Duo Peter Zirbs & Dušan Petrović otvara koncert Stevena Browna Дуо Peter Zirbs & Душан Петровић отвара концерт Stevena Browna

Na koncertu Stevena Browna (Tuxedomoon), koji se održava u ponedeljak, 30. maja u Domu omladine Beograda, kao opening act nastupiće dva izuzetna muzičara: Peter Zirbs (Austrija), multinstrumentalista, kompozitor i muzički producent, i Dušan Petrović (Srbija), saksofonista, aranžer i kompozitor, udružili su kreativne snage u duo projekat, koji će publici premijerno predstaviti tridesetominutnim programom.

Peter Zirbs, foto Tim Cavadini / Dušan Petrović, foto Dragoslav Nedići

 

Peterova elektronika i Dušanov saksofon kreiraće intimnu zvučnu atmosferu, punu ambijentalnih eksperimenata. Na svom prvom zajedničkom nastupu izvešće nekoliko Peterovih novih kompozicija, koje su nastale specijalno za ovu priliku, kao i neke njegove numere iz dosadašnje karijere. Biće to muzičko putovanje puno istraživanja i izazova – kako za publiku, tako i za same muzičare, a sve to kao delikatan uvod i sjajna priprema za nastup zvezde večeri, Stevena Browna koji trenutno na turneji po Evropi promoviše svoj novi album El Hombre Invisible.

Ulaznice su u prodaji na Blagajni DOB i preko tickets.rs mreže, po ceni od 1200 RSD.

 

Peter Zirbs, foto Peter Draxl

“Nestrpljiv sam da po prvi put nastupim zajedno sa Dušanom Petrovićem, muzičarem koji ima višedecenijsko iskustvo i koji svira saksofon na izuzetno ekspesivan način. Čitavog života težim novim profesionalnim izazovima, koji otvaraju nove horizonte percepcije muzike – i moje, kao autora, i publike, koja je važan deo procesa, posebno na nastupima uživo. Ovakve prilike pružaju fantastične mogućnosti za nove eksperimente, istraživanja i pomeranje granica elektronske muzike, kojom se primarno bavim, ali i za preplitanje različitih žanrova, stilova i nadogradnju mog zvučnog univerzuma. Svaka saradnja je jedinstvena, a naročito kada se po prvi put zajedno na sceni nađu dva iskusna muzičara, oformljena na različitim scenama i u različitim muzičkim kontekstima, ali sa sličnim senzibilitetom i umetničkim interesovanjima. Nadam se da će publika biti zadovoljna ishodom naše saradnje! Posebnu notu uzbuđenja ovoj večeri daje činjenica da nastupamo ispred legendarnog Stevena Browna – hvala Domu omladine na ovoj lepoj prilici.”, kaže Peter Zirbs u susret predstojećem koncertu.

 

Dušan Petrović, foto Stanislav Milojković

“Elektronska/klupska muzika je moje veliko polje interesovanja i istraživanja još od 2000. godine, pa sve do danas. Projekat Dvojac bez Kormilara koji je tada pokrenut, u saradnji sa Borisom Mladenovićem, kroz vreme traje do danas. To je svojevrsno istraživanje ničije zemlje, brisanog (muzičkog) prostora između klasičnog džeza i progresivne klupske/elektronske muzike, za koji smatram da je idealno tlo za proširivanje idioma i polja delovanja obe te pojedinačne kategorije. Veoma sam počastvovan pozivom Doma omladine Beograda da zajedno sa Peterom Zirbsom, austrijskim eklektičnim elektro-umetnikom, upriličim uvodni deo koncerta Stevena Browna povodom njegovog novog solo albuma.”, ističe Dušan Petrović, pred koncert 30. maja.

Peter Zirbs jedan je od ključnih autora na čuvenoj rejv i tehno sceni Beča, još od 90-ih prošlog veka. Tokom godina objavljivao je pod nekoliko pseudonima i za različite ektikete, a u domenu elektronske muzike sa svojim kolektivom konsorten™ ostvario je veliki uspeh ne samo u Austriji, već i širom Zapadne Evrope. Producirao je albume za brojne kolege i komponovao je muziku za nekoliko umetničkih filmova. Od početaka karijere eksperimentisao je sa analognim sintizajzerima i u svom stvaralaštvu uspešno je brisao žanrovske granice, a postao je prepoznatljiv po svojoj energičnoj i “sirovoj” produkciji. Posle dve decenije aktivnog prisustva na sceni, 2018. konačno je objavio solo album, “What if we don’t exist?” (Fabrique Records) koji je dobio izuzetne kritike međunarodne muzičke zajednice. Kritičari (Forestpunk / SAD) su ga uporedili sa legendarnim Bouvijevim albumom “Low“, zbog majstorskog kombinovanja futurističkog sint-popa, graciozne ambijentalnosti i muzičkog minimalizma.

 

Nakon debi albuma objavio je još dva EP-ja za Fabrique Records: vokalno-instrumentalni “On A Beautiful Day” (2020) i instrumentalni “Splinters” (2021), kao i dva singla: Belgrade i Ideal” (feat. Christelle Constantin), a u susret novom albumu, koji će se pojaviti na jesen, pre dve nedelje objavio je novi singl “Animal Silence” (feat. Craig Walker).

 

Dušan Petrović aktivan je na beogradskoj sceni od decembra 1979. kad je sa svojim tadašnjim bendom Incest nastupio na novogodišnjem Vašarištu u Dansingu Doma omladin. Posle iznuđenog učešća u duvačkoj sekciji Rolling Singles benda 1991. godine, počinje njegova duvačaka karijera, tako što su ga paralelno angažovali Del Arno Bend i Deca Loših Muzičara za svoje sekcije, a odluka da se posveti saksofonu (koji je do tog trenutka bio samo hobi) pada kad je upoznao momke iz grupe Plejboj u osnivanju. Njegovu karijeru devedesetih obeležava rad sa grupom Plejboj i  nebrojene saradnje, uživo i u studiju, sa različitim bendovima: DLM, DAB, Presing, Darkwood Dub, KKN, Neočekivana Sila i Goblini su samo neki od mnogih…

Dvehiljadite počinju sa autorskim projektima Dvojac Bez Kormilara i Menson Benson Sextet koji su završili na CD i vinilnim izdanjima londonske etikete Cosmic Sounds. Od 2005-2006 započinje saradnju sa Bratislavom Radovanovićem u grupi Fish in Oil, prvo sporadično studijski, a zatim i stalnom saradnjom koja traje do danas – nekoliko postava i četiri albuma kasnije.

Pored matičnog benda Fish in Oil, tesno sarađuje sa grupama Bullet for a Badman/Metak za Zlikovca (bariton saksofon, flauta), Presing (bas gitara, duvački aranžmani), BOSQUE (sopran saksofon) i povremeno na raznim koncertnim atrakcijama (Goblini, Hladno Pivo, Direktori, Lira Vega) i studijskim snimanjima.

 

Komentari