28. FESTIVAL AUTORSKOG FILMA

Festival autorskog filma će i ove godine predstaviti najbolja savremena filmska ostvarenja koje odlikuje jedinstven stil i različiti tematski koncepti autora i autorki. Publika će imati priliku da pogleda pobednike svetskih festivala, kao i filmove reditelja koje šira javnost voli i odlično poznaje.

Kroz filmske priče će nas voditi centralne programske celine, glavni i takmičarski program, dok će selekcije Hrabri Balkan, Bande à part, Sirovo i Mreža jadranskih festivala, predstaviti nove tokove u autorskom filmu.

Više informacija o ovogodišnjem FAF-u možete pronaći na sajtu www.faf.rs. Festivalski program može se pratiti i preko zvaničnih naloga na društvenim mrežama Facebook i Instagram.

 

PROGRAM U DOMU OMLADINE BEOGRADA:

 

26. NOVEMBAR 17:00

AUTOBIOGRAFIJA / AUTOBIOGRAPHY

ID/FR/SG/PL/PH/DE/QA • 2022 • 115 MIN

Režiija: Makbul Mubarak

Uloge: Kevin Ardilova, Arswendy Bening Swara, Yusuf Mahardika, Lukman Sardi, Yudi Ahmad Tajudin,Rukman Rosadi, Haru Sandra

Sa ocem u zatvoru i bratom u inostranstvu, mladi Rakib radi kao kućepazitelj u praznoj vili penzionisanog generala Purne, čiju su porodicu Rakibovi preci vekovima služili u ruralnom indonezijskom naselju. Nakon što se Purna vrati kući da bi započeo svoju predizbornu kampanju za gradonačelnika, Rakib se sa njim zbližava I pronalazi svoj poziv kao Purnin pomoćnik, u poslu i u životu. Kada Purnin predizborni poster jednog dana biva vandalizovan, Rakib ne okleva da pronađe krivca, pokrećući lavinu nasilja.

 

26. NOVEMBAR 19:30

POSLE SUNCA / AFTER SUNUK

US • 2022 • 96 MIN

Režija: Charlotte Wells

Uloge: Paul Mescal, Frankie Corio, Celia Rowlson-Hall

Sofi se priseća radosti i melanholije putovanja koje je provela sa ocem pre dvadeset godina. Izmišljena sećanja popunjavaju praznine između stvarnih, dok Sofi pokušava da uskladi sliku o ocu koga je poznavala sa čovekom koga nije.

 

26.NOVEMBAR 21.30

KRISTINA/ CHRISTINA

RS • 2022 • 90 MIN

Režija: Nikola Spasić

Uloge: Kristina Milosavljević, Marko Radisić, Jelena Galović, Zvonimir Pudelka, Gordana Djurdjević

Igrani film zasnovan na stvarnoj ličnosti Kristini koja u filmu glumi samu sebe. Kristina je transrodna seks radnica koja živi sa mačkom, sakuplja antikvitete i prolazi kroz sesije regresije bez hipnoze. Posle jedne seanse, slučajno upoznaje Marka i u tom trenutku se rađa platonska ljubav između ovo dvoje ljudi čiji slučajni susreti tek predstoje. U potrazi za antikvitetima, Kristina sve više otkriva hrišćanstvo i prihvata ga kao jedinu istinu. Marko prihvata Kristinu kao ženu, ali mu smeta što ona ne možeda mu rodi decu.

 

27. NOVEMBAR 17:00

KRALJEVI SVETA / THE KINGS OF THE WORLD

CO/LU/FR/MX/NO • 2022 • 103 MIN

Režija: Laura Mora Ortega

Uloge: Brahian Acevedo, Cristian Campaña, Carlos Andrés Castañeda

“Kraljevi sveta” je film o neposlušnosti, prijateljstvu i dostojanstvu u otporu. Ra, Kulebro, Sere, Vini i Nano su dečaci koji žive na ulicama Medeljina. Pet kraljeva bez kraljevstva, bez zakona, bez porodice, oni kreću na put u potrazi za obećanom zemljom. Subverzivna priča kroz koju nas vodi ovaj divlji i simpatični klan, negde između stvarnosti i delirijuma. Putovanje nikuda, gde se sve dešava.

 

27. NOVEMBAR 19.30

SEĆANJE NA PARIZ / PARIS MEMORIES

FR • 2022 • 105 MIN

Režija: Alice Winocour

Uloge: Virginie Efira, Benoît Magimel, Grégoire Colin, Maya Sansa, Amadou Mbow, Nastya Golubeva Carax, Ema Zampa, Souleymane Touré, Sofia Lesaffre

Jedne jesenje subotnje večeri Mia je doživela teroristički napad u pariskom bistrou. Tri meseca kasnije ona i dalje nije u stanju da se vrati svakodnevnom životu, a kobne večeri seća se samo u fragmentima. Mia odlučuje da istraži sopstvena sećanja i pronađe put ka ponovnoj sreći.

 

27. NOVEMBAR 21:30

PIETA / LA PIEDADES

AR • 2022 • 80 MIN

Režija: Eduardo Casanova

Uloge: Manel Llunell, Ángela Molina, Macarena Gómez

Lili i Mateo su majka i sin koji imaju odnos međusobne zavisnosti. Oni se prepuštaju stvarnosti koja ih guši svedok jedno od njih ne dobije dijagnozu neizlečive bolesti, ali sama ideja razdvajanja pretvara ih u najmračnije i najopasnije verzije sebe. Pieta govori o moći i o ekstremnom potčinjavanju; o kapacitetu i potrebi ljudskih bića da kontrolišu sopstvene kreacije, druge ljude, pa čak i čitavu državu.

 

28. NOVEMBAR 17:00

SENT OMER / SAINT OMER

FR • 2022 • 122 MIN

Režija: Alice Diop

Uloge: Kayije Kagame, Guslagie Malanda, Valérie Dréville, Aurélia Petit, Xavier Maly, Robert Cantarella, Salimata Kamaté, Thomas De Pourquery

Na sudu u Sent-Omeru pisac Rama prisustvuje suđenju mladoj ženi koja je optužena da je ubila svoju petnaestomesečnu ćerku, ostavivši je na plaži za vreme nadolazeće plime. Reči optužene i svedočenje očevidaca uzdrmaće Ramina uverenja i dovesti u pitanje našu ličnu procenu.

 

28. NOVEMBAR 2022. 19:30

TRI HILJADE NUMERISAN DELOVA / THREE THOUSAND NUMBERED PIECES

HU • 2022 • 97 MIN

Režija: Ádám Császi

Uloge: Franciska Farkas, Kristóf Horváth, Cristopher Pászik, Rómeó Pápa, Edmond Oláh, Norbert Varga, Wieland Speck, Csaba Gerner, Ádám Varga

Film prati belog reditelja koji radi sa pozorišnom trupom Roma iz problematičnih okruženja –bivšim zavisnicima od heroina, bivšim beskućnicima,maloletnim prestupnicima, žrtvama silovanja i zlostavljanja. Glumci se vremenom umore od iskorišćavanja i napuštaju trupu. Kreću na unutrašnje i spoljašnje putovanje u nepoznate dubine svoje romske svesti, ali tada takođe predstavljaju i jačaju mnoštvo rasističkih stereotipa.

 

28. NOVEMBAR 2022. 21:30

PETI TORAKALNI PRŠLJEN / THE FIFTH THORACIC VERTEBRA

KR • 2022 • 62 MIN

Režija: Park Syeyoung

Uloge: Jihyeon Park, Hyein Moon, Seokyoung Haam

Stvorenje rođeno u napuštenom dušeku putuje po zemlji i hrani se pršljenovima svojih žrtava, boreći se da se oslobodi kreveta, buđi i svoje prošlosti.

 

29. NOVEMBAR 2022. 17:00

ODUZIMANJE / SUBTRACTION

IR / FR • 2022 • 107 MIN

Režija: Mani Haghighi

Uloge: Taraneh Alidoosti, Navid Mohammadzadeh, Ali Bagheri

U centru Teherana, Farzane, mlada instruktorka vožnje, vidi svog muža Džalala kako ulazi u stan njoj nepoznate žene. Kada mu to kaže, Džalal tvrdi da je bio van grada zbog posla, a Farzane odlučuje da sama ode i istraži o čemu se radi. U zgradi upoznaje ženu koja izgleda isto kao ona, a zove se Bita. Zapanjene, njih dve upoređuju porodične fotografije: Bitin muž takođe izgleda identično kao Džalal.

 

29. NOVEMBAR 2022. 19:30

ZIMA JEDNOG PROLEĆA / THE WINTER OF ONE SPRING

RS • 2022 • 88 MIN

Režija: Milan Nikodijević

Uloge: /

Ovo je priča o poznatoj fotografiji mrtvog Jana Palaha, i njenom autoru Predragu Pegi Popoviću, o cenzuri i autocenzuri u turbulentnom vremenu Praškog proleća i vojne intervencije SSSR 1968. u tadašnjoj Čehoslovačkoj. Svoje viđenje ovih događaja, sa distancom od pedeset godina, daju filmski autori koji su u to vreme studirali na FAMU u Pragu. Ovi pripadnici takozvane „češke škole“ iznedrili su neke od najznačajnijih filmova nekadašnje Jugoslavije.

 

29. NOVEMBAR 2022. 21:30

SVETI PAUK / HOLLY SPDER

DK, DE, SE, FR • 2022 • 117 MIN

Režija: Ali Abbasi

Uloge: Zar Amir Ebrahimi, Mehdi Bajestani, Arash Ashtiani, Nima Akbarpour, Sara Fazilat, Sima Seyed, Alice Rahimi, M. Ali Nazarian

Novinarka Rahimi odlazi u iranski sveti grad Mašhad sa ciljem da istraži smrt prostitutki iza kojih stoji serijski ubica, koji veruje kako je njegova misija da očisti svet od grešnica. Iako se približava razotkrivanju njegovih zločina, isterivanje pravde za Rahimi postaje sve teže kada mnogi ubicu prigrle kao heroja. Film je zasnovan na istinitoj priči o “Paukovom ubici” Saidu Hanaeiju, koji je ubio 16 žena između 2000. i 2001. godine. Ovaj uzbudljiv kriminalistički triler podiže optužnicu protiv društva u kom je gruba pravda neretko životna činjenica.

 

1. DECEMBAR 2022. 17:00

JOYLAND / JOYLAND

PK • 2022 • 126 MIN

Režija: Saim Sadiq

Uloge: Rasti Farooq, Sarwat Gilani, Ali JunejoHajder

Rana, tih i nezaposlen, živi sa svojom suprugom, glasnom i zaposlenom Mumtaz, u naizgled srećnom ugovorenom braku pod istim krovom kao i ostatak porodice. Usled pritiska i ismevanja od strane njegovog oca, Hajder pronalazi posao kao rezervni plesač za trans izvođačicu Bibu, što mu otvara oči za drugačiju vrstu ljubavi i drugačiji način života. Mumtaz, opterećena očekivanjima patrijarhalnog društva, sukobljava svoje želje Hajderovim. Zajedno sa porodicom, njih dvoje su prisiljeni da se suoče sa dugo potiskivanim osećanjima.

 

1. DECEMBAR 2022. 19:30

STRIC / UNCLE

HR / RS • 2022 • 104 MIN

Režija: Andrija Mardešić, David Kapac

Uloge: Predrag Miki Manojlović, Ivana Roščić, Goran Bogdan, Roko Sikavica, Kaja Šišmanović

Jugoslavija, kasne 1980-te. Porodica na Božićnom ručku dočekuje svog voljenog strica koji se iz Nemačke vraća kući za praznike. Radosno druženje iznenada prekida zvonjava pametnog telefona te postaje jasno da nisu 1980-e, a čini se da nije ni vreme Božića. Osim svečane ćuretine, nožem se može rezati i napetost.

 

1. DECEMBAR 2022. 21:30

DE HUMANI CORPORIS FABRICA / DE HUMANI CORPORIS FABRICA

FR/US/CH • 2022 • 118 MIN

Režija: Lucien Castaing-Taylor, Verena Paravel

Uloge: /Pre pet vekova, anatom Andre Vesale po prvi put u istoriji otvorio je ljudsko telo u naučne svrhe. Danas film koji nosi ime njegove čuvene renesansne knjige predstavlja ljudsko telo kao izuzetan pejzaž koji postoji samo kada su ka njemu usmereni pogledi i pažnja drugih. Kao mesta nege, patnje i nade, bolnice povezuju sva tela na svetu.

 

2. DECEMBAR 2022. 17:00

DA LI STE VIDELI OVU ŽENU / HAVE YOU SEEN THIS WOMAN?

RS, HR • 2022 • 79 MIN

Režija: Dušan Zorić, Matija Gluščević

Uloge: Ksenija Marinković, Isidora Simijonović, Boris Isaković, Alex Elektra, Ivana Vuković, Vlasta Velisavljević, Goran Bogdan, Jasna Đuričić, Radoje Čupić

U vrelini letnjeg dana, Draginja pronalazi telo mrtve žene koja podseća na nju. U vrelini letnjeg dana, Draginja unajmljuje lažnog muža kako bi se pokazala pred prijateljima. U hladnoći zimske noći, Draginja luta ulicama grada u potrazi za izgubljenim pamćenjem. Kroz tri različita života, jedna sredovečna žena pokušava da iskoči iz svoje kože.

 

2. DECEMBAR 2022. 19:00

BALADA / A BALLAD

BA / FR • 2022 • 120 MIN

Režija: Aida Begić

Uloge: Marija Pikić, Jasna Žalica, Milan Tocinovski, Lana Stanišić, Slaven Vidak, Enes Kozličić, Davor Golubović, Amar Čustović

Merjem Meri, domaćica i majka osmogodišnje Mile, nakon deset godina bračnog života vraća se u roditeljsku kuću. Ubrzo shvata da je zarobljena u začaranom krugu provincijskih zakona i pravila, ali i u kompleksnom odnosu ambiciozne majke i razmaženog mlađeg brata. Nada da će dobiti starateljstvo nad ćerkom je svakim danom sve manja jer Merjem ne uspeva da nađe stalni posao. Jedino što je čini srećnom, a zbog čega je okolina osuđuje, je odlazak na audiciju za film koji se snima u susedstvu.

 

2. DECEMBAR 2022. 21:30

MAGNETNA REZONANCA / R.M.N.

RO/ FR/ BE • 2022 • 125 MIN

Režija: Christian Mungiu

Uloge: Marin Grigore, Judith State, Macrina Bârlădeanu, Orsolya Moldován, Andrei Finți, Mark Blenyesi, Ovidiu Crișan

Nekoliko dana uoči Božića Matijas napušta posao u Nemačkoj i vraća se u multietničko transilvanijsko selo. Želi da se više uključi u odgajanje svoga sina i pomogne dečaku da se oslobodi nejasnih strahova. Matijas je zaokupljen i svojim starim ocem, kao i željom da vidi svoju bivšu ljubavnicu, Silu. Kada se u maloj fabrici, kojom Sila upravlja, zaposli nekoliko novih radnika, mir u zajednici se polako narušava. Uplašenost obuzima stanovnike, a frustracije, sukobi i strastinarušavaju dotadašnje stanje prividnog razumevanja i smirenosti.

Komentari