada umre njihov otac, koji je napustio porodicu pre petnaest godina, one odlaze u selo na njegovu sahranu – gde upoznaju svoju polusestru, stidljivu tinejdžerku. Brzo uspostavivši dobar odnos sa Suzu, koja je ostala siroče, pozivaju je da živi s njima. Suzu radosno prihvata i za četiri sestre započinje nov život pun radosnih otkrića.

Nakon filmova Kakav otac, takav sin i Nobody Knows, Korida Hirokazu vraća se sa još jednom osećajnom i poetičnom pričom o ljubavi i porodičnim vezama.

 

GRANICE

20:00

EVOLUCIJA/Evolution, Francuska/Belgija/Španija, 2015, 81’ R: Lucile Hadžihalilović U: Max Brebant, Roxane Duran, Julie-Marie Parmentier F/N: Stokholm, San Sebastijan (Specijalna nagrada žirija za režiju)

Jedini stanovnici primorskog gradića u kome živi mladi Nikolas su žene i dečaci. Kada jednog dana ugleda leš kako pluta u okeanu, počinje da dovodi u pitanje svoju egzistenciju i okruženje. Zašto on i ostali dečaci moraju da budu hospitalizovani?

 

GRANICE

22:30

SVINjARI/ The Enchanting Porkers, Hrvatska, 2015, 95’ R: Ivan Livaković U: Jasna Bilušić, Goran Bogdan, Ljerka Borosa, Senka Bulić F/N: Pula, Split

Svinjari su satirični antimjuzikl koji obrađuje fenomene medijskog senzacionalizma koji trivijalizuje i najozbiljnije, najbolnije teme. Film prikazuje fenomen medijske manipulacije, masovne histerije, žeđi za popularnošću i ljude koji će, više nego ikada pre, učiniti sve da zadrže svojih pet minuta slave.

 

Ponedeljak,  29.  februar

THRILLS & KILLS

12:30

NEMAČKI BES/ German Angst, Nemačka, 2015, 112’ R: Jörg Buttgereit, Michal Kosakowski, Andreas Marschall U: Lola Gave, Axel Holst, Michael Zenner, Lila Lorane F/N: Roterdam, Brisel, Sidnej

Film čine tri priče:

Prva donosi priču o mladoj devojci koja živi sama sa svojim morskim prasetom u prljavom berlinskom stanu… da li je sama? U spavaćoj sobi leži čovek, vezan, začepljenih usta…

Druga epizoda govori o moćnom scenariju “kada bi” u kojem mladi gluvonemi par napada grupa huligana. Ipak, oni poseduju misteriozni talisman koji im može pomoći…

U poslednjoj epizodi, čovek nailazi na tajni seks klub koji garantuje vrhunsko seksualno iskustvo korišćenjem droge napravljene od korena legendarne biljke mandragore. Ekstatična iskustva imaju užasne propratne efekte…

 

DOKUMENT FEST

15:00

NAZVAO ME JE MALALA/ He Named Me Malala, Ujedinjeni Arapski Emirati/ SAD, 2015, 88’ R: Davis Guggenheim U: Malala Yousafzai, Ziauddin Yousafzai, Toor Pekai Yousafzai F/N: San Dijego, Hamburg

U oktobru 2012, petnaestogodišnja Malala Jusufzai je pogođena u glavu vozeći se kući autobusom u Pakistanu. Bila je žrtva militantnih talibana zbog svoje otvorenosti u podršci obrazovanju devojčica. Preživela je napad i preselila se sa porodicom u Englesku, gde nastavlja studije. U međuvremenu, objavila je bestseller, memoare Ja sam Malala, i zalaže se za prava devojčica širom sveta. Film je intiman portret ove izuzetne tinejdžerke i njene porodice. Naslov se odnosi na njenog oca, koji je bio direktor škole, i po čijem se uzoru suprotstavila talibanima. Ime joj je dao po narodnom heroju iz 19. veka, ženi poznatoj po svojoj hrabrosti u borbi.

 

PLAZMA FESTIĆ

17:30

POSLEDNjI VUK/ The Wolf Totem, Kina/Francuska, 2015, 121’ R: Jean-Jacques Annaud U: Shaofeng Feng, Shawn Dou, Ankhnyam Ragchaa, Yin Zhusheng F/N: Cirih, Montreal, Peking (Nagrada za najbolju režiju)

Raskošna i dirljiva epska avantura Poslednji vuk vraća nas kroz čudesne pejzaže, od kojih zastaje dah, u vreme kulturne revolucije kineske provincije Unutrašnja Mongolija. Sedamdesetih godina 20. veka, mladi intelektualac iz Pekinga, Čen Džen, odlazi u udaljene mongolske stepe da živi sa nomadima. Tamo otkriva njihovu drevnu sinergiju, životinja koje oni čuvaju i divljih vukova koji lutaju nepreglednim ravnicama. Zaveden složenom duhovnom vezom između ovih prirodnih suparnika, Čen prisvaja mladunče vuka koga spasava od sigurne smrti. Međutim, kad odjek promena u narodnoj Republici Kini stigne iz gradova u stepe, noseći sa sobom duh modernog doba, krhka ravnoteža između ljudi i vukova biva narušena. Tradicionalni način života pastira i mongolski pašnjaci, kao i prijateljstvo mladića i vuka, u opasnosti su da zauvek budu uništeni…

 

GRANICE

20:00

BUNKER/ Der Bunker, Nemačka, 2015, 85’ R: Nikias Chryssos U: Pit Bukowski, Daniel Fripan, Oona von Maydell F/N: Berlin, Denver, Fantastic

Mladi student želi mir i samoću kako bi se koncentrisao na važan rad, ali završava kao tutor čudnog dečaka koga roditelji školuju kod kuće, u napuštenom bunkeru. „Bunker” je mračna, uvrnuta, duhovita priča o detinjstvu, odrastanju i obrazovanju.

 

GRANICE

22:30

NOĆNA MORA/ Der Nachtmahr, Nemačka, 2015, 88’ R: Akiz U: Carolyn Genzkow, Sina Tkotsch, Wilson Gonzalez Ochsenknecht, Arnd Klawitter F/N: Toronto, Varšava, BFI London, Vankuver, Pariz

Nakon rejva, tinejdžerka se vezuje za neobično čudovište. Kada počne da ga primećuje u okvirima svog prijatnog života srednje klase, počinje da proživljava spor, haotičan mentalni krah, pogoršan hedonističkim, burnim načinom života i pritiscima koji prate njen uzrast.

 

Utorak,  1. mart

THRILLS & KILLS

12:30

SAMO KEŠ/ Cash Only, SAD/Albanija, 2015, 91’ R: Malic Bader U: Nickola Shreli, Stivi Paskoski, Danijela Stajnfeld, Malik Bader F/N: Čikago, London, San Francisko, Montreal (Nagrada za režiju)

U ovom grubom trileru smeštenom u Detroit, protagonista Elvis Martini (scenarista i glavni glumac Nikola Šreli) je samohrani albanski otac i stanodavac, koji pokušava da živi ispravno. Ali, pošto duguje novac i kladioničarima i školi koju pohađa njegova kćerka, Elvisu je potrebno mnogo novca – i to brzo. Reditelj Malik Bader nudi čvrst i siguran žanrovski film obogaćen subkulturnim detaljima i šokantno odvratnim scenama.

 

DOKUMENT FEST

15:00

SRCE PSA/ Heart of a Dog, Francuska/SAD 2015, 75’ R: Laurie Anderson U: Archie, Jason Berg, Heung-Heung Chin, Julian Schnabel F/N: Venecija, Toronto, San Sebastijan, Njujork, Florida

Poznata muzička i performans umetnica Lori Anderson predstavlja svoja razmišljanja o ljubavi i smrti, a u vezi sa njenim psom, u ovom razigranom, lucidnom i srceparajućem dugometražnom dokumentarnom filmu. Posvećen uspomeni na njenog preminulog supruga Lu Rida (čije se prisustvo oseća kroz čitav film), Srce psa kao otisnu tačku uzima nedavnu smrt autorkinog voljenog terijera Lolabel. Andersonova dotiče temu ljubavi prema psu i njenog značaja, obrađujući svoje detinjstvo, muziku i umetnički život. Anderson se oslanja na iskustva iz detinjstva i na svoja politička uverenja, dok s ljubavlju pokušava da pomogne duhu Lolabele da se suoči sa iskušenjima, koja ga čekaju neposredno nakon smrti. Sjajno koristeći sopstvene kompozicije, animacije i osmomilimetarski filmski zapis iz njene porodične arhive, Anderson stvara predivnu tapiseriju ljubavi i gubitka – podsećajući nas na to da je svaka priča o ljubavi zapravo priča o duhovima.

 

GLAVNI TAKMIČARSKI

17:30

ANARHISTI/ Les anarchists, Francuska, 2015, 101’ R: Gaëlle Macé, Elie Wajeman U: Tahar Rahim, Adèle Exarchopoulos, Swann Arlaud F/N: Kan, Vankuver, Sijetl, Lima

Pariz, 1899. Policajac Žan Albertini, siroče skromnog porekla, izabran je da se infiltrira u grupu anarhista. Za njega je to prilika da napreduje u službi. Ali, primoran na kompromise i radeći bez predaha, Žan se sve više cepa. S jedne strane, on dostavlja inkriminišuće policijske izveštaje Gasparu, svom pretpostavljenom, a s druge strane, razvija sve snažniju naklonost prema anarhistima.

Eli Vejdžeman studirao je pisanje scenarija na Francuskoj nacionalnoj školi za film (La Fémis). Prethodno je na univerzitetskim studijama slušao predmete iz oblasti filmske i pozorišne umetnosti. Dobitnik nagrade Emergence, režirao je nekoliko kratkometražnih filmova. Njegov debitantski dugometražni film Aliyah prikazan je u okviru pratećeg programa Kanskog festivala 2012. i osvojio je nagradu publike za scenario na Premiers Plans festivalu u Anžeu.

 

GRANICE

20:00

MRVICE/Crumbs Etiopija/Španija/Finska, 2015, 68’ R: Miguel llanso U: Daniel Tadesse, Tsegaye Abegaz, Shitaye Abraha, Nebeyu Bekele F/N: Roterdam, Stokholm, Fantasia

Naš junak, supermen veličine igračke, otiskuje se na neverovatno, nadrealno putovanje koje će ga odvesti preko post-apokaliptičnog pejzaža Etiopije, u potrazi za načinom da dosegne svemirsku letelicu koja već godinama lebdi u vazduhu, postavši spomen-obeležje na nebesima.

 

GRANICE

22:30

TAG/TAG Japan, 2015, 85’ R: Sion Sono U: Reina Triendl, Mariko Shinoda, Erina Mano, Yuki Sakurai F/N: Čikago, Toronto, Sitdžes, Fantasia

Život jedne devojke urušava se i pretvara u haos, dok svi oko nje proživljavaju jezovitu sudbinu, a ona sama postaje sve manje sigurna ko je i u kakvom svetu živi. Film je baziran na tekstualnom predlošku, romanu “Real Onigokko” Jusuke Jamade iz 2001, a zaplet se bavi ljudima koji nose isto ime, koje mračne sile proganjaju do uništenja.

 

Sreda,  2.  mart

THRILLS & KILLS

12:30

IDILA/Idyll Slovenija, 2015, 83’ R: Tomaž Gorkič U: Nina Ivanišin, Lotos Šparovec, Nika Rozman F/N: Trst, Drakula filmski festival

Nakon celonoćnog opijanja, amaterski foto model Zina odlazi na modno snimanje u prirodu, zajedno sa ambicoznom Miom, apatičnom Dragicom i snobovskim fotografom Blicom. Na putu ka svojoj lokaciji susreću čudne lokalne stanovnike, ali ne obraćaju pažnju na njih. Na idiličnoj poljani koju su odabrali za snimanje divljački ih napadaju njeni navodni vlasnici Francl i Vintlr. Tako se obično modno snimanje pretvara u surovu borbu za opstanak…

 

SRPSKI FILM

15:00

NARODNI HEROJ LjILjAN VIDIĆ/ National Hero Ljiljan Vidić, Hrvatska/Srbija, 2015, 110’ R: Ivan Goran Vitez U: Kristijan Jaić, Stjepan Perić, Tena Jeić Gajski

Drugi svetski rat je u toku, narodnooslobodilački pokret je pred raspadom. Mladi pesnik Ljiljan Vidić priključuje se partizanima i dobija zadatak da napiše pesmu s kojom će partizanski bend pokušati da pobedi na nacionalnom takmičenju talenata. Prva nagrada je nastup na svečanoj večeri, pred samim Hitlerom, gde imaju priliku da ga likvidiraju i privedu Drugi svetski rat kraju.

 

GLAVNI TAKMIČARSKI

17:30

MANDARINA/ Tangerine, SAD, 2015, 88’ R: Sean Baker U: Kitana Kiki Rodriguez, Mya Taylor, Karren Karagulian, Mickey O’Hagan F/N: Sandens, London, Sidnej, Melburn

Božićno je veče u Holivudu, a Sin-Di (debitantkinja Kitana Kiki Rodrigez) se vraća na ulicu. Nakon što načuje da je njen momak i makro (Džejms Renson) bio neveran dok je ona bila dvadeset osam dana u zatvoru, prostitutka i njena najbolja prijateljica Aleksandra (debitantkinja Maja Tejlor) kreću sa zadatkom da otkriju od koga su krenule ove skandalozne glasine. Njihova bučna odiseja vodi ih kroz razne subkulture Los Anđelesa, uključujući i porodicu Jermena koja se i sama suočava sa posledicama neverstva. U svojim ranijim filmovima (Starlet, Prince of Broadway), reditelj Šon Bejker je prikazao svetove koji su retko viđeni na filmu u bogatim nijansama i intimnim detaljima. Mandarina nastavlja istim putem i donosi eksploziju energije i stila. Ultra moderna Božićna bajka ispričana na ulicama Los Anđelesa, Mandarina prevazilazi očekivanja na svakom koraku.

 

GRANICE

20:00

DEMON/Demon Poljska/Izrael, 2015, 94’ R: Marcin Wrona U: Itay Tiran, Agnieszka Zulewska, Andrzej Grabowski F/N: Toronto, Singapur, Fantastik

Mladić dolazi kao stranac u rodno mesto svoje buduće supruge. Kao svadbeni dar od njenog dede dobija parče zemlje gde njih dvoje mogu da podignu kuću i zasnuju srećnu porodicu. Pripremajući tlo za izgradnju kuće, pronalazi ljudske kosti u zemlji. Počinju da se dešavaju čudne stvari, menjajući život srećnog para zauvek.

Jedinstvena obrada jevrejske legende o dibuku.

 

FEST 44

22:30

DAMA IZ DVORIŠTA/ Lady in the Van, Velika Britanija, 2015, 104’ R: Nicholas Hytner U: Maggie Smith, Alex Jennings, Jim Broadbent F/N: Kan, Toronto, London, San Dijego, Moskva, Čikago

Scenario Alena Beneta zasnovan je na istinitoj priči o gospođici Šepard (koju tumači veličanstvena Megi Smit), ženi nepoznatog porekla koja je „privremeno” parkirala svoj kamionet u dvorištu Benetove kuće u Londonu i tu ostala da živi narednih petnaest godina. Ono što počinje kao nevoljna usluga, vremenom postaje odnos koji će promeniti njihove živote. Snimljen na ulici i u kući u kojoj su Benet i gospođica Šepard živeli sve to vreme, nagrađivani reditelj Nikolas Hajtner ponovo udružuje snage sa scenaristom Alenom Benetom (Ludilo kralja Džordža, The History Boys) kako bi preneli na veliko platno ovaj redak i dirljiv portret.

 

Četvrtak,  3. mart

 

THRILLS & KILLS

12:30

LjUBAV I MIR/ Love & Peace, Japan, 2015, 117’ R: Sion Sono U: Kumiko Asô, Motoki Fukami, Suidôbashi Hakase F/N: Fantasia (Nagrada publike)

Za stidljivog i čudnog Rijoičija, snovi o muzičkoj slavi su odavno izbledeli i on se pomirio s time da će provesti život radeći nezahvalan kancelarijski posao u kompaniji koja jedva da primećuje njegovo prisustvo. Ali, kada slučajno kupi kućnog ljubimca – kornjaču po imenu Pikadon, pokreće se niz događaja koji ne samo da će Rijoičiju dati šansu da ispuni svoje rock’n’roll fantazije, već bi mogli i da dovedu do uništenja sveta.

Sa više mašte u prvih deset minuta nego što većina filmova može da ponudi u celom svom trajanju, film Ljubav i mir je „čisti” Sono: lud, bučan i jedinstven koji prosto morate da vidite da biste poverovali.

 

SRPSKI FILM

15:00

ŽIVOT JE TRUBA/ Life is a Trumpet, Hrvatska/Srbija/Crna Gora/ Slovenija/Velika Britanija, 2015, 92’ R: Antonio Nuić U: Goran Navojec, Bojan Navojec, Bogdan Diklić F/N: Varšava

Porodična okupljanja sjajna su prilika za rešavanje starih svađa i započinjanje novih. Dva su velika porodična okupljanja prikazana u filmu Život je truba- jedno je svadba, a drugo božićna večera. Mladoženja, glavni junak filma, opušteni je džez trubač koji pokušava do pomiri oca mesara, brata kockara i majku, računovođu u penziji. Nesebičnu pomoć pružaju mu mlada supruga i njeni neobični roditelji.

 

FOKUS EVROPA

17:30

OSVETA/ El desconocido, Španija, 2015, 102’ R: Dani de la Torre U: Luis Tosar, Javier Gutiérrez, Elvira Mínguez, Fernando Cayo, Goya Toledo F/N: San Sebastijan, Venecija

Karlos, direktor ugledne banke, započinje radni dan vozeći decu u školu. Nekoliko minuta po kretanju, dobija telefonski poziv od anonimnog čoveka koji ga obaveštava da se ispod njegovog sedišta nalazi bomba i da će eksplodirati ukoliko neko pokuša da napusti vozilo. Stranac zna sve o njemu i paklenom preciznošću ga pritiska da za nekoliko sati prikupi veliku količinu novca, jer će u suprotnom njegov auto odleteti u vazduh. On se ne šali. Ovu mrežu savršenog zločina pleo je dve godine. Nezaustavljiv je. Nedodirljiv. Karlos i njegova darovita deca bore se protiv časovnika da bi zaustavili monstruma koji, zapravo, traži osvetu…

 

GRANICE

20:00

LUDO/Ludo Indija, 2015, 90’ R: Qaushiq Mukherjee U: Kamalika Banerjee, Joyraj Bhattacharya, Soumendra Bhattacharya, Ananya Biswas F/N: Čikago, Singapur, Sitdžes

Četvoro očajnih tinejdžera odlučuju da provedu jednu sudbonosnu noć u velikom gradu. Uzavrelih hormona i bez para, odlučuju da se sakriju u ogromnom tržnom centru. Međutim, nisu sami – starac i starica pojavljuju se niotkud, i noć jeze može da počne. Reč je o igri. Jednostavnoj, ali smrtonosnoj. Nazivaju je – ludo. Unutar igre žive čudovišta, zarobljenici sopstvene sudbine. Radoznalost ih je odvela u katastrofu. U kletvu. Besmrtan par. Žeđ za krvlju. Opasno moćan šaman. I kletva koja ne umire.

Čuvajte se kotrljanja ludo kockice.

 

FEST 44

22:30

MAGBET/Macbeth Velika Britanija/Francuska/ SAD, 2015, 113’ R: Justin Kurzel U: Michael Fassbender, Mari- on Cotillard, Jack Madigan, Frank Madigan F/N: Kan, Čikago, Sitdžes, Mil Veli

Magbet je priča o neustrašivom ratniku i harizmatičnom vođi, koga ambicija i želja vode u propast. Film donosi priču o strasti i ambiciji koja sve obuzima, smeštenu u 11. vek i u ratom rastrzanu Škotsku, uzbudljivu interpretaciju dramatičnih zbivanja te epohe i preosmišljavanje onoga kako je moglo da izgleda ratno vreme iz perspektive jednog od Šekspirovih najpoznatijih i najomiljenijih junaka.

 

Petak,  4. mart

THRILLS & KILLS

12:30

OTROVNA BOBICA U MOJIM MISLIMA/ Poison Berry In My Brain, Japan, 2015, 121’ R: Yûichi Satô U: Yôko Maki, Hidetoshi Nishijima, Ryûnosuke Kamiki F/N: Montreal, Ostin

Tridesetogodišnja Ičiko Sakurai (Joko Maki) slučajno susreće Rijočija Saotomea (Juki Furukava), mnogo mlađeg momka koga je nedavno upoznala na zabavi. Ičiko nije u stanju da odluči da li da razgovara s njime ili ne, i zato stoji kao zaleđena.

A u njenoj glavi, pet različitih likova personifikuje njene misli i unutrašnju borbu, svađajući se međusobno ne bi li došli do zaključka. Predsedavajući, optimista, pesimista, impulsivno dete i beležničar, svi imaju svoj glas u vezi sa odlukama koje bi mogle da utiču na Ičiko i njenu sreću u budućnosti.

Film je zasnovan na istoimenom manga serijalu čiji je scenarista i ilustrator Setona Mizuširo.

 

FOKUS EVROPA

15:00

ZAGREBAČKE PRIČE/ Zagreb Stories, Hrvatska, 2015, 100’ R: Danilo Šerbedžija, Vlatka Vorkapić, Radislav Ivanov Gonzo, Ivan Salaj, Matija Vukšić, Petar Orešković U: Filip Krizan, Borko Peric, Ksenija Marinković, Enes Veizović, Lucija Šerbedžija

Zagrebačke priče su projekat produkcijske kuće Propeler Film koji je započeo 2009. kao podsticaj za stvaranje Zagrebačkog filmskog fonda. Do sada je u sklopu omnibusa Zagrebačke priče 1, 2 i 3 snimljeno 21 kratkometražni film. Zagrebačke priče 3 sastoje se od 6 kratkih filmova posvećenih temi praznika.

 

GLAVNI VAN KONKURENCIJE

17:30

SLOBODNA LjUBAV/ Freeheld, SAD, 2015, 103’ R: Peter Sollet U: Julianne Moore, Ellen Page, Steve Carell, Luke Grimes F/N: Toronto, Rim, Sijetl, Kalgari

Zasnovan na Oskarom nagrađenom kratkom dokumentarnom filmu, koji je za veliko platno adaptirao scenarista Filadelfije Ron Nisvaner, Freeheld je istinita priča o ljubavi Lorel Hester (Džulijen Mur) i Stejsi Endri (Elen Pejdž) i njihovoj borbi za pravdu. Lorel je odlikovana policajka iz Nju Džerzija kojoj je dijagnostifikovan terminalni kancer. Ona želi da prenese pošteno zarađenu penziju svojoj civilnoj partnerki, Stejsi. Međutim, državni legislatori, tzv. „friholderi”, nameravaju da je spreče u tome. Prekaljeni detektiv Dejn Vels (Majkl Šenon) i aktivista Stiven Goldštajn (Stiv Karel) udružuju se u odbrani prava Lorel i Stejsi, okupljajući policijske službenike i građanstvo kako bi podržali njihovu borbu za ravnopravnost.

 

GRANICE

20:00

H./H., SAD/Argentina, 2015, 93’ R: Rania Attieh, Daniel Garcia U: Robin Bartlett, Rebecca Dayan, Will Janowitz F/N: Venecija, Berlin, Denver (Specijalna nagrada žirija)

Dve žene po imenu Helen žive u Troju, u Njujorku. Dok je jedna Helen u svojim šezdesetim, udata za Roja i brine o lutki koja jezovito liči na živo dete, druga Helen je deo uspešnog umetničkog dua sa svojim dečkom, Aleksom. Ona je, takođe, trudna. Tokom četiri poglavlja, upoznajemo njihove živote koje zauvek menja tajanstven događaj – nakon niza uznemiravajućih predznaka, meteorit pogađa grad. Ljudi nestaju i jezive stvari počinju da se dešavaju.

 

FOKUS EVROPA

22:30

MARGARITA I DžULIJAN/Marguerite et Julian, Francuska, 2015, 105’ R: Valérie Donzell U: Anaïs Demoustier, Jérémie Elkaïm, Frédéric Pierrot, Aurélia Petit F/N: Kan

Žilijen i Margerit de Ravale, sin i kći Lorda od Turlavila, od detinjstva su gajili nežnu ljubav jedno prema drugom. Ali, kako odrastaju, njihova međusobna naklonost pretvara se u proždrljivu strast. Skandalizovano njihovom aferom, društvo ih progoni. Nemoćni da se odupru svojim osećanjima, oni beže…

 

Subota,  5. mart

THRILLS & KILLS

12:30

VETERAN/Beterang Južna Koreja, 2015, 123’ R: Ryoo Seung Wan U: Jeong-min Hwang, Ah In Yoo, Hae-jin Yoo F/N: Sitdžes (Asia focus – Best film), Toronto

Džo Tae-O je razmaženi mladić koji je odrastao u bogatoj porodici. Iznova i iznova vrši praktično sve zločine koji mogu da se zamisle. Pokušava da se novcem izvuče iz svakog škripca, što mu skoro uvek polazi za rukom, ali ovoga puta detektiv Seo Do-Čeol neće to da dozvoli.

 

FOKUS EVROPA

15:00

NAJMANjE OSTRVO/ La isla minima, Španija, 2014, 105’ R: Alberto Rodríguez U: Javier Gutiérrez, Raúl Arévalo, María Varod F/N: San Sebastijan (Najbolja muška uloga), London, Amsterdam

Krajnji jug Španije, godina 1980. Niz brutalnih ubistava mladih devojaka u zabačenom i zaboravljenom gradu spaja dva različita karaktera – dvojicu detektiva u odeljenju za ubistva – u istrazi zločina. Ideološki veoma podvojeni, detektivi Huan i Pedro moraju da ostave svoje razlike po strani ne bi li uspešno uhvatili ubicu koji godinama teroriše zajednicu u senci opšte nebrige za žene, koja je ukorenjena u mizoginoj prošlosti.

 

FEST 44

17:30

RASPRSKAVANjE/ A Bigger Splash, Italija/Francuska, 2015, 120’ R: Luca Guadagnino U: Dakota Johnson, Tilda Swinton, Ralph Fiennes F/N: Venecija, Bat, London

Od reditelja filma I Am Love, nominovanog za nagradu Oskar, stiže jedinstvena, provokativna i napetošću nabijena psihološka drama. Rok legenda Merijen Lejn (Tilda Svinton) se oporavlja na vulkanskom ostrvu Pantelerija u Italiji sa svojim partnerom Polom (Matijas Šunarts) kada Heri, ikonoklastični muzički producent i njen nekadašnji ljubavnik, stiže iznenada sa svojom kćerkom Penelopi (Dakota Džonson) i narušava im odmor, donoseći sa sobom eksploziju nostalgije od koje se ne može pobeći. A Bigger Splash je senzualan portret žudnje, ljubomore i rock’n’rolla, okupan mediteranskim suncem.

 

GRANICE

20:00

TUŽNI ČAS/ The Blue Hour, Tajland, 2015, 97’ R: Anucha Boonyawatana U: Atthaphan Poonsawas, Oabnithi Wiwattanawarang, Djuangjai Hirunsri F/N: Berlin, Sijetl,

Tam, homoseksualac i samotnjak, stalna je meta maltretiranja drugih đaka iz škole. Kod kuće ga tuče otac koji radi u vojsci. Majka i brat mu nikada ne veruju. Jednog dana, Tam na netu upoznaje Puma, tajanstvenog dečaka. Odlazi da ga upozna na napuštenom bazenu. Upuštaju se u seksualnu vezu koja će namesti Tama da počini najveći zločin u životu.

 

FEST 44

22:30

SIKARIO/Sicario SAD, 2015, 121’ R: Denis Villeneuve U: Emily Blunt, Josh Brolin, Benicio Del Toro F/N: Kan, Toronto, Njujork

U Meksiku, Sicario znači plaćeni ubica.

U bezakonju pograničnog predela koji se proteže između SAD i Meksika, idealistu FBI agenta angažuje elitni državni službenik za pomoć u eskalaciji rata protiv droge. Predvođeni tajanstvenim konsultantom sa sumnjivom prošlošću, tim polazi na tajno putovanje terajući Kejt da preispita sve u šta je verovala, da bi preživela.

 

Nedelja,  6. mart

THRILLS & KILLS

12:30

BASKIN/Baskin Turska/SAD, 2015, 97’ R: Can Evrenol U: Muharrem Bayrak, Mehmet Akif Budak, Fadik Bülbül F/N: Toronto, Sitdžes, Filadelfija, Stokholm

Istanbul, današnje vreme. Petorica policajaca rade u noćnoj smeni. Remzi, vođa tima, posmatra sa tihim zanimanjem kako Javuz, šaljivdžija, zabavlja grupu svojim pričama. Njihova galama i smeh naglašavaju tminu noći.

Ali, iza ovog drugarstva, izluđujuće osećanje strepnje raste u ovom „bratstvu”. Sejfi, vozač, pati od strahovitih glavobolja zbog kojih počinje da sumnja u sopstveni zdrav razum. Arda, novog momka u timu, uporno progoni san iz detinjstva i strahovi da se nikada nije ni probudio iz tog sna. A Remzi nosi najmračniju tajnu od svih. On ne može više da podnese taj teret, koji će ih sve uništiti iste te noći.

Kada dobiju poziv da hitno odu do kuće u okrugu Inceagac, oni se oklevajući upućuju tamo. Čuli su priče u detinjstvu o tom mestu. Nijedna od njih nije govorila ni o čemu dobrom. Izgubljeni i dezorijentisani u udaljenom i napuštenom delu grada, oni gube kontrolu nad vozilom kada im okrvavljeni čovek padne pod točkove. Pokušavajući da se priberu, ugledaju pred sobom upadljivu mračnu ruševinu kuće koju su tražili. Sami i bez podrške, ulaze na silu. Ali, dok napreduju kroz ovo lavirintsko stanište, postaje im jasno da su naišli na najmračniju jamu strahovitog zla: na ogavnu i krvlju natopljenu jazbinu u kojoj Otac – gospodar svih njihovih noćnih mora – vrši obred i koji će ih gurnuti još dublje, do ivice ludila.

 

GLAVNI VAN KONKURENCIJE

15:00

NOVAJLIJA/Newcomer SAD/Srbija/Crna Gora, 2015, 97’ R: Kai Barry U: James Floyd, Noémie Merlant, Anthony LaPaglia, Dragan Mićanović F/N: Rejndens, Ostin

Kada greške mladog operativca odnesu živote celog njegovog tima, prinuđen je na bekstvo i sklapanje kockica istine, iznova sastavljajući delove njegove nesrećne misije uz pomoć zvučnog snimka koji ga vodi.

 

SRPSKI FILM

17:30

TI MENE NOSIŠ/ You Carry Me, Hrvatska/ Slovenija/Srbija, 2015, 154’ R: Ivona Juka U: Lana Barić, Vojislav Brajović, Nataša Janjić, Goran Hajduković F/N: Karlove Vari, Pula, Herceg Novi

Dora je zanemarena devojčica koja mašta da postane fudbalski menadžer. U njen život se iznenada vraća otac s kojim neočekivano razvija blizak odnos. Ives nema predaha, jer joj jutra započinju brigom o ocu koji ima Alchajmerovu bolest. Njen život je ispunjen brojnim sitnim obavezama koje je iscrpljuju, a planovi za lepši život su sve više izvan dohvata. Nataša je uspešan TV producent koja očekuje svoje prvo dete. Zlokobne slutnje o zdravstvenom stanju se potvrđuju i započinje njeno suočavanje sa neizvesnom budućnošću.

 

GLAVNI VAN KONKURENCIJE

20:00

UBICA/ Nie yin niang, Tajvan/Kina/Hong Kong/ Francuska, 2015, 107’ R: Hsiao Hsien Hou U: Qi Shu, Chen Chang, Satoshi Tsumabuki F/N: Palm Springs, Kan (Nagrada za najboljeg reditelja), Tajpei

Kina, 9. vek. Nie Jinijang, desetogodišnju kći generala, otima kaluđerica koja je uči borilačkim veštinama i od nje stvara izuzetno veštog ubicu, kome je poveren zadatak da eliminiše okrutne i korumpirane lokalne vlastodršce. Jednoga dana, nakon neuspešne misije, njena gospodarica je šalje u zemlju iz koje je potekla sa zadatkom da ubije čoveka kome je bila obećana – rođaka, koji sada rukovodi najvećim vojnim regionom u Severnoj Kini. Nakon trinaest godina u izgnanstvu, mlada žena mora da se suoči sa svojim roditeljima, sećanjima i davno potisnutim osećanjima.

Kao rob naređenja njene gospodarice, Nie Jinijang mora da napravi izbor: da li da žrtvuje čoveka koga voli, ili da zauvek raskrsti sa svetom misijom pravednih ubica.

 

FOKUS EVROPA

22:30

TRI DANA U SEPTEMBRU/ Three Days in September, Makedonija, 2015, 90’ R: Darijan Pejovski U: Salaetin Bilal, Milica Stojanova, Irena Ristić F/N: Montreal, Čikago

U ovom napetom psihološkom trileru dve potpuno različite žene sreću se u vozu. Marika beži od svoje prošlosti, a Jana je na putu da se suoči sa svojom. Stižu u malo makedonsko selo, Janino rodno mesto, gde se naizgled ništa ne dešava, sve dok se korumpirani policajac ne umeša u njihove živote.

Komentari