4. FESTIVAL EVROPSKOG FILMA

Organizacija: Delegacija EU u Srbiji, EU Info centar i Dom omladine Beograda. ULAZ JE SLOBODAN UZ BESPLATNE PROPUSNICE!
Delegacija EU u Srbiji, EU Info centar i Dom omladine Beograda četvrti put za redom organizuju Festival evropskog filma, nudeći publici široki izbor recentne evropske filmske produkcije. Ali, i više od toga – osnovna ideja Festivala nije samo da predstavi najbolje filmove sa Starog kontinenta publici u Srbiji, već i da pokaže da se filmska produkcija u Srbiji po kvalitetu može u svakom pogledu ravnopravno porediti s naboljim evropskim dostignućima.

Na ovogodišnjem Festivalu u Domu omladine Beograda će od 19. do 24. maja biti prikazano ukupno 19 filmova u čijoj su produkciji ili koprodukciji učestvovale 22 zemlje članice EU. Među odabranim filmovima se nalaze i ovogodišnji laureati na vodećim međunarodnim filmskim festivalima, poput festivala u Kanu, Berlinu, Veneciji ili na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkog filma.

Četvrti Festival evropskog filma biće  otvoren u utorak, 19.  maja u Velikoj sali Doma omladine Beograda, sa početkom u 19.30 sati,  projekcijom srpskog filma „Ničije dete“ – dobitnikom mnogobrojnih nagrada, među kojima su i čak tri prestižne nagrade na Venecijanskom filmskom festivalu. Festival će otvoriti šef delegacije EU u Srbiji, ambasador Majkl Devenport.

Ulaz na filmske projekcije je besplatan uz ulaznice koje se mogu preuzeti u holu Doma omladine Beograda u sledećim terminima:
15. maj: od 12 do 20 č
16. maj: od 14 do 19 č
18-22. maj: od 10 do 21 č
23. maj: od 14 do 21 č
24. maj: od 11 do 21 č


Evropski filmski festival nakon Beograda biće organizovan u Novom Sadu, Nišu, Zrenjaninu, Vranju i Prokuplju.

 
 
Program 4. FESTIVALA EVROPSKOG FILMA:
 
 
Velika sala Doma omladine Beograda

 
Utorak, 19. maj, 17:00
Film: Telo (Cialo, Poljska, 2015, 90 min)
Režija: Malgorzata Szumowska
Uloge: Janusz Gajos, Maja Ostaszewska, Justyna Suwala
Nagrade: Srebrni medved za najbolju režiju
Novi film najpoznatije poljske rediteljke danas, film koji je oduševio i zbunio venecijansku publiku ali i doneo Srebrnog medveda filmu. Crnohumorna drama o različitim načinima suočavanja sa gubitkom i uloge našeg tela u tome. Pogrebnik Januš pokušava da pomogne svojoj ćerki Olgi koja pati od anoreksije. U ustanovi za lečenje upoznaju Anu, doktorku koja kroz neobične metode lečenja pokušava da prevaziđe sopstveni gubitak.
 
Utorak, 19. maj,  19:30
Svečano otvaranje festivala
Film: Ničije dete (Srbija/Hrvatska, 2014, 95 min)
Režija: Vuk Ršumović
Uloge: Denis Murić, Pavle Čemerikić, Isidora Janković
Nagrade: Specijalna nagrada publike za najbolji film na Festivalu u Veneciji, Nagrada FIREPRESCI za najbolji film, nagrada FEDEORA za najbolji scenario
Debitantski film Vuka Ršumovića nastao po istinitom događaju jedan je od najboljih filmova regiona poslednjih godina. Krajem osamdesetih godina prošlog veka, u planinama Bosne i Hercegovine, lovci među vukovima pronalaze divljeg dečaka. Ne znaju ko je, pa dečak nasumično dobija ime Haris, a lokalne vlasti ga po hitnom postupku šalju u cetralno sirotište SFRJ u Beogradu gde se radi na njegovoj socijalizaciji.
 
Sreda, 20. maj,  17:00
Film: Ispit (A vizsga , Mađarska, 2011,89 min)
Režija: Péter Bergendy
Uloge:  Zsolt Nagy, János Kulka, Péter Scherer
Izuzetno napet triler koji plastično dočarava političke zategnutosti tokom drugog svetskog rata. Pouzdanost nekada nedodirljivog agenta nacionalne bezbednosti je stavljena na probu nakon neuspešne revolucije u Mađarskoj 1956. godine. Svaki službenik Nacionalne bezbednosti mora da se podvrgne testiranju koje će utvrditi da li je istinski posvećen komunizmu, što dovodi do šizofrenih situacija u kojima špijuni istovremeno prate i bivaju praćeni.
 
Sreda, 20. maj, 19:00
Film: Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju
(En duva satt på en gren och funderade på tillvaron, Švedska/Nemačka/Norveška/Francuska, 2014, 101min)
Režija: Roy Andersson
Uloge: Holger Andersson, Nils Westblom, Viktor Gyllenberg
Nagrade: Zlatni lav za najbolji film na Festivalu u Veneciji
Dobitnik Zlatnog lava u Veneciji, neobičan film jednog od najznačajnijih reditelja današnjice. Kroz seriju komičnih vinjeta u kojima ima scena iz švedskih krčmi iz četrdesetih godina prošlog veka i prikaza švedske invazije na Rusiju u 18. veku, film prati dvojicu putujućih trgovaca kroz savremeni Geteborg.
 
Sreda, 20. maj, 21:00
Film: Viktorija (Viktoria, Bugarska/Rumunija, 2014, 155 min)
Režija: Maya Vitkova
Uloge: Irmena Chichikova, Daria Vitkova, Kalina Vitkova
Ova potentna drama koja preispituje život u komunizmu u poslednjoj deceniji njegovog postojanja skrenula je pažnju na izuzetan rediteljski talenat debitantkinje Maje Vitkove. Viktorija je rođena bez pupčane vrpce i njena veza sa majkom je pokidana i pre nego što je započela. Ona je proglašena “bebom decenije”, a majčinu ljubav zamenjuje sveopštom pažnjom i brigom društva. Nakon završetka komunističkog režima u Bugarskoj, Viktorijin svet se u potpunosti menja, a životne teškoće stvaraju novu vezu između majke i ćerke.
 
Četvrtak, 21. maj, 17:00
Film: Srce lava (Leijonasydän, Finska/Švedska, 2013, 104 min)
Režija: Dome Karukoski
Uloge: Peter Franzén, Laura Birn, Jasper Pääkkönen
Izuzetno dirljiv i dubok film koji na neobičan način progovara o toleranciji i potrebi za ljubavlju. Tepo je vođa neonacističke grupe koji posle izlaska iz zatvora pokušava da osvoji ljubav lepe konobarice Sari. Kada Tepo otkrije da Sari ima desetogodišnje crno dete, njegove predrasude se sukobljavaju sa potrebom za ljubavlju i porodicom i teraju ga da donese odluke koje će mu promeniti život iz korena.
 
Četvrtak 21. maj,  19:00
SPECIJALNA PROJEKCIJA

 
Četvrtak, 21. maj,  21:00
Film: Divlji život (Vie sauvage, Francuska/Belgija, 2014, 102 min)
Režija: Cédric Kahn
Uloge: Mathieu Kassovitz, Céline Sallette, David Gastou
Nagrada: Specijalna nagrada žirija na festivalu u San Sebastijanu
Novi film kultnog reditelja Sedrika Kana koji je oduševio publiku u San Sebastijanu i na Festivalu Autorskog filma u Beogradu. Pako i Nora su izgledali kao idealan par, zaljubljeni u prirodu i nomadski način života i posvećeni tome da svoju decu odgajaju daleko od potrošačkog društva. Nakon razvoda braka, Nora dobija starateljstvo nad njihovo dvoje dece i odvodi ih u grad. Razočaran njenom odlukom, Pako kidnapuje decu i uspešno se skiva sa njima punih jedanaest godina.
 
Petak, 22. maj, 17:00
Film: Brza hrana (Short order, Irska/Nemačka/Velika Britanija, 2005, 100min)
Režija: Emma de Caunes, Rade Šerbedžija, Cosma Shiva
Uloge: Anthony Byrne
Nagrade: IFTA 2005- Najbolja filmska produkcija
Jedan od najboljih kulinarskih filmova svih vremena, uzbudljiva, smešna, nežna i iznenađujuća priča o životu, ljubavi i mudrosti koji se spajaju jedne noći u kulinarskom podzemlju gde je život švedski sto i sve je brza hrana.Uz plejadu najpoznatijih evropskih glumaca gde u epizodama briljiraju Vanesa Redgrejv i Džon Hart.
 
Petak, 22. maj, 19:00
Film: Kandidat (Kandidát, Slovačka/Češka, 2013, 106min)
Režija: Jonás Karásek
Uloge: Marek Majeský, Monika Hilmerová, Michal Kubovcík
Slovački film koji objašnjava kako politika funkcioniše u postkomunističkim društvima. Marketing, spinovanje, laži, korupcija… Teme koje su na žalost i te kako poznate. Cinična analiza društva kojim manipulišu bogati i moćni. Oni koji vuku konce stvaraju svet u kome nestaje granica između istine i iluzije, između dobra i zla.
 
Petak, 22. maj,  21:00
Film: Kraljevska afera (En kongelig affære, Danska/Švedska/Češka, 2012, 137min)
Režija: Nikolaj Arcel
Uloge: Alicia Vikander, Mads Mikkelsen, Mikkel Boe Følsgaard
Nagrade: Srebrni medved za najbolji scenario, Srebrni medved za najbolju glavnu mušku ulogu
Raskošna melodrama, velika rekonstrukcija epohe u ovom filmu koji je bio danski kandidat za nagradu Oskar. Uzbudljiva istorijska drama o mladoj kraljici koja se, nakon udaje za mentalno obolelog kralja, tajno zaljubljuje u svog lekara. Zajedno, oni započinju revoluciju koja će zauvek promeniti dansku naciju.
 
Subota, 23. maj,  17:00
Film: Goli  (Hrvatska, 2014, 75 min)
Subota, 23. 05, 17:00
Režija: Tiha K. Gudac
Višestruko nagrađivani dokumentarni film o logoru na Golom otoku, nastalom za vreme sukoba Tito-Staljin. Film Goli je istraživanje na ruševinama prošlosti, mozaik nastao od tragova- porodičnih fotografija i intimnih svedočanstava grupe bliskih ljudi koje je ujedinio boravak na ostrvu slomljenih duša i posledica koje je to ostavilo na tri generacije.
 
Subota, 23. maj,  19:00
Film: Bićemo prvaci sveta (Srbija/Hrvatska/Slovenija/BiH/BJR Makedonija, 2015, 126 min)
Režija: Darko Bajić
Uloge: Strahinja Blažić, Aleksandar Radojičić, Miloš Biković
Jedan od najvećih hitova u regionu, epska priča koja obuhvata nekoliko decenija razvoja jednog od najvoljenijih sportova, uz plejadu najboljih glumaca najmlađe generacije. Priča o osnivačima čuvene “Jugoslovenske košarkaške škole” i osvajanju prve zlatne medalje na svetskom šampionatu u Ljubljani 1970. godine
 
Subota, 23. maj,  21:00
Film: Kauboji (Hrvatska, 2013, 107min)
Režija: Tomislav Mršić
Uloge: Saša Anočić, Živko Anočić, Matija Antolić
Nagrade: Nagrada publike na Festivalu u Puli
Jedan od najvećih hrvatskih hitova, urnebesna komedija koja oduševljava publiku gde god se prikazuje. Komedija zasnovana na hrvatskoj hit pozorišnoj predstavi. “Kauboji” je priča o grupi autsajdera koji pokušavaju da stvore pozorišnu predstavu, kršeći pritom sva pravila pozorišne umetnosti.
 
 
Nedelja, 24. maj,  12:00
Film: Zimski san (Kis Uykusu, Francuska/Nemačka/Turska, 2014, 196min)
Režija: Nuri Bilge Ceylan
Uloge: Haluk Bilginer, Melisa Sözen, Demet Akbag
Zlatna palma za najbolji film, Nagrada FIREPRESCI na festivalu u Veneciji
Jedan od najboljih filmova poslednje decenije u režiji kultnog reditelja koji svakim novim filmom pomera granice. Ajdin, bivši glumac, vodi mali hotel u Anatoliji sa svojom mladom suprugom Nihal i sestrom koja pokušava da prebrodi razvod braka. Kada u zimu padne sneg, njihov hotel postaje skrovište, ali i mesto na kome se ispoljavaju nagomilani sukobi između njih troje.
 
Nedelja, 24. maj, 17:00
Film: Srce, srculence (Serce, serduszko, Poljska, 2014, 114min)
Režija:  Jan Jakub Kolski
Uloge: Marysia Blandzi, Julia Kijowska, Marcin Dorocinski
Film o ostvarenju sna i upornosti, koji podseća na veliki hit „Bili Eliot“, jedan od najuspešnijih filmova poslednjih godina u Poljskoj. Topla priča o jedanaestogodišnjoj devojčici Mašenjki koja živi u sirotištu i pokušava da se upiše u baletsku školu u Gdanjsku. Kako bi stigla na prijemni ispit, Mašenjka beži iz sirotišta i sa nastavnicom Kordulom putuje kroz Poljsku.
 
Nedelja, 24. maj, 19:00
Film: Destinacija Serbistan (Srbija, 2014, 94min)
Režija: Želimir Žilnik
Nagrade: Najbolji dugometražni dokumentarni film na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma;
Nagrada Ministarstva inostranih poslova Nemačke za umetničku originalnost koja stvara kulturnu raznolikost (Award of the Federal Foreign Office for Cultural Diversity).
Najnovije ostvarenje legendarnog Želimira Žilnika koji nastavlja svojim filmovima da izaziva i provocira. Dokumentarna drama koja prati živote ilegalnih migranata i azilanata koji su smešteni u kolektivnim centrima u Srbiji, usled dramatičnih begova iz rata i nemaštine u oblasti Severne Afrike i na Bliskom istoku. Snimanje filma je finansirala Evropska unija kroz projekat „Jačanje slobode medija“.
 
Nedelja, 24. maj,  21:00
Film: Konzul iz Bordoa (O Cônsul de Bordéus, Portugal/Belgija/Španija, 2011, 90 min)
Režija:  João Correa, Francisco Manso
Uloge: Vítor Norte, Carlos Paulo, João Monteiro
Epska priča o jednoj od manje poznatih epizoda iz drugog svetskog rata, priča o ličnoj hrabrosti i požrtvovanosti smeštena u prelepe pejzaže Portugala. Priča o Aristidesu de Sousa Mendesu, čoveku koji je u junu 1940. godine izdao 30.000 viza za ulazak u Portugal, protiveći se tako direktom naređenju svoje vlade. Kada izgleda da je sva nada izgubljena, dovoljno je da se jedan pojedinac suprotstavi u korist pravde kako bi se spasili životi. Zahvaljujući Mendesu, oko 10.000 Jevreja je prebeglo u Portugal pre nego što su nacisti ušli u Francusku.
 

Sala Amerikana Doma omladine Beograda
Specijalni program: Dan kratkih filmova

 
Petak, 22. maj, 17:00
Film: Dosta sa smehom (Fini de rire), Belgija, 2014.
Trajanje: 52 min
Režija: Olivier Malvoisin
Uloge: Khalil Abu Arufeh, Aurel, Daryl Cagle
Polazeći od nasilja do koga je došlo nakon objavljivanja karikatura o Muhamedu 2006. godine, ovaj dokumentarni film se bavi pritiscima koje na karikaturiste vrše predstavnici svih konfesija. Film problematizuje i odgovornost koju za stalne tenzije snose predstavnici vlasti i nosioci ekonomske moći.
 
Petak, 22. maj,  19:00
Selekcija kratkih dokumentarnih filmova Eurochanell-a

U 19h program kratkometražnih igranih filmova “Mladost Evrope – Sada Manoli, odleti!”
Ukupno trajanje  filmova  96 minuta

1.    Hrvatska: Dubrava – Prva dama Dubrave  

Originalni naslov: Prva dama Dubrave
Režija: Barbara Vekarić
Trajanje: 20 minuta
Godina: 2010
Amra je privlačna i talentovana tinejdžerka koja živi na periferiji Zagreba. Njena “prljava” rep muzika učinila ju je popularnom u kraju. Njen “menadžer” ima planove za snimanje spota, ali ona mora da čuva svoju malu sestru. Amra nije voljna da propusti ovu veliku priliku.

2.    Italija: Bolonja – Matilda

Originalni naslov: Matilde
Režija: Vito Palmijeri
Trajanje: 9 minuta
Godina: 2013
Uprkos svojoj sramežljivoj prirodi, Matilda je dete vrlo živahne inteligencije i snažnog duha. Ipak, ima nečega u njenoj učionici što je unznemiruje. Ukrštajući učiteljicine savete, interesovanje za alate koje koristi njena majka frizerka i ljubav ka tenisu, Matilda dolazi do jedinstvenog rešenja kako bi našla spokoj.

Vito Palmijeri je rođen u Bitontu (Bari) 1. oktobra 1978. godine. U dvadesetoj godini se seli u Bolonju kako bi upisao filmske studije na tamošnjem univerzitetu, gde je diplomirao 2004. Godine 2006, dobio je preko 50 nagrada i priznanja od strane kritičara i publike za kratki film Tana libera tutti (Svi su spaseni, 2006), u kome su glumila samo deca. Od tada pa na dalje, on se uglavnom bavio filmovima o deci.

Novembra 2012.godine, Vito je snimio Matildu, kratki film koga je producirala Agfa (Udruženje roditelja dece sa oštećenim sluhom) i koji je prikazan na Berlinaleu 2013, u sekciji Generation Kplus. Na TIFF-u (Međunarodni filmski festivlal u Torontu), u sekciji za decu, Matilda je dobila nagradu za najbolji igrani kratkometražni film. Svi glumci u ovom kratkom filmu su gluvi a glavna junakinja Matilda je devojčica koja traga za unutrašnjim mirom.

3.    Gruzija – Dinola

Originalni naslov: Dinola
Režija: Mariam Katčvani
Trajanje: 15 minuta
Žanr: drama
Godina: 2013

Svaneti je najviši planinski kraj u Gruziji. Tamo zima traje devet meseci. Ušguli selo je odsečeno od sveta zbog velikog snega i padavina. To je ujedno i najviše naseljeno mesto u Evropi. Žena krši planinski kodeks i udaje se iz ljubavi, a protiv volje svoje porodice. Nakon smrti voljenog muža, prinuđena je da se uda za prvog čoveka koji je zaprosi.

Rođena je 1986. Gruziji. Marijam Katčvani je studirala filmsku i televizijsku režiju od 2004. do 2008. na univerzitetu Šota Rustaveli i fakultetu dramskih umetnosti. Režirala je mnoge kratke dokumentarce: Verdzoba (2006), Beyond the Window (2007), i Lichanishi and Kvirikoba (2009). Dinola je njen prvi kratki film.

4.    Francuska:– Živeti život

Originalni naslov: Vivre
Režija: Maharaki
Trajanje: 12 minuta
Godina: 2011

Učiteljica pita svoje đake: „Šta želite da budete kad porastete?“ Dok njegovi radosni prijatelji sa ushićenjem daju odgovore, desetogodišnji tom se nekako iskrada.

Maharaki je rođena i odrasla u Martiniku, a trenutno živi na Barbadosu. Diplomirala je 2004 na Ecole Internationale de Création Audiovisuelle & de Réalisation (EICAR) u Parizu. Svoju diplomu za filmsku režiju potvrdila je na Evropskom odboru za akreditaciju viših i visokih škola (EABHES) u Londonu.

Godine 2002. je režirala svoj prvi kratki film Nevini, nominovan na nekoliko međunarodnih filmskih festivala kao što je na primer 2003 FESPACO u Burkini Faso i Vues d’Afrique“ u Kvebeku. Dobila je veliku nagradu žirija na godišnjoj izložbi njene filmske škole, za režiju filma Dig It. Film je takođe dobio nagradu za najbolju glumu. Maharaki trenutno radi na svom prvom dugometražnom igranom filmu.

5.    UK: Škotska – Hraniti

Originalni naslov: Nurture
Režija: Meg Kembel
Trajanje: 20 minuta
Žanr: drama
Godina: 2013

Skarlet je ranjiva i povučena tinejdžerka. U bašti stambene zgrade slučajno upoznaje Džeka, starijeg čoveka koji pati od demencije i koji pomišlja da je ona njegova ćerka. Skarlet pokušava da iskoristi situaciju zarad materijalne dobiti. Ipak, vremenom počinje da se otvara prema Džeku i shvata da se od ovog odnosa može dobiti mnogo vise od novca.

6.    Španija: Bahados – Epitafi

Originalni naslov: Epitafios
Režija: Marija Balesteros
Trajanje: 20 minuta
Žanr: drama,
Godina: 2013
Nakon smrti svoje majke, Adrijana se vraća u rodni grad. Prošlog leta je porodica pričala o natpisima na spomenicima, ali tada nisu imali mrtvaca u sobi. Sada njena majka leži mrtva u susednoj sobi i situacija je potpuno drugačija. Zaključak: Kako biste saželi život čoveka u jednu kratku rečenicu?

 

U 21h program kratkometražnih igranih filmova I BOG STVORI EVROPLJANKU

Ukupno trajanje filmova 98 minuta

1.     Španski film- 036
Režija: Huan Fernando Andres Parilja i Estefan Roel Garsija Vaskez
Trajanje: 4 minuta
Žanr: komedija
Godina: 2011
Samo najhrabriji među nama smeju kročiti u džunglu u suočiti se licem u lice sa najopasnijim čovekom.

2.    Gruzija – Jedan čovek me je voleo

Režija: Ana Urushadze
Trajanje: 15 minuta
Žanr: romantična komedija
Godina: 2010

Tina je sinoć upoznala ljubav svog života. Ali, kada se on iznenada pojavi na vratima njenog stana da je iznenadi, ispostavlja se da ona nije baš spremna da se vidi sa njim…

3.    Francuska – Iznenadjenje
Originalni naslov: Surprise!
Režija: Fabris Murka
Trajanje: 18 minuta
Žanr: komedija
Godina: 2008
Pjer je svojoj ženi Brižit pripremio iznenađenje za njen rođendan. Ali, sled sitnih događaja (promaja i odbljesak sunca sa njegovog prozora) dovodi do toga da se mlada komšinica zatekne u njegovom krevetu baš u trenutku kada Brižit uđe u sobu…

4.    Velika Britanija –Osa
Režija: Andrea Arnold
Trajanje: 25 minuta
Žanr: drama
Godina: 2003

Zoe je samohrana majka koja živi sa svoje četvoro dece u Dartfordu. Ona je siromašna i nema para za hranu. Jedonga dana, njen bivši dečko slučajno prođe tuda i upita je da ode na sastanak sa njim. Plašeći se da on možda neće hteti da izađe sa njom ako sazna da ima četvoro dece, ona ga laže i govori mu kako ona samo čuva tu decu. Ovo bi joj bio prvi sastanak za nekoliko godina. Zolja je osvojila nagradu na Sundance festivalu 2005, a Arnold je dobila Oskara za najbolji kratki film.
Andrea Arnold je engleska režiserka i dobitnica Oskara, kao i bivša glumica. Pošto je napustila svoju karijeru na televiziji, Arnold je započela studije režije na prestižnom AFI Conservatory u Los Anđelesu i učila je scenario na PAL Labsu u Kentu. Njeni rani radovi obuhvataju kratke filmove kao što su Milk (1998) i Dog (2001). Osvojila je Oskara za najbolji kratki film zahvaljujući filmu Zolja, 2003. Ona je takođe imenovana za Internacionalnu zvezdu sutrašnjice. Arnold je osvojila BAFTA nagradu za Izuzetno debi ostvarenje, zahvlajujući filmu Red Road. Njen film iz 2009, Rezervoar za ribe je bio premijerno prikazan a 62. Kanskom fesitvalu, gde je ponovo osvojila nagradu žirija. Film je takođe osvojio BAFTA nagradu za Izuzetni britanski film, 2010.

5.    Estonija: Talin – Smena

Režija: Anu Aun
Trajanje: 15 minuta
Žanr: Drama
Godina: 2010
Očigledno je da je Mina dobrostojeća i prelepa žena, ali desilo se da bude uhvaćena u pljački radnje. Policajka pod imenom Mare se sa prezirom odnosi prema njoj, a uznemiruje je i činjenica da se njen kolega sažaljeva na prelepu pljačkašicu. U ovom momentu, dve žene koje naizgled vode sasvim drugačije živote, shvataju da imaju nešto zajedničko – svakodnevno trpe psihičko zlostavljanje. Samo nekoliko sati kasnije, njih dve se neočekivano susreću ponovo, a situacija je takva da su im ovoga puta uloge obrnute, tako da sada one postaju saučesnice u zločinu.
      
Anu Aun je tridesetdvogodišnja estonska režiserka, scenaristkinja i producentkinja koja trenutno radi za Luxfilm). Njen najnoviji kratki film Smena je izabran za projekcije na više od 50 međunarodnih filmskih festivala, uklučujući Klermont-Ferand, Tampere, Grimstad, Montreal, Šangaj, Upsalu i Rim, i osovjio 14 nagrada iz celog sveta. Savez Estonskih reditelja udelio je ovom filmu nagradu za XIII dane estonskog filma. Estonska nacionalna fondacija za kulturu izjavila je da je Smena najbolji debi film.

6.    Srbija – Tamara

Originalni naslov: Tamara
Režija: Ivan Knežević
Trajanje: 15 minuta
Žanr: komedija
Godina: 2010

Posle lude pijane noći provedene sa jednom devojkom, Boris se budi uz mamurluk. U žurbi je, ali devojka sa kojom je proveo noć ima jedno pitanje za njega.

Ivan Knežević je filmski urednik sa preko 10 godina iskustva u uređivanju kratkih i dugometražnih filmova, a takođe ima iskustva na polju post-produkcije, kako digitalne tako i filmske.

7.    Češka republika – Bazen

Originalni naslov: Swimming Pool
Režija: Aleksandra Hetmerova
Trajanje: 6 minuta
Žanr: animirani
Godina: 2010
Ljubavna priča za laku noć u kojoj se dvoje ljubavnika sreće u zatvorenom bazenu u sred velikog grada.
Aleksandra Hetmerova je rođena 1986-te u Kromericu, Češka Republika. Ima master zvanje iz animacije koje je dobila na Akademiji umetnosti u Pragu. 2012-te je radila za češki festival Anifilm 2012 u Trebonu kao programer.

Komentari