27. FESTIVAL AUTORSKOG FILMA

Dvadesetsedmo izdanje Festivala autorskog filma (FAF) održava se od 26. novembra do 3. decembra 2021. godine sa glavnim sedištem u Beogradu, dok će, po prvi put, još 10 gradova širom Srbije ispratiti deo ovogodišnjeg programa – Novi Sad, Leskovac, Niš, Bor, Smederevo, Požarevac, Subotica, Lazarevac, Jagodina i Bačka Palanka.

Ovogodišnji festival posvećen je filmskom delu Gorana Markovića, jednom od najznačajnijih autora jugoslovenskog i srpskog filma, kome će biti uručena Nagrada za životno delo Festivala autorskog filma.

Na programu 27. FAF-a ljubitelje filma očekuju najbolja savremena ostvarenja koja teže traganju za dubljom, istinitijom i kompleksnijom slikom današnjeg sveta i čoveka, a koja se ne mogu pronaći u redovnim bioskopskim repertoarima. Publika će ove godine kroz raznolike programske celine festivala, glavni i takmičarski program, kao i Hrabri Balkan, Bande a Part, ACID i druge, osetiti posebnost, autentičnost i snagu autorskog filma.
Domaćin festivala u Beogradu ove godine biće Kombank Dvorana, a festival će se održavati i u Domu omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, bioskopu „Fontana“, bioskopu „Vlada Divljan“, Domu Kulture Studentski grad, bioskopu „Art“ Kolarčeva Zadužbina, UK Parobrod – bioskop „Dragan Nikolić“, bioskopu Cine Grand BIG Rakovica i u Jugoslovenskoj Kinoteci, dok će se neki naslovi naći i na onlajn filmskoj platformi mojoff.net.

 

PROGRAM U DOMU OMLADINE BEOGRADA

27.11.2021.

17:00

THE FRENCH DISPATCH

Međunarodni naziv: The French Dispatch

Režija: Wes Anderson

Uloge: Benicio del Toro, Adrien Brody, Tilda Swinton, Léa Seydoux, Frances McDormand, Timothée Chalamet, Lyna Khoudri, Jeffrey Wright, Mathieu Amalric, Bill Murray, Owen Wilson

Zemlje: US/DE/FR/UK

Jezik: engleski

Trajanje: 108’

Novi film Vesa Andersona je svojevrsno ljubavno pismo novinarima i oda novinarskoj profesiji. U ispostavi američkog magazina u francuskom gradiću, ovaj film oživljava seriju događaja objavljenih u tekstovima poslednjeg broja časopisa.

 

19:30

MAJSTORI, MAJSTORI

Međunarodni naziv: All That Jack’s

Režija: Goran Marković

Uloge: Semka Sokolović-Bertok, Bogdan Diklić, Snežana Nikšić, Predrag Laković, Tanja Bošković, Milivoje Tomić, Olivera Marković, Zoran Radmilović, Pavle Vuisić, Aleksandar Berček, Stojan Dečermić, Miodrag Andrić, Mirjana Karanović, Rade Marković

Zemlje: YU

Jezik: srpski

Trajanje: 83 ’

Osoblje jedne osnovne škole priprema oproštajnu zabavu za čistačicu, koja odlazi u penziju. Istog dana u školu dolazi inspektor kako bi istražio prijavu protiv zamenika direktora škole. Složeni odnosi u školi isplivaće na površinu.

 

21:30

AFTER BLUE (Nečisti raj)”

Međunarodni naziv: After Blue (Dirty Paradise)

Režija: Bertrand Mandico

Uloge: Paula Luna, Elina Löwensohn, Vimala Pons, Agata Buzek

Zemlje: FR

Jezik: francuski, engleski, poljski

Trajanje: 130’

U dalekoj budućnosti, na divljoj planeti, tinejdžerka Roksi oslobađa ubicu koja kreće da seje smrt oko sebe. Roksi i njena majka su proterane iz zajednice i prisiljene da pronađu ubicu. Koračajući natprirodnim teritorijama nečistog raja, one kreću na dugačak put.

 

28.11.2021.

17:00

DNEVNICI ATSUGVA

Međunarodni naziv: The Tsugua Diaries

Režija: Maureen Fazendeiro, Miguel Gomes

Uloge: Crista Alfaiate, Carloto Cotta, João Nunes Monteiro

Zemlje: PT

Jezik: portugalski

Trajanje: 102’

Krista, Karloto i Žoao grade staklenik za leptire u bašti. Dan za danom, njih troje dele sve kućne poslove i rutinu… i nisu sami u tome.

 

19:30

TABIJA

Međunarodni naziv: The White Fortress

Režija: Igor Drljača

Uloge: Pavle Čemerikić, Sumeja Dardagan, Jasmin Geljo, Kerim Čutuna, Alban Ukaj, Farah Hadžić, Hasija Borić, Irena Mulamuhić, Jelena Kordić Kuret, Bilal Halilović

Zemlje: BA/CA

Jezik: bosanski, engleski

Trajanje: 90’

Faruk je siroče iz zapuštenog sarajevskog predgrađa Alipašino Polje. Provodi dane tražeći metalni otpad i baveći se sitnim zločinima. Jednog dana upoznaje Monu, stidljivu tinejdžerku iz politički moćne i bogate porodice.

 

21:30

MEMORIJA

Međunarodni naziv: Memoria

Režija: Apichatpong Weerasethakul

Uloge: Tilda Swinton, Elkin Díaz, Jeanne Balibar

Zemlje: CO/TH/FR/DE/MX/QA

Jezik: španski, engleski

Trajanje: 136’

Džesika pati od nesanice otkad ju je jednog jutra probudio jak zvuk. Tokom posete sestri u Bogoti, upoznaje arheološkinju Agnes. U gradiću nedaleko od nalazišta, sreće ribara Hernana, sa kim deli sećanja pored reke. Dan se bliži kraju, a Džesika se budi sa osećajem jasnoće.

 

29.11.2021.

17:00

ONODA: 10.000 NOĆI U DŽUNGLI

Međunarodni naziv: Onoda: 10.000 Nights in the Jungle

Režija: Arthur Harari

Uloge: Yûya Endô, Kanji Tsuda, Yûya Matsuura, Tetsuya Chiba

Zemlje: FR/JP/DE/IT/KH

Jezik: japanski

Trajanje: 167’

Godine 1944. oficir obaveštajne službe Hiro Onoda poslat je na malo filipinsko ostrvo na koje se Amerikanci uskoro iskrcavaju. Njegova uloga je da vodi gerilski rat do povratka japanskih trupa. Imperija će se uskoro predati, a Onoda tek 10.000 dana kasnije.

 

20:00

GOSPODIN

Međunarodni naziv: Monsieur

Režija: Puriša Đorđrvić

Uloge: Matija Bećković

Zemlje: RS

Jezik: srpski

Trajanje: 76 ’

Film posvećen životnom putu pesnika Matije Bećkovića, kao i ličnostima koje su mu na tom putu posebno značile.

 

21:30

BENEDETA

Međunarodni naziv: Benedetta

Režija: Paul Verhoeven

Uloge: Virginie Efira, Charlotte Rampling, Daphné Patakia, Lambert Wilson

Zemlje: FR/NL

Jezik: francuski

Trajanje: 126’

U 17. veku u Italiji, kuga razara zemlju. Mlada Benedeta stiže u manastir u Toskani. Manastiru se ubrzo pridružuje mlada siromašna Bartolomea. Beneta se polaku upušta u romantičnu vezu sa novom monahinjom.

 

30.11.2021.

17:00

SVI NA BROD!

Međunarodni naziv: À l’abordage

Režija: Guillaume Brac

Uloge: Eric Nantchouang, Salif Cissé, Édouard Sulpice, Asma Messaoudene, Ana Blagojević

Zemlje: FR

Jezik: francuski

Trajanje: 95’

Bizarno čudan trio zbližava se tokom iznenadnog putovanja do francuskog sela, u budalastu romantičnu misiju.

 

19:30

DISPLACED + RAMPART

Raseljeni

Međunarodni naziv: Displaced

Režija: Samir Karahoda

Uloge: Jeton Mazreku, Ermegan Kazazi, Rifat Rifati

Zemlje: XK*

Jezik: albanski

Trajanje: 15’

Na posleratnom Kosovu dva lokalna igrača, vođena ambicijom da svoj omiljeni sport održe u životu, lutaju od jedne do druge opskurne lokacije, noseći sa sobom jedinu imovinu kluba: svoje stolove.

Rampart

Međunarodni naziv: Rampart

Režija: Marko Grba Singh

Uloge: /

Zemlje: RS

Jezik: srpski

Trajanje: 62’

U napuštenom stanu u kom je odrastao, tragovi Markove prošlosti pojavljuju se i prepliću sa sećanjima, idiličnim i traumatičnim. Porodična VHS arhiva otkriva svakodnevni svet njegovog detinjstva tokom 1998. i 1999. godine: fragmente života u Beogradu obuhvaćene jednim istorijskim događajem

 

21:30

JAGNJE

Međunarodni naziv: Lamb

Režija: Valdimar Jóhannsson

Uloge: Noomi Rapace, Hilmir Snær Guðnason

Zemlje: IS/SE/PL

Jezik: islandski

Trajanje: 106’

Marija i Ingvar su bračni par bez dece. Žive u ruralnom delu Islanda. Kada jednog dana otkriju misteriozno novorođenče u svom ambaru, odlučuju da ga podignu ga kao da je njihovo dete. Ali ubrzo će se suočiti sa posledicama ignorisanja prirode.

 

1.12.2021.

17:00

ŠTA VIDIMO KADA GLEDAMO U NEBO?

Režija: Alexandre Koberidze

Uloge: Giorgi Bochorishvili, Ani Karseladze, Oliko Barbakadze

Zemlje: DE/GE

Jezik: gruzijski

Trajanje: 150’

Nakon slučajnog susreta, između Lise i Đorđija rodi se ljubav na prvi pogled. Međutim, zaborave da pitaju jedno drugo za ime. Da li će se ponovo sresti? I ako se to desi, da li će prepoznati jedno drugo?

 

19:30

HRABRI BALKAN

Armadila      

Režija: Gorana Jovanović

Zemlje:RS

Jezik: srpski

Trajanje: 11’

Uloge: Iva Pernjaković, Nikola Zečević

Trinaestogodišnja Sanja nema običaj da pokazuje svoja osećanja ikome, ponajmanje svojoj simpatiji, Darku. Međutim, kada počne da sumnja da se njenom problematičnom, ali voljenom psu Krletu nešto dogodilo, postaće joj sve teže da drži emocije pod kontrolom.

 

Nenad

Režija: Mladen Bundalo

Zemlje: BE/BA

Jezik: francuski, bosanski

Trajanje: 23’

Uloge: Božana Gnjatović, Nenad Gnjatović, Dario Rujević, Radomir Grbić

Donji Garevci, BiH, maj 2018. Rano je jutro. Kao i obično, miris vazduha je svež i jak. Kao i obično, Evropska komisija dala je negativno mišljenje o pristupanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji. Kao i obično, građani odlaze iz zemlje na rad u inostranstvo.

 

Sestre

Režija: Katarina Rešek – Kukla

Zemlje: SI

Jezik: albanski, srpski, slovenački

Trajanje: 23’

Uloge: Mina Milovanović, Mia Skrbinac, Sarah Al Saleh  

Tri najbolje drugarice, zaklete savremene device, žive život po svojim pravilima. Kada u ponovnom sukobu sa lokalnim momcima stvari postanu nezgodne, spasiće ih devojka u nastajanju.

 

Sve što dolazi

Režija: Mate Ugrin

Zemlje: HR/FR

Jezik: hrvatski

Trajanje: 24’

Uloge: Tea Ljubešić, Nevena Šegota, Kristian Kovilić, Maruška Aras

Mlada negovateljica Branka dolazi na ostrvo da bi se brinula o starijoj ženi. Po završetku posla i oštre zime, Branka odlučuje da ostane i tokom letnje sezone. Pronalazi loše placen i isrpljujući posao u turizmu, ali to je samo još jedno jedno privremeno rešenje.

 

21:30

OSVETA JE MOJA, SVI OSTALI PLAĆAJU KEŠOM

Međunarodni naziv: Vengeance is Mine, All Others Pay Cash

Režija: Edwin

Uloge: Marthino Lio, Ladya Cheryl

Zemlje: ID/SG/DE

Jezik: indonežanski

Trajanje: 114’

Adžo Kavir je borac koji se ničega ne boji. Njegovu potrebu za tučom pokreće impotencija. Kada dobije ozbiljne batine od Iteung, zaljubljuje se u nju. Da li će Adžo uspeti da je osvoji i tako umiri svoju dušu?

 

2.12.2021.

17:00

DVA SLOJA ASFALTA

Međunarodni naziv: Two-Lane Blacktop (1971)

Režija: Monte Hellman

Uloge: James Taylor, Warren Oates, Laurie Bird, Dennis Wilson

Zemlje: US

Jezik: engleski

Trajanje: 102’

Kultni „drumski“ film Monte Helmana prati dvojicu buntovnika, Vozača i Mehaničara, kako se trkaju u njihovom Ševiju ’55. Kada sretnu misterioznog vozača Pontijaka GTO (Voren Outs), izazvaće ga na trku do drugog kraja zemlje.

 

19:30

MESEC, 66 PITANJA

Međunarodni naziv: Moon, 66 Questions

Režija: Jacqueline Lentzou

Uloge: Sofia Kokkali, Lazaros Georgakopoulos

Zemlje: GR/FR

Jezik: grčki

Trajanje: 108’

Nakon višegodišnjeg odsustva, Artemida je prinuđena da se vrati u Atinu zbog očevog lošeg zdravlja. Nakon otkrivanja dobro čuvane tajne, ona će po prvi put uspeti da razume oca na način na koji nikada do sada nije – i da po prvi put oseti istinsku ljubav prema njemu.

 

21:30

SVETI DUH

Međunarodni naziv: Espíritu Sagrado

Režija: Chema García Ibarra

Uloge: Nacho Fernández, Llum Arques, Joanna Valverde, Rocío Ibáñez

Zemlje: ES/FR/TK

Jezik: španski

Trajanje: 97’

Dok istraga o misterioznom nestanku devojčice potresa čitavu zajednicu, Hose Manuel nastavlja svoju rutinu. Radi u tapas baru, brine o majci i prisustvuje sastancima udruženja teoretičara zavera i ljubitelja vanzemaljaca.

3.12.2021.

17:00

ELEGIJA LOVORA

Međunarodni naziv: The Elegy of Laurel

Režija: Dušan Kasalica

Uloge: Frano Lasić, Savina Geršak, Nikolina Bogdanović, Draginja Voganjac, Lidija Kordić, Lidija Petrone, Zoran Trojanović

Zemlje: ME/RS

Jezik: srpskohrvatski

Trajanje: 94’

Univerzitetski profesor Filip odlazi na odmor sa suprugom. Nakon nekoliko dana u monotonom ambijentu hotelske banje, njihov brak se završava. Čini se da Filipov život propada, ali naoružan samopouzdanjem, on svaku novu životnu situaciju prihvata sa neobičnom lakoćom.

 

19:30

BAKSUZNI SEKS ILI LUDA PORNOGRAFIJA

Međunarodni naziv: Bad Luck Banging or Loony Porn

Režija: Radu Jude

Uloge: Katia Pascariu, Claudia Ieremia, Olimpia Mălai

Zemlje: RO/LU/HR/CZ/RO

Jezik: rumunski

Trajanje: 106’

Reputacija školske učiteljice Emi je ugrožena nakon što je na Internetu procureo snimak njenog seksa. Prisiljena da se sastane sa roditeljima koji traže njeno otpuštanje, Emi odbija da se preda pritisku.

 

21:30

KELTI

Međunarodni naziv: Celts

Režija: Milica Tomović

Uloge: Dubravka Kovjanić, Stefan Trifunović, Katarina Dimić, Anja Đorđević, Olga Odanović, Konstantin Ilin, Milica Grujičić, Slaven Došlo, Nikola Rakočević, Nada Šargin, Jovana Gavrilović, Jelena Đokić, Jovan BelobrkovićDubravka Kovjanić, Stefan Trifunović, Katarina Dimić, Anja Đorđević, Olga Odanović, Konstantin Ilin, Milica Grujičić, Slaven Došlo, Nikola Rakočević, Nada Šargin, Jovana Gavrilović, Jelena Đokić, Jovan Belobrković

Zemlje: RS

Jezik: srpski

Trajanje: 106’

Zima 1993. godine. Bil Klinton je izabran za predsednika SAD. Odri Hepburn je umrla. Ratovi koji okončavaju život Jugoslavije nastavljaju se u Bosni i Hrvatskoj. Beograd je pod sankcijama i inflacija preti da postane hiperinflacija. Minja slavi osmi rođendan.

Komentari