Film „Put za Jerusalem“ sutra besplatno u DOB-u

Povodom obeležavanja 70 godina od spasavanja bugarskih Jevreja tokom Drugog svetskog rata, u Velikoj sali Doma omladine će u utorak, 9.4. od 19:30 biti prikazan film „Put za Jerusalem“ reditelja Ivana Ničeva. Naime, 1943, potpisivanjem Trojnog pakta, Bugarska je postala jedna od članica Sila Osovine, čime je nemačka vojska mogla nesmetano da koristi bugarsku teritoriju za prolaz do Grčke. Ipak, bugarski car Boris III, pored toga što nije odobrio borbu bugarskih trupa sa Sovjetskim Savezom, uspeo je i da odoli nemačkom pritisku da deportuje bugarske Jevreje.

Bugarski narod, podržan svojim carem, uspeo je da spase od deportacije 48 000 Jevreja. Ovim povodom su 1998. godine bugarski Jevreji iz SAD-a, kao i Jevrejski nacionalni fond postavili spomenik u „Bugarskoj šumi“ u Izraelu, kako bi izrazili zahvalnost Borisu III. Kasnije je ovaj spomenik izmešten, ali bitno je napomenuti da je spasavanje bugarskih Jevreja tokom Drugog svetskog rata postalo tema brojnih književnih dela, kao i ovog filmskog ostvarenja.

„Put za Jerusalem“ režirao je Ivan Ničev (Иван Ничев), jedan od najpoznatijih i najcenjenijih bugarskih reditelja. Ničev je režirao neka od remek dela bugarske kinematografije, poput „After the End of the World“ (След края на света), filma koji je snimljen 1998. godine i obišao gotovo čitav svet, ili filmova „Bai Ganio“ (Бай Ганьо ,1990) i „Bai Ganio on His Way to Europe“ (Бай Ганьо тръгва из Европа, 1991), priče bazirane na istoimenom klasiku Aleka Konstantinova (Алеко Константинов). Među predstavnicima dve generacije trenutno aktuelnih reditelja bugarske filmske scene, Ničev je jedini reditelj koji u svojim filmovima neguje živo sećanje na bitne istorijske trenutke negdašnje Bugarske. Ovaj reditelj nam predstavlja sliku male, buržoaske zemlje čiji su građani mnogo bolje od svojih unuka i praunuka shvatali poziciju svoje države na marginama Evrope. I ne samo to, oni su jedan od najbitnijih događaja moderne evropske istorije ‒ holokaust, osetili i razumeli bolje od svojih savremenika iz centralnih delova Evrope.

Bugarski kandidat za nagradu Oskar, dobitnik najznačajnijih nacionalnih filmskih nagrada, film „Put za Jerusalem“ je očaravajuća, dirljiva i uzbudljiva filmska priča koja podseća na herojsko spasavanje bugarskih Jevreja tokom Drugog svetskog rata.

Dva jevrejska deteta u pratnji starog ujaka beže iz nacističke Nemačke u nadi da će se dokopati neutralne Turske. Ujak umire na putu, te se deca nađu potpuno sama na sofijskoj železničkoj stanici. Brigu o njima preuzima pozorišna trupa koja krstari Bugarskom – Sofija, Plovdiv i najzad Varna, odakle bi trebalo da se prebace na prekookeanski brod…“Put u Jerusalem“ je priča o ljudskim strastima, ispričana sa dostojanstvom i toplinom svojstvenim Ničevu.

Film je na bugarskom, sa srpskim i engleskim titlom. Ulaz je slobodan!

 


Komentari